slippers slecht bij hielspoor

Pas op met slippers: hielspoor ligt op de loer

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat slippers soms verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van hielspoor. Zeker in de zomermaanden lopen veel mensen veel op slippers. Na de zomer merken we bij Hielspoorinfo dat er relatief veel mensen hielspoorklachten melden en soms blijkt dat door slippers te komen.

Nu de zomer weer voor de deur staat halen veel mensen de slippers weer uit de kast. Zeker bij lekker warm weer lopen deze vaak lekker luchtig en ze voelen vaak heerlijk zacht door de gebruikte kunststof /rubber in de zool. En ze zijn nog eens modieus ook, ze staan natuurlijk veel beter onder een jurkje of een korte broek dan een paar bruine stevige stappers… Echter: wat mensen zich vaak niet realiseren is dat slippers vaak verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van hielspoor. Zie bijvoorbeeld dit commentaar van Charlotte op ons gastenboek:

"Mijn klachten zijn ontstaan door het dragen van havaianas en andere teenslippers!"
(lees hier haar hele bericht)

Het probleem van slippers

Gezonde voeten zijn gebaat bij goede schoenen. Het moeten liefst stevige schoenen zijn met een goed voetbed en veel steun aan de voet en enkel. Aangezien een slipper meestal alleen een zool is, met een beperkte verbinding met de voet is steun voor de voet ver te zoeken. Vooral de goedkope dunne slippers met een heel dun zooltje die je soms voor slechts enkele euro’s kunt kopen zijn zeer slecht. Niet voor niets merken podologen na de zomer vaak dat er zich relatief veel patiënten in hun praktijk melden. Ook in onze Hielspoorinfo webshop merken wij vaak een toename in de verkoop na de zomer. Slippers hebben meerdere slechte eigenschappen:

  • Slechte afwikkeling
  • Geen steun aan voet en enkel
  • Geen of weinig demping
  • Indien wel demping is dit vaak alleen maar door zacht slap rubber wat geen enkele steun biedt
  • Afwijkend loopgedrag om te voorkomen dat de slipper uitgaat tijdens het lopen (kromme tenen, korte passen)

Daarnaast kunnen er ook andere voetklachten ontstaan dan alleen hielspoor. Met name als je platvoeten hebt moet je oppassen met slippers. Trouwens, ondanks dat ze in eerste instantie comfortabel aanvoelen geldt ook voor Crocs dat ze niet goed voor je voeten zijn.

webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze Hielspoorinfo webshop vind je veel zelfhulp producten: onder andere de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, meestal de volgende dag al thuis bezorgd

Zijn alle slippers slecht?

Meestal is het inderdaad beter om goede schoenen te dragen dan slippers, maar dat wil niet zeggen dat ze nooit gedragen kunnen worden. Voor sommige mensen zijn ze juist erg comfortabel en er zijn zelfs mensen die zeggen dat je met slippers meer het natuurlijke looppatroon nabootst (wat goed is) dan op schoenen. Pas in ieder geval op met het lopen van langere afstanden, en probeer ze zo beperkt mogelijk te dragen. Let ook op een goede zool, en zorg voor een goede verbinding met de voet: in plaats van alleen een teenslipper kun je beter een sandaal nemen met meer riempjes. Zorg dat ze ook liefst een soort voetbed hebben, niet een heel plat en dun slippertje.

Als je trouwens therapeutische inlegzolen hebt gekregen dan moet die het liefst in al je schoenen dragen. Als je echt slippers wilt dragen moet je dan wel zorgen dat je je zooltje daar ok in kunt gebruiken. Slippers met een uitneembaar standaardzooltjes zijn dan aan te raden.

fitflop slipper

Er zijn fabrikanten die slippers maken voor mensen met voetproblemen. Zo maakt het merk Fitflop bijvoorbeeld slippers die gedeeltelijk de slechte eigenschappen van gewone slippers omzeilen, en ook Skechers worden vaak als prettig ervaren. Daarnaast is het mogelijk om bij een podoloog podotherapeutische slippers te maken. Die worden op maat van je voet gemaakt, corrigeren eventuele voetafwijkingen die je hebt en bieden vaak al wat meer steun.

Er is tenslotte 1 uitzondering waarbij het dragen van slippers altijd goed is: als je hielspoor hebt moet je liefst niet op blote voeten lopen. Voor nachtelijk toiletbezoek kan het dan goed zijn om een paar slippers naast het bed te zetten.

Conclusie

Samengevat: In vrijwel alle gevallen geldt eigenlijk dat je op moet passen met slippers. Zeker als je al hielspoor hebt moet het gebruik eigenlijk afgeraden worden. Wil je toch zo nu en dan op slippers lopen, besteed dan wat meer geld aan degelijke slippers met veel steun, eventueel op maat gemaakt.

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Contact gegevens

  • Concordiastraat 68 - 140
  • 3551 EM Utrecht
  • +31 30 6336 936

(Correspondentieadres, klik hier)