Kun je blijven sporten met hielspoor?

Het zal je maar overkomen: je hebt een passie voor je sport en dan voel je zo'n irritant pijntje aan je hiel, wat langzaam erger wordt. Na wat Googelen kom je er dan achter dat het mogelijk hielspoor is..... Wat nu? Helemaal stoppen met sporten, of een beetje? Of niet? Is blijven sporten schadelijk? En wat zijn de alternatieven? Allemaal vragen die we hier hopelijk kunnen beantwoorden.

sporten met hielspoor

Ten eerste moet je wel zeker weten of je pijntje nu hielspoor / peesplaatontsteking is of niet. Check dus eerst de symptomen. Soms blijkt het probleem een versleten vetkussen onder de hak te zijn (fat pad syndroom). Dit kan een verschil maken bij welke activiteiten je nog kunt uitoefenen namelijk.

Voor alles geldt trouwens dat als je echt pijn hebt en blijft houden, het beter is te stoppen of minderen. Luister dus altijd goed naar je lichaam. Let ook op spierpijn. Een beetje is niet erg, maar als je er echt last van hebt is dat een teken dat je te hard van stapel bent gegaan.

Ga bij twijfel naar je huisarts!

Pas de trainings-intensiteit aan

Je hebt je hielpijn waarschijnlijk (mede) door het sporten gekregen, dus op de oude voet doorgaan is niet slim. In het beginstadium van hielpijn kun je door de trainings-intensiteit aan te passen mogelijk toch blijven sporten:

  • Neem de tijd om je spieren en gewrichten goed op te warmen. Doe voorzichtige rekoefeningen
  • Begin rustig en bouw de training geleidelijk op
  • Vermijd springen en snelle starts (bijvoorbeeld uit een startblok)
  • Train gewoon wat korter en maak de afstanden wat minder lang
  • Neem rust als je pijn voelt

Helemaal stil gaan zitten is trouwens ook niet goed. Al is het maar een wandelingetje, dat is nog steeds beter dan helemaal niks meer doen. 

Zorg voor een goede ondergrond en goede schoenen

Je voeten moeten bij het sporten grote krachten en stoten opvangen. Trainen op een zachte ondergrond, zoals op het strand of in het bos, is beter dan op asfalt of beton. Natuurlijke ondergronden dempen veel beter.

Zorg ook voor goede schoenen. Vooral intensief gebruikte hardloopschoenen verliezen dempend vermogen en moet je best vaak vervangen. Koop schoenen van goede merken en niet hele goedkope schoenen. In hardloopwinkels kunnen ze je vaak goed adviseren. Daarnaast kan het soms helpen om de standaard zooltjes te vervangen door goede inlegzooltjes. Ze bieden als het goed is extra demping en een goed voetbed.

Kies een andere sport

Soms is de pijn te heftig of de schade die je oploopt te groot en moet je gewoon kijken of je geen andere sporten kunt kiezen. Je zult dan moeten stoppen met bijvoorbeeld hardlopen of voetbal. Vaak worden fietsen en zwemmen aangeraden. Niet iedereen heeft daar natuurlijk zin in, maar soms zit er weinig anders op.

Afvallen

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer af te vallen. Hoe lager je lichaamsgewicht is, hoe minder de schokken bij het hardlopen op je hielen aankomen. Het probleem kan soms een soort "Catch22" zijn: je wilt afvallen en gaat daarom hardlopen, waardoor je hielspoor krijgt en om van hielspoor af te komen moet je afvallen, enzovoorts..... Dit blijft een lastig dilemma.

Op blote voeten lopen of niet

Als je hielspoor hebt, heb je eigenlijk peesplaatontsteking: een ontsteking van de aanhechting van de dikke pees onder je voet waar hij aan de hak bevestigd is. In dat geval is op blote voeten lopen uit den boze: niet doen dus. Zelfs korte stukjes binnenshuis kun je dan beter op slippers doen, anders wordt de peesplaat steeds beschadigd.

Heb je echter hielpijn door te dun vetweefsel onder de voet? Dan kunnen voorzichtige wandelingen op blote voeten juist goed zijn: de lichte pijnprikkels kunnen de voetzool juist stimuleren en positief werken.

Hopelijk heb je iets aan deze tips, maar nogmaals: luister naar je lichaam en ga bij twijfel naar je arts.

Een leestip voor voetballers met hielpijn is trouwens deze blog van het Hielpijncentrum: www.hielpijncentrum.nl/blog/nieuwe-behandelrichtlijnen-voor-voetballers-met-hielpijn 

Contactgegevens

(Correspondentieadres, klik hier)

Bank en KvK

  • IBAN: NL60ABNA0554030209
  • BIC: ABNANL2A
  • KvK-nummer: 51756854
  • BTW-nummer: NL001665938B18
Keurmerk reviews: Hielspoorinfo 9.0 uit 10 - 815 beoordelingen