Skip to main content

Shockwave behandeling bij hielspoor (ESWT)

Shockwave therapie is een populaire behandeling voor hardnekkige peesblessures, waaronder hielspoor. Shockwave wordt ook wel E.S.W.T. genoemd (Extracorporeal Shock Wave Therapie). Het is tegenwoordig  bij veel fysiotherapeuten de standaard methode om hielspoor en fasciitis plantaris te behandelen, maar ook schouderklachten, achillespeesontstekingen en tennisellebogen worden er vaak mee behandeld. Wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van shockwave ontbreekt echter.

hielspoor-shockwave-eswt

Hoe werkt shockwave therapie?

Shockwave therapie wordt uitgevoerd middels geluidsgolven met hoge energie. Deze worden met een soort stift of bol direct gericht op de plek van het hielspoor, of direct op de peesplaat. Shockwave therapie kan op 2 manieren worden toegepast: radiaal of gefocust. Bij hielspoor wordt radiale shockwave toegepast, wat minder direct op 1 plek gericht is, maar iets meer verspreid. Ook het omringende weefsel, met name de peesplaat onder de voetzool wordt daardoor mee behandeld. De geluidsgolven zijn hoog energetisch en prikkelen het aangetaste peesweefsel. Het idee is dat door deze prikkeling het weefsel een genezingsreactie in gang zet, in plaats van maar eindeloos te blijven ontsteken. De doorbloeding en stofwisseling wordt flink gestimuleerd op de behandelde plek.  Als de behandeling aanslaat zijn vaak niet meer dan 4-6 behandelingen nodig, al zijn soms tot maximaal 10 behandelingen nodig. Als na 10 behandelingen nog geen verbetering is opgetreden heeft verder doorgaan geen zin.

webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze webshop vind je veel zelfhulp producten: de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, en snel thuis bezorgd!

De behandeling zelf kan vrij pijnlijk zijn, maar elke patiënt ervaart dit weer anders.. De geluidsgolven (een soort hard tik-geluid) kunnen behoorlijk stevig aankomen, zeker in het begin van de behandeling. De intensiteit kan echter aangepast worden aan de pijngrens van de patiënt. Meestal wordt vrij laag begonnen, en wordt de intensiteit opgevoerd als de eerste gevoeligheid wegtrekt. Een behandeling duurt gemiddeld ongeveer 10 minuten. De pijn na de behandeling verschilt. De ergste pijn is weg zodra de behandeling stopt, maar sommige patiënten hebben nog enkele uren tot dagen na de shockwave behandeling een wat zeurderige napijn.

Tenslotte een video die de behandeling toont:

4Video - Shockwave

Copyright van de video is van BTL

Voor- en nadelen van shockwave therapie?

Nadelen van de behandeling zijn beperkt. Tijdens de behandeling ondervindt je wel pijn, maar meestal is dit redelijk goed te doen, en na de behandeling trekt de pijn snel weg. Het grote voordeel  van deze behandeling is dat er, vooral in tegenstelling tot bv injecties en operaties, weinig kans op nadelige effecten is. Als de behandeling aanslaat is het hielspoor in enkele behandelingen opgelost.

De meeste kans op genezing is er bij mensen die nog niet al te lang last van hielspoor hebben. Als de ontsteking al chronisch is geworden werkt deze behandeling minder goed, maar dat geldt eigenlijk voor alle behandelingen.

De behandeling is niet geheel onomstreden. Zo adviseert de Thuisarts.nl (de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap) tegen deze behandeling omdat niet bewezen is dat het werkt en vanwege het risico op nadelige effecten.

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

Goede zooltjes en slippers

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Te koop in onze webshop: Zooltjes met goede demping en een zacht voetbed waarmee je weer heerlijk loopt. Daarnaast hebben we ook goede slippers en sneakers voor je moeilijke voeten!