Skip to main content

Tapen van hielspoor

Tapen is een behandeling van hielspoor en fasciitis plantaris. die steeds meer wordt toegepast. Let op dat er twee verschillende manieren zijn om tape toe te passen: Medical / Kinesio taping (kan je ook zelf doen) en klassiek tapen met sporttape. Laat dit liefst door een therapeut doen.

hielspoor tapen met kinesiotape of medical tape

We bespreken beide technieken hier:

Medical taping / Kinesio taping

Er is naast de klassieke vorm van intapen met sporttape ook een anders soort tape: Kinesio tape (ook wel Medical tape of Cure tape genoemd). Deze verkopen wij ook in onze webshop. De gebruikte tape is van een andere materiaal dan gewone sporttape en is enigszins elastisch. Je kent het waarschijnlijk wel van topsporters die met gekleurde tape op de ledematen rondlopen (de foto bovenaan de pagina is van kinesiotape). De kleur is puur voor de looks, er is geen verschil in werking tussen verschillende kleuren. De werking is gebaseerd op de volgende principes:

  • Stimulering van het geïrriteerde weefsel
  • Toevoer van bloed naar de gekwetste plek
  • Afvoer van afvalstoffen

De werking is niet onomstreden, maar veel mensen lijken er baat bij te hebben.

Medical tape bij hielspoor wordt aangelegd door een aantal strips van 5 cm breed en ongeveer 25 cm lang met enige rek kruiselings over het hielbeen en de peesplaat aan te brengen. Op deze manier wordt de tape stevig angebracht op de peesplaat en het hielbeen. Zorg dat de huid schoon en droog is voor het aanbrengen en gebruik geen crèmes en oliën. Zie voor een instructie deze video van de fabrikant KT-Tape:

Ga niet direct na het aanbrengen douchen of sporten, zorg dat daar 2 uur mee gewacht wordt. De tape blijft bij de betere merken dan tot 7 dagen zitten, ook bij douchen. Op de voet is de kans op wrijven in bed vrij groot en daarom kan het slim zijn 's nachts een sok aan te doen. Verwijder de tape na enkele dagen voorzichtig. Meestal gaat dit vrij gemakkelijk.

kt tape webshop In onze webshop vind je de beste kinesiotape die er is, van het topmerk Gladiator. Effectief bij hielspoor en het blijft dagen zitten omdat het watervast is.

Klassiek tapen

Het doel van deze techniek is om de voet zo in te tapen dat de peesplaat niet al te ver kan oprekken: zo wordt voorkomen dat de peesplaat-aanhechting aan de hiel overbelast wordt. Er moet wel opgelet worden dat de tape deskundig geplaatst wordt, anders kan juist het tegenovergestelde bereikt worden, en kan het hielspoor zelfs erger worden. Daarnaast moet er voor gewaakt worden dat de huid niet beschadigd wordt door het permanent in tape te wikkelen. Gebruik een goede sport-tape, en ga niet experimenteren met iets als ductape. Slechte tape kan snel huidbeschadigingen veroorzaken, waardoor de behandeling stopgezet moet worden.

De tape wordt aangebracht door lange stroken tape in de lengterichting van de voet aan te brengen, afgewisseld met dwarse stroken om de tape goed op zijn plek te houden. De techniek is eigenlijk te moeilijk om zelf aan te brengen, dus laat dit gewoon doen door een goede fysiotherapeut.

Deze Engelstalige video van sportsinjuryclinic.net geeft een mooie demonstratie hoe de tape om de voet kan worden aangelegd:


Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

Tape in de webshop

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Gladiator tape: Effectief bij hielspoor en het blijft dagen zitten omdat het watervast is.