Skip to main content

Hielspoor symptomen: hielpijn, vooral 's ochtends

De belangrijkste symptomen van hielspoor zijn pijn en stijfheid onder de hiel bij lang staan en lopen. Met name 's ochtends bij het opstaan is de pijn extra erg. Wel wordt de pijn vaak iets minder na de eerste stappen. Lang staan en lopen kan erg problematisch worden en soms kunnen mensen daardoor niet eens hun beroep of sport meer uitoefenen.

hielspoor symptomen hielpijn
Twijfel je of je hielspoor hebt? Doe dan eerst de hielspoor test.

De meeste mensen hebben maar aan één voet hielspoor, al kan het ook aan beide voeten optreden. Dit zijn de meest voorkomende hielspoor symptomen:

 • Pijn onder de hiel. Vooral 's ochtends of na langere tijd stil zitten is hielpijn een van de meest genoemde symptomen. Dit kan vaak beter worden door wat te gaan lopen en op te warmen. De zenuwen en bloedvaten raken in een rust-toestand bij stilstand, en raken dan direct gestressed als er weer op gestaan wordt. Na een stukje lopen wennen de zenuwen weer en wordt de hielpijn weer wat minder. Bij zware vormen van hielspoor kan echter ook dit niet te lang worden volgehouden.
 • Pijn onder de voet na stilzitten.
 • Pijn bij lopen, vooral bij net opstarten. Na een beetje opwarmen neemt de voetpijn vaak wel iets af.
 • Problemen om lang stil te staan. Vooral bij mensen die een staand beroep uitoefenen is dit lastig te vermijden, en kan dit zeer pijnlijke voeten veroorzaken. Niet voor niets is een van de Engelse vertalingen van hielspoor "Policeman's heel"...
 • Stijf of gespannen aanvoelen van de peesplaat onder de voet. De peesplaat voelt soms duidelijk strak en gespannen aan, ook weer een stress reactie. Ook de achillespees is soms stijf en een beetje pijnlijk.
 • Hielpijn bij autorijden is ook een typisch hielspoor symptoom, door de onnatuurlijke houding van de voet (cruise control helpt!).
 • Vaak is de hielpijn niet heel strak te lokaliseren, de hele onderkant van de hiel voelt dan wat beurs. Ook kan de pijn de ene dag minder of meer zijn dan de andere of uitstralen over de hele hiel.
webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze webshop vind je veel zelfhulp producten: de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, en snel thuis bezorgd!

Hielspoor diagnose met röntgenfoto en echo

Hielspoor is op röntgenfoto's soms (maar lang niet altijd) te herkennen aan een soort puntje onder de hiel, zie de cirkel in de foto hieronder. Dit kan duiden op vorming van stukjes kalk in de peesplaat. Het puntje zit op de plek waar de peesplaat aan de hiel gehecht zit. Bedenk wel dat er niet echt een scherpe punt aan de hiel zit. De peesplaat is aan de hielaanhechting een vrij brede band. Als er nu verspreid over die brede band wat losse kalkdeeltjes zitten lijkt dat, bij een foto vanaf de zijkant genomen, geconcentreerd en een scherpe punt, maar dat is dus niet echt zo, de foto vertekend door het perspectief.

Lang niet iedere hielspoorpatiënt heeft echter zo'n puntje, en daarnaast blijken veel mensen die wel zo'n puntje hebben nergens last van te hebben. Het zegt niet alles dus.

hielspoor-rontgen-foto

Naast röntgen wordt vaak ook met radiografie, echografie of MRI de diagnose gesteld. Met deze technieken kan soms nog gedetailleerder bekeken worden wat het precieze probleem is. Zo kan ook de botstructuur of de gesteldheid van de pees bekeken worden. Een duidelijke indicatie is namelijk een verdikte peesplaat: dit duidt op een ontsteking.

zool thumb Op zoek naar goede zooltjes, speciaal voor hielspoor? De professionele hielspoor zool is erg populair, maar we hebben nog veel meer zooltjes in de webshop.

Risicogroepen

Bepaalde groepen lopen meer risico om hielspoor te krijgen dan andere. Dat zijn vooral de volgende:

 • Ouderen: De meeste mensen die last van hielspoor hebben zijn tussen de 40 en 60 jaar oud. Ouderdom lijkt dus een rol te spelen.
 • Vrouwen: Ook blijken vrouwen er relatief veel vaker last van te hebben dan mannen. Dit geldt wel vaker voor voetklachten trouwens. Ook een veel voorkomende blessure als hallux valgus komt veel vaker bij vrouwen dan bij mannen.
 • Sporters: Deze groep belast de voet zwaarder dan andere mensen. Dit levert een hogere kans op blessures op.
 • Staand beroep: Mensen met een staand beroep zoals verpleegsters, winkeliers, politiemensen en dergelijke lopen ook een hoger risico.
 • Kinderen: in deze gevallen blijkt de hielpijn meestal veroorzaakt door Morbus-Server, iets wat gelukkig meestal vanzelf overgaat.

Afsluitend: probeer zo vroeg mogelijk op deze symptomen te letten en er naar te handelen. Hoe langer je met hielspoor blijft rondlopen hoe moeilijker het zal worden om er weer vanaf te komen!

Twijfel je of je hielspoor hebt? Doe dan eerst de hielspoor test.
Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

Strassburg Sock: Stop hielspoor!

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Te koop in onze webshop: De originele Strassburg Sock en de hielspoor sok. En voor ultiem comfort hebben we ook de Nox Nachtspalk.