Skip to main content

Hielspoor en triggerpoint massage

Bij triggerpoint massage wordt hielspoor behandeld door zogenaamde triggerpoints te masseren. Een eigenschap van triggerpoints is dat ze zogenaamde "afgeleide pijn" veroorzaken. De pijn treedt dan niet op waar de triggerpoints zitten maar op een "afgeleide" plek.

triggerpoint-massage

In het geval van hielspoor zit de pijn in de hiel, maar ligt de oorzaak daarvan in bijvoorbeeld de kuitspieren (vaak de scholspier), maar het kan zich ook in de voetspieren bevinden.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn te herkennen als pijnlijke knopen in de spieren. Deze spierknopen kunnen pijnlijke en stijve spieren veroorzaken. Ze kunnen opgespoord worden door de spier te masseren en op zoek te gaan naar extra gevoelige punten. Ze ontstaan vaak op vaste plekken, waardoor een goede therapeut ze snel kan opsporen. De oorzaak van de triggerpoints is niet altijd duidelijk, maar het heeft meestal te maken met een vorm van overbelasting, zoals een slechte houding of stress. Dit kan ervoor zorgen dat de spieren plaatselijk permanent op spanning staan, terwijl ze eigenlijk ontspannen moeten zijn. De doorbloeding van de spier is dan slecht, met allerlei vervelende gevolgen.

Het merkwaardige is dat dit vaak een soort afgeleide pijn veroorzaakt op andere plaatsen dan de plek waar de triggerpoints zich bevinden. Dit wordt ook wel myofasciale pijn genoemd. In het geval van hielspoor en fasciitis plantaris zullen deze triggerpoints zich vooral bevinden in de kuiten, al kunnen ze zich ook in de voetzool, knieholte of het bovenbeen bevinden.

webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze webshop vind je veel zelfhulp producten: de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, en snel thuis bezorgd!

Behandeling van triggerpoints: massage

Behandeling van de aan hielspoor gerelateerde triggerpoints gebeurt door ze te masseren. Dit kan met de hand gebeuren, maar er worden soms ook hulpmiddelen gebruikt, bijvoorbeeld een stomp stokje.  Zeker bij kleinere triggerpoints op lastig te behandelen plekken is dit zinvol. Eén van de triggerpoints kan direct onder het hielspoor in de peesplaat zitten, en dat is te diep in het weefsel om met de hand te masseren. Dat moet dan met een stomp stokje. Elk triggerpoint moet enkele keren per dag 30-60 seconden gemasseerd worden. Dit kan prima zelf gedaan worden, al zijn er ook therapeuten die zich hierin gespecialiseerd hebben.

De triggerpoints in de kuit kunnen ook behandeld worden door met de kuit over de knie te wrijven, vooral op de pijnlijker plekken. Achillespeesontsteking kan op vrijwel dezelfde manier behandeld worden.

Er is voor deze behandeling een goed zelfhulp boek voorhanden, met passages specifiek voor hielspoor, zie www.triggerpointboek.nl. Een alternatief voor triggerpointmassage is dry-needling.

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

In de shop: de Viscospot

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Erg effectief, en speciaal ontwikkeld voor hielspoor: de Bauerfeind Viscospot hielkussens. Ze verhogen de hak en verminderen daardoor de spanning op de peesplaat. En de zachte spot zorgt voor demping onder de hak.