Radiotherapie bij hielspoor en achillespeesontsteking
Bij radiotherapie of bestraling denken mensen in eerste instantie aan kwaadaardige aandoeningen als tumoren en kanker, maar het blijkt dat dit middel ook ingezet kan worden bij minder ernstige aandoeningen zoals peesaandoeningen als hielspoor en achillespeesontsteking.
Deze behandeling wordt lang niet overal toegepast. Vooral het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft past deze methode toe. Deze behandeling kan het chronische ontstekingsproces soms stoppen. Voorwaarde voor behandeling is een verwijzing van de huisarts en een minimale leeftijd van 40 jaar. Ook moet het hielspoor op röntgenfoto's waarneembaar zijn. De grootste kans van slagen bestaat bij patiënten die nog niet al te lang last hebben van hielspoor, bij voorkeur minder dan een jaar.
Als behandeling zinvol wordt geacht, wordt na een intakegesprek een mal van de voet gemaakt na een CT-scan. Deze mal is van een stevig soort rubber en houdt de voet goed op zijn plek tijdens de bestraling. In principe volgen dan 6 bestralingen in 2 weken tijd. De bestralingen zijn van een erg lage dosis en duren erg kort, niet meer dan 1 of 2 minuten per behandeling. Door de lage dosis is er nauwelijks kans op bijwerkingen. Soms kan de behandelde voet tijdelijk wat pijnlijk voelen, dan kunnen pijnstillers voorgeschreven worden (Ibuprofen). Wel wordt geadviseerd gedurende de 2 weken van de behandeling de voeten dagelijks met een warmwater bad te behandelen, dit stimuleert het genezingsproces.
De behandeling is vrij kostbaar, en wordt in de veel gevallen helaas niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Mogelijk kan hetdan zinvol zijn om andere manieren om hielspoor te behandelen eens te overwegen.
(De foto's zijn van afkomstig van de patientenfolder van het Reinier de Graaf ziekenhuis)