Hielspoor oorzaak

De oorzaak van hielspoor of peesplaatontsteking is bijna altijd overbelasting of stress aan de hiel of de aanhechtende pezen als de peesplaat en de achillespees. Dit veroorzaakt een steriele ontsteking waar de peesplaat onder de voet aan de hiel hecht.

hielspoor oorzaak: hardlopen

Helaas is er bij hielspoor of peesplaatontsteking niet altijd één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Soms zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Hier is een lijst met de meest voorkomende:

 • Sporten: dit veroorzaakt vaak overbelasting
 • Voetafwijkingen als platvoeten en holle voeten
 • Stijve kuitspieren
 • Slechte schoenen: geen goed voetbed en / of slechte demping
 • Trauma: soms kan hielspoor van het ene moment ontstaan, bijvoorbeeld door het met de hiel stappen op een steentje of een andere beschadiging
 • Geen demping in de schoenen
 • Overgewicht (soms door zwangerschap)
 • Leeftijd, vooral bij mensen boven de 45 jaar komt het meer voor (bij kinderen komt het ook voor, maar dan hebben we het over de ziekte van Sever Schinz, deze gaat meestal vanzelf over)
 • Staand beroep: Veel en lang staan veroorzaakt veel druk op de hiel
 • Hielkussen atrofie (weinig dempend vetweefsel onder de hiel, vooral bij ouderen)
 • Stijve voetzool (de schoen moet goed kunnen afwikkelen)
 • Klem zitten van de zenuw op de plek van het hielspoor
webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze webshop vind je veel zelfhulp producten: de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, en snel thuis bezorgd!

Overbelasting van de peesplaat

De peesplaat is de pees die onder voet van de hak naar de tenen loopt. Het is een brede pees die erg veel krachten moet doorstaan, vaak je hele lichaamsgewicht. Juist waar de peesplaat aan de hiel aanhecht is hij erg kwetsbaar voor irritatie. Hielspoor is net als bijvoorbeeld een tenniselleboog een peesblessure die meestal ontstaat door overbelasting. De overbelasting vindt meestal plaats door teveel spanning of druk op de peesplaat en hiel, waardoor er op de peesplaataanhechting aan de hiel te hard wordt getrokken. Dit kan komen door sporten als hardlopen of springen, maar ook door onevenwichtige belasting (bijvoorbeeld slechte schoenen of voetafwijkingen). Op deze manier kan de aanhechting van de peesplaat aan de hiel ontstoken raken, wat we dan een peesplaatontsteking noemen, in de praktijk meestal hielspoor genoemd:

hielspoor doorsnede

Op de tekening hierboven zie je de peesplaat vanaf de zijkant. 

Vooral de eerste drie oorzaken uit het rijtje hierboven zijn een probleem, we nemen ze nog even goed door:

Oorzaak 1: Overbelasting door sporten

Veel sporters hebben last van hielspoor. Eigenlijk zijn alle sporten een mogelijk risico-oorzaak, met uitzondering van sporten waarbij de voeten relatief niet of weinig belast worden, zoals fietsen en zwemmen,. Sporten met extreme belasting als volleybal, basketbal en hardlopen leveren een extra groot risico op. Ook is het zo dat relatief slecht getrainde mensen last zullen krijgen, door bijvoorbeeld te snel opstarten na een periode van rust. Gedoseerd trainen en een goede trainingsopbouw is dus een must en voorkomt stress.

Ook bergwandelen kan een risico zijn. Vooral het bergop lopen kan extra stress op de peesplaat veroorzaken waardoor deze beschadigd en ontstoken raakt.

Oorzaak 2: Voetafwijkingen

platvoeten-holle-voet-normale-voet

Hielspoor ontstaat vaak door voetafwijkingen. Vooral een te holle stand van de voet of platvoeten komen vrij vaak voor. Hierdoor kan de voet relatief naar links of rechts gaan afwijken. Ook zakt de voet bij sommige mensen meer door dan normaal. Dit noemen we overpronatie.

Als deze afwijkingen zorgen voor een verkeerde krachtverdeling op de peesplaat, waardoor deze kan gaan irriteren. Bij teveel irritatie ontstaat dan een ontsteking.

Oorzaak 3: stijve kuitspieren

In het onderbeen is de peesplaat onder de voet via de achillespees verbonden met de kuitspieren. Als er ergens in deze keten een probleem is kan dat klachten veroorzaken. Heel veel mensen met hielspoor hebben te korte kuitspieren. Dit kan komen door stijfheid en gebrek aan elasticiteit of simpelweg een kort gebouwde spier. Als dit het geval is wordt er via de achillespees continue rek uitgeoefend op de peesplaat. Deze continue spanning kan vaak de klachten veroorzaken. Je kunt korte kuitspieren herkennen aan een beperkt beweeglijkheid van de voet ten opzichte van de enkel. Als je de voet ten opzichte van de enkel niet in een kleinere hoek dan 90 graden kan houden heb je wat fysiotherapeuten noemen een beperkte dorsaalflexie:

korte kuitspier

zool thumb Op zoek naar goede zooltjes, speciaal voor hielspoor? De professionele hielspoor zool is erg populair, maar we hebben nog veel meer zooltjes in de webshop.

Enquête onder onze bezoekers

Via deze link vindt u een link naar een enquête die wij onder de bezoekers van onze website houden. Daarin vragen wij wat in uw geval de blessure klachten heeft opgeleverd. Intussen hebben al meer dan 4000 mensen deze enquête ingevuld. Uit deze enquête blijkt sporten veruit de grootste boosdoener, gevolgd door een staand beroep en wandelen:

Oorzaak Percentage
Sporten 26,0%
Staand beroep 18.5%
Wandelen 16,6%
Overgewicht 12,4%
Slechte schoenen 9,5%
Voetafwijking 6,5%
Anders 8,5%

Enquete

Goede zooltjes en slippers

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Te koop in onze webshop: Zooltjes met goede demping en een zacht voetbed waarmee je weer heerlijk loopt. Daarnaast hebben we ook goede slippers voor je moeilijke voeten!

Contactgegevens

 • Concordiastraat 68 - 140
 • 3551 EM Utrecht
 • +31 30 6336 936
 • info@hielspoorinfo.nl

(Correspondentieadres, klik hier)

Bank en KvK

 • IBAN: NL60ABNA0554030209
 • BIC: ABNANL2A
 • KvK-nummer: 51756854
Kiyoh reviews: Hielspoorinfo 8.8 uit 10 - 425 beoordelingen