Skip to main content

Hielspoor zooltjes, waar moet je op letten?

Goede zooltjes kunnen vaak helpen tegen hielspoor en hielpijn. Hielspoor ontstaat vaak door een verkeerde stand van de voet en inlegzolen in de schoen kunnen dit probleem oplossen. Goede zolen (verkrijgbaar in onze webshop) bieden naast demping onder de hak een goed voetbed en corrigeren stand van de voet.

Veel schoenen hebben een matig of slecht voetbed. Ze geven vaak weinig demping onder hiel en ondersteunen de voet niet goed. Vooral bij goedkope schoenen is dit vaak het geval. Door de standaardzolen te vervangen door een goede inlegzolen kan voor een veel beter voetbed gezorgd worden. Goede zooltjes geven vaak extra demping, wat minder stoten van de hiel bij het lopen oplevert, en daardoor de hielpijn, een van de symptomen van hielspoor, verzacht. Ook compenseren ze voetafwijkingen, zoals overpronatie.

Als je trouwens geen voetklachten hebt en gewoon goede schoenen draagt, dan heb je helemaal geen aangepaste zooltjes nodig. De standaardzool voldoet dan waarschijnlijk prima en zorgt ervoor dat je voeten niet "lui" worden, maar wat moeten werken.

Waar moet je op letten bij het kopen van zooltjes?

Het valt niet mee om goede hielspoor zooltjes te kiezen. Er is erg veel aanbod, van heel goedkoop tot honderden euro per paar. Vooral bij de confectiezooltjes moet je goed op een aantal punten letten:

  • Zorg dat de hak in een mooi 'cupje' valt, dan wordt de druk mooi verdeeld over de hele hak
  • Let op dat er een dempend laagje onder de hak zit
  • Sommige zooltjes bieden een lichte verhoging onder de voorvoet (een "pelotte"). Dit is vooral geschikt als je een (licht) doorgezakte voervoet hebt
  • Je schoen moet wel een uitneembare zool hebben om de nieuwe inlegzool er voor in de plaatst te doen

  • Stapel nooit twee zooltjes boven op elkaar, dat kan juist voetklachten opleveren

Let op: Het kan een paar dagen duren om aan nieuwe inlegzolen gewend te raken. Als je nieuwe zolen direct hele dagen draagt kun je tijdelijk krampachtige pijnklachten in je voet voelen. Draag de zolen daarom in het begin slechts 1 - 2 uur en bouw dit rustig op: elke dag 1 uur langer tot je er goed aan gewend bent. Na een week kun je ze dan meestal zonder problemen de hele dag dragen. 

zool thumb Op zoek naar goede zooltjes, speciaal voor hielspoor? De professionele hielspoor zool is erg populair, maar we hebben nog veel meer zooltjes in de webshop.

Confectie zooltjes en gelzooltjes bij hielspoor

Inlegzolen zijn er in vele soorten. Zo zijn er bijvoorbeeld bij de drogist, Hema of het Kruidvat, maar ook bij gespecialiseerde webshops zooltjes te koop in standaardmaten (zie ook de hielspoor zooltjes in onze webshop). Prijzen variëren van enkele euro's tot enkele tientjes. Het doel van deze inlegzooltjes of gelzooltjes is het bieden van een goed voetbed, demping onder de hak of beide. Soms zijn ze heel specifiek voor mensen met hielspoor gemaakt. Het voordeel is dat ze niet al te duur zijn en ze kunnen prima helpen voor preventie, verzachting en behandeling van hielpijn en hielspoor. Er zijn zelfs fysiotherapeuten die van mening zijn dat op maat gemaakte zolen niet beter zijn dan confectiezooltjes, zie dit artikel op Medischcontact.nl.

Zorg wel dat de zooltjes van stevig materiaal zijn en goede steun bieden. Vooral gelzooltjes zijn daardoor wat minder geschikt: ze zijn in het begin zacht en comfortabel, maar op lange termijn zijn ze minder geschikt omdat ze geen goede steun bieden. 

Als er echt structurele standafwijkingen van de voet ten grondslag liggen aan je klachten zal het vaak toch raadzaam zijn om op maat gemaakte steunzolen aan te schaffen.

Orthopedische of podologische steunzolen op maat

platvoet-holle-voet Het kan soms zo zijn dat de voet echte standafwijkingen vertoond. Voorbeelden hiervan zijn platvoeten, holle voeten of overpronatie (naar binnen zakken van de voeten). De hielspoor problemen ontstaan doordat de afwijkende voetstand extra trekkracht op de peesplaat onder de voet uitoefent. Een op maat gemaakte zool kan deze krachten compenseren.

Bij serieuze voetproblemen voldoet een standaard zool niet altijd. Er moet dan een speciaal zooltje op maat gemaakt moeten worden. Confectie zolen en hakjes zijn natuurlijk een standaard-oplossing, en echte voetafwijkingen worden hiermee niet altijd verholpen. Mochten standaard inlegzooltjes dus geen resultaat opleveren of het direct al duidelijk zijn dat er sprake is van standafwijkingen dan is het zaak naar een deskundige te gaan voor professionele inlegzolen, een podotherapeut of podoloog dus, of soms zelfs een ortopeed.

De therapeut zal meestal een analyse maken van het looppatroon en checken hoe de drukverdeling onder de voet is. Soms gebeurt dit op het oog, maar ook beschikt de therapeut tegenwoordig vaak over video-analyse of echo-apparatuur. Ook wordt soms met een gips-afdruk van de voet een zool gemaakt.

Vaak is de zool die je dan krijgt wat dikker dan de zooltjes die in nieuwe schoenen zit. Neem je steunzolen dus mee als je nieuwe schoenen koopt, het scheelt soms een hele voetmaat.

Op maat gemaakte zooltjes zijn meestal duurder dan confectiezooltjes. Reken op iets tussen de 100 en 200 euro. Helaas worden ze vaak niet vergoed door de zorgverzekering, maar dat hangt ook van je verzekeraar af.

Nadelen van zooltjes

Goed gemaakte zooltjes hebben weinig nadelen. Het enige wat soms genoemd wordt is het feit dat de voet 'lui' wordt door de ondersteuning, en de spiertjes in de voet minder getraind worden. Draag dus alleen zooltjes als ze nodig zijn. Gezonde voeten hebben ze niet nodig.  Zo houd je je voeten in vorm. De watergevulde zooltjes van Medicovi zijn trouwens zooltjes die de voet niet lui maken maar juist activeren omdat het water een natuurlijke ondergrond nabootst en tegelijkertijd toch hele goede demping biedt.

Echte nadelen zal je pas vinden bij slecht gemaakte zooltjes. Helaas komen deze nog geregeld voor, vooral als ze heel goedkoop zijn. Dan kunnen voetklachten juist verergeren. Let hier dus op.

Zooltjes in de webshop

Hielspoorinfo biedt in de webshop meerdere soorten zooltjes aan. Het betreft in alle gevallen zooltjes van bekende merken Bauerfeind, Footlogics, Medicovi, Sole en meer.

Echte bestsellers in ons assortiment zijn met name de Professionele Hielspoor Zool en de watergevulde zooltjes van Medicovi.

Alle zooltjes in de webshop

Je kunt deze artikelen op werkdagen tot 10 uur 's avonds bestellen, dan sturen we ze dezelfde dag nog op!

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.