Skip to main content

Hielspoor slippers: let op steun, demping en pasvorm

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat (slechte) slippers soms verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van hielspoor. Zeker in de zomermaanden lopen veel mensen op slippers. Na de zomer merken we bij Hielspoorinfo dat relatief veel mensen hielspoorklachten melden en soms blijkt dat door slippers te komen.

In voorjaar en zomer halen veel mensen de slippers weer uit de kast. Zeker bij lekker warm weer lopen ze vaak lekker luchtig en ze voelen vaak heerlijk zacht door de zachte zool. En ze zijn nog eens modieus ook, ze staan natuurlijk veel beter onder een jurkje of een korte broek dan een paar stevige bruine stappers… Echter: wat mensen zich vaak niet realiseren is dat slippers vaak verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van hielspoor. Zie bijvoorbeeld dit commentaar van Charlotte op ons gastenboek:

"Mijn klachten zijn ontstaan door het dragen van Havaianas en andere teenslippers!"

Waarom slippers soms slecht zijn

Gezonde voeten zijn gebaat bij goede schoenen. Het moeten liefst stevige schoenen zijn met een goed voetbed en veel steun aan de voet en enkel. Aangezien een slipper meestal alleen een zool is, met een beperkte verbinding met de voet, is steun voor de voet ver te zoeken. Vooral goedkope slippers met een heel dun zooltje, die je soms voor slechts enkele euro's kunt kopen, zijn erg slecht. Niet voor niets merken podologen na de zomer relatief veel voetklachten in hun praktijk. Ook in onze Hielspoorinfo webshop merken wij vaak een toename in de verkoop na de zomer. Slippers hebben vaak meerdere slechte eigenschappen:

  • Slechte afwikkeling
  • Geen steun aan voet en enkel
  • Geen of weinig demping
  • Indien er wel demping is, dan is dit vaak alleen maar door zacht slap rubber wat geen enkele steun biedt
  • Afwijkend loopgedrag om te voorkomen dat de slipper uitgaat tijdens het lopen (kromme tenen, korte passen)

Daarnaast kunnen er ook andere voetklachten ontstaan dan alleen hielspoor. Met name als je platvoeten hebt moet je oppassen met slippers. Trouwens, ondanks dat ze in eerste instantie comfortabel aanvoelen geldt ook voor Crocs dat ze niet goed voor je voeten zijn. Er is tenslotte 1 uitzondering waarbij het dragen van slippers altijd goed is: als je hielspoor hebt moet je liefst niet op blote voeten lopen. Voor nachtelijk toiletbezoek kan het dan goed zijn om een paar slippers naast het bed te zetten.

zool thumb Op zoek naar goede zooltjes, speciaal voor hielspoor? De professionele hielspoor zool is erg populair, maar we hebben nog veel meer zooltjes in de webshop.

Adviezen bij het dragen van slippers

Dit klinkt allemaal heel dramatisch, maar als je voorzichtig bent kun je echt wel zo nu en dan slippers dragen. Belangrijk is dan dat met mate te doen. Loop niet weken lang de hele dag van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op slippers, maar beperk het enigszins. Loop er geen lange afstanden mee, en draag ze bijvoorbeeld alleen als je naar het strand gaat, op een terrasje zit, of als het een keer superheet weer is. Draag daarbuiten zo veel mogelijk je stevige schoenen met goed voetbed.

En als je slippers draagt, kies dan goede slippers die de voet wel steun geven. Ook kun je sandalen overwegen. Die geven door het bandje bij de enkel wat meer steun aan de voeten.

Goede slippers zijn er ook

Als je op zoek gaat naar goede slippers zijn een paar zaken belangrijk om op te letten. Zorg voor een stevige zool met goede demping. Het voetbed moet echt goed passen en vooral de hak moet een beetje in een kuipje vallen om de druk goed te verdelen. Zorg ook voor een goede verbinding met de voet: in plaats van alleen een teenslipper kun je beter een sandaal nemen met meer riempjes. 

Als je trouwens therapeutische inlegzolen hebt gekregen dan moet die het liefst in al je schoenen dragen. Als je echt slippers wilt dragen moet je dan wel zorgen dat je je zooltje daar ook in kunt gebruiken. Slippers met een uitneembaar standaardzooltjes zijn dan aan te raden, al moet je dan waarschijnlijk naar een orthopedisch schoenmaker.

Er zijn gelukkig een paar fabrikanten die slippers maken waarbij wel op kwaliteit en een goede ondersteuning gelet wordt . Zo maakt het merk Sole bijvoorbeeld slippers die de slechte eigenschappen van gewone slippers gedeeltelijk omzeilen, maar ook Fitflop, Oofos en Skechers worden vaak als prettig ervaren. Ze worden meestal niet specifiek voor hielspoor gemaakt, maar ze kunnen dit wel voorkomen, of de klachten en pijn verminderen. Daarnaast is het mogelijk om bij een podoloog therapeutische slippers te maken. Die worden op maat van je eigen voet gemaakt. Ze corrigeren eventuele voetafwijkingen en bieden meer steun.

Conclusie

Samengevat: In vrijwel alle gevallen geldt dat je op moet passen met slippers. Zeker als je al hielspoor hebt moet het gebruik eigenlijk afgeraden worden. Wil je toch zo nu en dan op slippers lopen, besteed dan wat meer geld aan degelijke slippers met veel steun, eventueel op maat gemaakt.

Let op: na lang zoeken hebben we eindelijk een fabrikant gevonden die echt goede slippers maakt: Sole. Zo kun je ook met moeilijke voeten slippers dragen. 

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

Slippers voor moeilijke voeten

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

In onze webshop vind je meerdere slippers met goede demping, een stevige zool en een zacht voetbed waarmee je heerlijk loopt. Zo kun je lekker luchtig lopen bij het mooie zomerweer!