Fasciitis plantaris en peesplaatontsteking
Fasciitis plantaris is de wetenschappelijke naam voor peesplaatontsteking: de ontsteking die optreedt waar de peesplaat onder de voet aan de hak aanhecht. In de praktijk wordt meestal gesproken over hielspoor, ook al is dit niet helemaal correct.
De termen fasciitis plantaris, peesplaatontsteking en hielspoor worden vaak door elkaar gebruikt. Hielspoor is de meest gangbare term, maar in 80 tot 90 procent van de gevallen is eigenlijk sprake van fasciitis plantaris of peesplaatontsteking. In dit artikel leggen we je graag de termen eens goed uit, want we merken vaak dat mensen de verschillende termen wat verwarrend vinden.
Fasciitis plantaris
Fasciitis plantaris is de wetenschappelijke aanduiding voor een ontsteking van de peesplaat:
- De wetenschappelijke naam voor de peesplaat is de fascia
- Met-itis als achtervoegsel wordt een ontsteking aangeduid
- Plantaris betekent: onder de voet.
Ook wordt soms de term plantaire fasciitis of fasciopathie gebruikt.
Wat is peesplaatontsteking?
Peesplaatontsteking is een ontsteking van de peesplaat onder de voet. Het is de lekenterm voor fasciitis plantaris. Met fasciitis plantaris en peesplaatontsteking wordt dus exact dezelfde aandoening bedoeld, met hielpijn tot gevolg.
Hielspoor: eigenlijk de benaming voor het kalkpuntje
Officieel is hielspoor de benaming voor een puntvormige kalkafzetting aan de hiel op de plek waar de peesplaat aan de hak hecht. Het is dus eigenlijk een aanduiding voor een symptoom en niet zozeer de aandoening zelf. Een hielspoor kan soms hielpijn tot gevolg hebben, maar ook heel vaak niet, terwijl veel mensen met hielpijn helemaal gaan zichtbaar hielspoorpuntje hebben. Veel mensen met een hielspoor puntje hebben ook een ontstoken peesplaat, dan hebben ze dus eigenlijk peesplaatontsteking / fasciitis plantaris.
In de praktijk
In de praktijk gebruiken de meeste mensen gewoon de term hielspoor als eigenlijk peesplaatontsteking of fasciitis plantaris wordt bedoeld. Ook veel artsen doen dit, waarschijnlijk omdat het gewoon makkelijker en korter uit te spreken is. Ook op onze website doen wij dit, maar nu weet je in ieder geval wat er met de verschillende termen bedoeld wordt.