Morbus Sever: Hielpijn bij kinderen

Morbus Sever, ook wel Sever Schinz genoemd naar de ontdekker van de blessure, is een voetblessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral sportende kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met vaak hielpijn tot gevolg.

Gelukkig is het een blessure die vanzelf overgaat, mits er rekening met de hielpijn wordt gehouden. Dit houdt meestal in: rust houden. De blessure moet vooral niet verward worden met hielspoor. Weliswaar lijken de symptomen identiek, maar de oorzaak is hier echt anders.

sever schinz hielpijn bij kinderen

Hoe ontstaat Morbus Sever

De oorzaak ligt in de snelle groei die de hielschijf doormaakt bij kinderen in de groei, in combinatie met een vorm van overbelasting. Vaak sporten deze kinderen intensief, bv voetballen of volleybal. Vooral sporten met veel rennen en springen veroorzaken Morbus Sever. Vaak komt het voor bij kinderen die na een periode van rust (te) intensief gaan sporten, bv bij het begin van het sport seizoen. Door deze activiteiten raakt het hielbeen ontstoken, wat de pijn veroorzaakt.

webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze Hielspoorinfo webshop vind je veel zelfhulp producten: onder andere de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, meestal de volgende dag al thuis bezorgd

De aanwezigheid van andere voetafwijkingen, zoals platvoeten, of een holle voet kunnen het ontstaan van Morbus Sever versterken.

Symptomen

De symptomen van Morbus Sever lijken erg op die van hielspoor bij volwassenen. Er treedt geleidelijk een zeurende pijn op in de hak, vooral na een periode van intensief belasten, meestal dus bij sporten of lange wandelingen (avondvierdaagse). De pijn treedt op aan de achterkant van de hak, waar de achillespees aan de hak vastzit. In sommige gevallen is ook een lichte zwelling te zien op deze plek.

Behandeling

Morbus Sever is het best te bestrijden met rust. Uiteindelijk gaat de blessure gelukkig meestal vanzelf over. Wel kunnen zooltjes of siliconen hakjes soms helpen. Vaak is een periode van 2 tot 3 maanden rust nodig. Bouw na de rustperiode de intensiteit van de trainingen geleidelijk op. Zorg bij het sporten voor een rustige opbouw en een goede warming-up.

Als kinderen na hun 14e of 15e levensjaar uit de groei komen verdwijnt Morbus Sever meestal ook. Ook worden met zooltjes en siliconen hakjes soms goede resultaten behaald, altijd in combinatie met rust. Gaat de pijn niet snel over, ga dan altijd naar een arts.

Recent heeft het Jeugfjournaal ook een item over Sever Schinz gemaakt met een erg informatief filmpje.

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Contact gegevens

  • Concordiastraat 68 - 140
  • 3551 EM Utrecht
  • +31 30 6336 936

(Correspondentieadres, klik hier)