Hielpijncentrum: advies over hielpijn en hielspoor

Iedereen die al wat langere tijd tobt met hielspoor kent het wel: je komt in een doolhof van therapeuten terecht. Iedereen heeft zijn eigen methodes en de kwaliteit van de behandeling is ook niet overal hetzelfde. Voor je het weet zit je met elkaar tegensprekende instructies en zie je door de bomen het bos niet meer. Je zou willen dat er een club was die je klachten eens grondig en objectief beoordeelt en er op basis van degelijke onderzoeksmethodes een goed advies over zou kunnen geven.

hielpijncentrum

Dan klinkt een organisatie met als naam het Hielpijncentrum al snel erg betrouwbaar. Daarom hebben we maar eens bij ze aangeklopt om wat meer informatie te vragen over hun activiteiten. We hebben gesproken met Marjolein Schenkels-Cobussen. Zij werkt bij de locatie in Zeist als register-podoloog en MSU-echografist.

Hoe is het Hielpijncentrum ontstaan?

Marjolein: We zijn ontstaan vanuit het Podozorg netwerk. Dit netwerk is opgericht om een minimale kwaliteit en standaard te leveren op het gebied van podologie. Het Hielpijncentrum is ontstaan in de polikliniek in de Bergman Kliniek. Dat is het laatste punt waar mensen terecht komen. Maar de meeste hielpijnen zijn niet operabel dus kunnen ze ook in de Bergman niet geholpen worden. Daarom zijn wij ontstaan. Wij zijn een soort poortwachter die de klacht onderzoekt en de klant direct bij het juiste poppetje neer zet en/of de juiste behandeling inzet. We hebben met alle specialisten alle hielpijnen en diagnoses op een rij gezet en onderzocht welke behandeling het meest effectief is.

Welke disciplines zijn er vertegenwoordigd?

Marjolein: Dat zijn er nogal wat. We hebben sportartsen, fysiotherapeuten, podologen, gipsmeesters, chirurgen, en zelfs een anesthesioloog. Met onze korte lijnen kunnen we snel schakelen en de gewenste deskundigheid snel leveren. Je wordt dus nooit van het kastje naar de muur gestuurd.

Wat is je eigen specialiteit?

Marjolein: Ik heb de opleiding aan de Academie voor Podologie gevolgd en ben eerst in dienst geweest bij een podoloog in Den Haag. Ik ben daarna vrij snel mijn eigen praktijk begonnen, vooral als podoloog, met extra deskundigheid op het gebied van echografie. In mijn praktijk werken we intussen met 4 man / vrouw.

Wat voor hielpijn-klachten komen jullie zoal tegen?

Marjolein: hielpijn is natuurlijk een verzameling van klachten aan de hiel. De meeste mensen hebben het over hielspoor, maar die naam dekt de lading vaak niet. In de praktijk zien we verschillende vormen van peesplaatontsteking of fasciitis plantaris. Afhankelijk van de exacte locatie en ernst van de ontsteking onderscheiden we 3 hoofdtypes. Daarnaast heeft een flink percentage (bijna 35%) geen last van hielspoor, maar van schade aan het vetkussenweefsel. Deze laatste behandeling vereist een totaal andere aanpak. Zo is het bij peesplaatontsteking meestal uit den boze om op blote voeten te lopen. Bij vetkussenschade kan dit nu juist een goede behandeling zijn!

podozorg zeist

Hoe stellen jullie de goede diagnose?

Marjolein: Om de conditie van het peesweefsel te beoordelen maken we veel gebruik van echografie. We hebben een paar erg goede specialisten op dit gebied. Zo kunnen we de conditie van de peesplaat en de hiel goed onderzoeken. Afwijkingen kunnen we zo erg snel vaststellen. Het mooie van echografie is dat je ok een dynamisch onderzoek kan doen. Je kunt zien wat die spier doet als onder beweging.

Is er een “standaard” behandeling van hielpijn?

Marjolein: Iedereen is verschillend, maar een “recept” wat bij veel mensen goed werkt als er sprake is van een peesontsteking is een combinatie van 5 methodes: Rust nemen, Goede schoenen en Zooltjes dragen, Shockwave en een Nachtspalk. Uiterst belangrijk is het om zeer consequent de adviezen op te volgen en de behandeling af te maken. Vooral de nachtspalk moet eigenlijk 3 tot 6 maanden gedragen worden. Als je er niet goed mee kunt slapen kun je hem eventueel een paar uur dragen en daarna uitdoen of hem gewoon zittend op de bank dragen.

Je noemt het doen van rekoefeningen met name niet, is dat bewust?

Marjolein: Ja, dat is bewust: je moet bij ontstekingen aan de peesplaat uitkijken dat je door de rekoefeningen geen extra schade aanricht. Vooral bij wat ernstiger gevallen ligt dit gevaar echt op de loer.  Als de pees aan het herstellen is, adviseren we juist wel rekoefeningen om de pees weer sterker te maken

Verwijzen jullie vaak door?

Marjolein: Veel mensen kunnen we goed in de Podozorg praktijk helpen, maar als er nader onderzoek of zelfs een operatie nodig is verwijzen we ook door. Vooral de Bergman Kliniek bezit veel gespecialiseerde kennis.

We zijn natuurlijk benieuwd wat je als echte prof vindt van onze Hielspoorinfo website ?

Marjolein: Ik denk dat jullie website voor veel mensen een hoop nuttige informatie kan leveren. Jullie hebben vanuit jullie ervaring als hielspoor-patiënt veel ervaring en kunnen vanuit die positie nuttige lotgenoten-informatie leveren. Jullie zijn over het algemeen gelukkig voorzichtig in jullie adviezen en raden bij twijfel aan om een arts te raadplegen.


Wil je meer informatie over het Hielpijncentrum, kijk dan eens op www.hielpijncentrum.nl. Ze hebben praktijken in Almere, Dieren, Eerbee en Zeist.

Contactgegevens

(Correspondentieadres, klik hier)

Bank en KvK

  • IBAN: NL60ABNA0554030209
  • BIC: ABNANL2A
  • KvK-nummer: 51756854
  • BTW-nummer: NL001665938B18
Keurmerk reviews: Hielspoorinfo 9.0 uit 10 - 815 beoordelingen