Skip to main content

Hielspoor oorzaak

De oorzaak van hielspoor of peesplaatontsteking is bijna altijd overbelasting of stress aan de hiel of de aanhechtende pezen, zoals de peesplaat en de achillespees. Dit veroorzaakt een (steriele) ontsteking of beschadiging onder de hiel, bij de peesplaataanhechting.

hielspoor oorzaak: hardlopen

Helaas is er bij hielspoor of peesplaatontsteking niet altijd één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Soms zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Hier is een lijst met de meest voorkomende:

 • Sporten: dit veroorzaakt vaak overbelasting
 • Voetafwijkingen als platvoeten en holle voeten
 • Stijve of te korte kuitspieren
 • Slechte schoenen: geen goed voetbed en / of slechte demping
 • Trauma: soms kan hielspoor van het ene moment op het andere ontstaan, bijvoorbeeld als je met de hiel op een scherp steentje stapt

 • Geen demping in de schoenen
 • Overgewicht (soms door zwangerschap)
 • Leeftijd, vooral bij mensen boven de 45 jaar komt het meer voor (bij kinderen komt het ook voor, maar dan hebben we het over de ziekte van Sever Schinz, deze gaat meestal vanzelf over)
 • Staand beroep: Veel en lang staan veroorzaakt veel druk op de hiel
 • Hielkussen atrofie (weinig dempend vetweefsel onder de hiel, vooral bij ouderen)
 • Stijve voetzool (de schoen moet goed kunnen afwikkelen)
 • Klem zitten van de zenuw op de plek van het hielspoor
webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze webshop vind je veel zelfhulp producten: de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, en snel thuis bezorgd!

Overbelasting van de peesplaat

De peesplaat is de pees die onder voet van de hak naar de tenen loopt. Het is een brede pees die erg veel krachten moet opvangen. Juist waar de peesplaat aan de hiel aanhecht is hij erg kwetsbaar voor irritatie. Hielspoor is, net als bijvoorbeeld een tenniselleboog, een peesblessure die meestal ontstaat door overbelasting. De overbelasting vindt meestal plaats door teveel spanning of druk op de peesplaat en hiel, waardoor er op de peesplaataanhechting aan de hiel te hard wordt getrokken. Dit kan komen door sporten als hardlopen of springen, maar ook door onevenwichtige belasting (bijvoorbeeld slechte schoenen of voetafwijkingen). Op deze manier kan de aanhechting van de peesplaat aan de hiel ontstoken raken, wat we dan een peesplaatontsteking noemen, in de praktijk meestal hielspoor genoemd:

hielspoor: oorzaak, symptomen en behandeling

Op de tekening hierboven zie je de peesplaat vanaf de zijkant. 

Vooral de eerste drie oorzaken uit het rijtje hierboven zijn een probleem, we nemen ze nog even goed door:

Oorzaak 1: Overbelasting door sporten

Veel sporters hebben last van hielspoor. Eigenlijk zijn alle sporten een mogelijk risico, met uitzondering van sporten waarbij de voeten relatief weinig of niet belast worden, zoals fietsen en zwemmen,. Sporten met extreme belasting als volleybal, basketbal en hardlopen leveren een extra groot risico op. Ook is het zo dat vooral relatief slecht getrainde mensen last zullen krijgen, bijvoorbeeld door te snel opstarten na een periode van rust. Gedoseerd trainen en een goede trainingsopbouw is dus een must en voorkomt stress.

Ook bergwandelen kan een risico zijn. Vooral het bergop lopen kan extra stress op de peesplaat veroorzaken waardoor deze beschadigd en ontstoken raakt.

Oorzaak 2: Voetafwijkingen

platvoeten-holle-voet-normale-voet

Hielspoor ontstaat vaak door voetafwijkingen. Vooral een te holle stand van de voet of platvoeten komen vrij vaak voor. Hierdoor kan de voet relatief naar binnen of naar buiten gaan afwijken. Ook zakt de voet bij sommige mensen meer door dan normaal. Dit noemen we overpronatie.

Al deze afwijkingen zorgen voor een verkeerde krachtverdeling op de peesplaat, waardoor deze kan gaan irriteren. Bij teveel irritatie ontstaat dan een ontsteking.

Oorzaak 3: stijve kuitspieren

In het onderbeen is de peesplaat onder de voet via de achillespees verbonden met de kuitspieren. Als er ergens in deze keten een probleem is kan dat klachten veroorzaken. Heel veel mensen met hielspoor hebben te korte kuitspieren of te korte achillespezen. Dit kan komen door stijfheid en gebrek aan elasticiteit of simpelweg een korte spier. Als dit het geval is wordt er via de achillespees continue rek uitgeoefend op de peesplaat. Deze continue spanning kan vaak de klachten veroorzaken. Je kunt korte kuitspieren herkennen aan een beperkt beweeglijkheid van de voet ten opzichte van de enkel. Als je de voet ten opzichte van de enkel niet in een kleinere hoek dan 90 graden kan houden heb je wat fysiotherapeuten noemen een beperkte dorsaalflexie:

korte kuitspier
zool thumb Op zoek naar goede zooltjes, speciaal voor hielspoor? De professionele hielspoor zool is erg populair, maar we hebben nog veel meer zooltjes in de webshop.

Enquête onder onze bezoekers

Een tijd geleden hebben wij een enquête onder de bezoekers van onze website gehouden. Daarin vroegen wij ze wat in hun geval de klachten heeft veroorzaakt. Meer dan 40.000 mensen hebben de enquête ingevuld. Uit deze enquête blijkt sporten veruit de grootste boosdoener, gevolgd door een staand beroep en wandelen:

Oorzaak Percentage
Sporten 26,0%
Staand beroep 18.5%
Wandelen 16,6%
Overgewicht 12,4%
Slechte schoenen 9,5%
Voetafwijking 6,5%
Anders 8,5%
Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.