Skip to main content

Hielspoor? Draag goede schoenen!

Met goede schoenen is hielspoor vaak te voorkomen. Maar waar moet je op letten? De schoen moet een goede pasvorm hebben zodat de voet goede steun heeft. Voor hielspoor is demping onder de hak fijn, dat verzacht de pijn. Het voetbed moet ook goed zijn en een lichte hakverhoging is vaak ook goed.

schoenen voor hielspoor

Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk goede schoenen zijn. Ga maar na, je halve leven sta je met je hele gewicht op je voeten. Als je schoenen niet zorgen voor een goede ondersteuning kan dit voetproblemen opleveren. Een verkeerde stand van de voeten is een van de belangrijkste oorzaken van hielspoor. Bijna 10% van de hielspoor-patiënten geeft aan dat het dragen van slechte schoenen de oorzaak is van hun klachten. Ontzettend veel mensen lopen op totaal verkeerd schoeisel, hetzij uit mode-overwegingen, hetzij uit zuinigheid. De consequenties voor je voeten kunnen helaas funest zijn. Je kunt er hielspoor door krijgen, maar ook allerlei andere voetklachten. Zorg dus altijd voor goed schoeisel en bezuinig hier niet op.

suecos schoenen Op zoek naar goede schoenen of sneakers voor moeilijke voeten? Check de sneakers van Suecos eens.

Ondersteuning, pasvorm, demping en goed voetbed

Waar moet je nu op letten bij het kopen van schoenen?

 • Pasvorm: de schoen moet goed passen. Als hij te ruim is kan de voet namelijk schuiven in de schoen. Ook te krap is niet goed. Vooral damesschoenen zijn vaak krap bij de tenen, en dit kan hallux valgus klachten veroorzaken.
 • Koop schoenen aan het eind van de dag. Dan zijn de voeten al actief geweest en is de voet wat dikker.

 • Goede steun: de voet en enkel moeten goed omsloten zijn.
 • Voetbed: juist dit is met name bij hielspoor erg belangrijk. Een goed voetbed ondersteunt de voet optimaal en zorgt voor een natuurlijk looppatroon. Een goed voetbed kan soms ook gerealiseerd worden door de standaardzool te vervangen door een speciaal zooltje (bijvoorbeeld de professionele hielspoor zool uit onze webshop).
 • Demping onder de hiel. Dit verzacht het neerkomen van de hiel. Vooral als je al hielpijn hebt is dit erg belangrijk.
 • Een kleine hakverhoging (tot 1 cm) is ook aan te bevelen. Dit zorgt voor minder spanning op de achillespees en peesplaat. Dit effect kun je ook realiseren met siliconen hielkussens.

Let er ook op dat de schoen goed kan afwikkelen. Er moet enige flexibiliteit in de zool zitten. Erg starre schoenen als zware bergschoenen en sommige veiligheidsschoenen moeten daarom vermeden worden. Enigszins afgeronde zolen zijn ook beter voor de afwikkeling dan schoenen die een volkomen platte zool hebben.

Mocht je trouwens gebruik maken van aangepaste inlegzolen dan moet je schoen wel een uitneembaar zooltje hebben, anders kun je ze niet verwisselen.

Vermijd slappe slippers, gympies en Crocs, ook al zijn ze vaak zacht en in eerste instantie comfortabel. Ze geven echter weinig tot geen steun en demping. Het is bijvoorbeeld bekend dat juist in het najaar meer mensen last van hielspoor hebben. Dat komt vaak doordat ze de hele zomer op platte slippers gelopen hebben. Ook als je op slippers loopt is het zaak om goede ondersteuning te hebben. Gelukkig zijn dit soort slippers er wel. Lees voor meer informatie dit artikel over het dragen van slippers.

Dan nog een tip over het strikken van je veters:  Een goede techniek kan voetproblemen voorkomen. Je vindt een aantal tips hierover op wandel.nl.

zool thumb Op zoek naar goede zooltjes, speciaal voor hielspoor? De professionele hielspoor zool is erg populair, maar we hebben nog veel meer zooltjes in de webshop.

Goede schoenmerken

Wij zijn zelf geen echte schoenenwinkel, maar hebben door ervaringen van onze gebruikers wel veel tips over goede schoenen gekregen. met schoenen van de volgende merken kun je waarschijnlijk dus prima vooruit:

 • Suecos - speciaal ontwikkeld voor de zorg en horeca, verkrijgbaar in onze webshop

 • Mephisto

 • Ecco

 • Clarks

 • MBT

 • Wolky

 • Sole (slippers, verkrijgbaar in onze webshop)

 • Fitflops (slippers)

 • Oofos (slippers)

Dit is zeker geen volledige lijst natuurlijk, er zijn vast veel meer goede merken. Zolang je let op de eisen dan kun je ook die prima kopen.

Hakverhogingen

Hoge hakken verdienen een aparte vermelding. Een kleine hakverhoging kan soms een positief effect hebben op de behandeling van hielspoor en peesplaatontsteking (de voet wordt als het ware iets voorover gebogen, wat de spanning op de peesplaat enigszins vermindert). Natuurlijk moet dit ook weer niet overdreven worden. In gewone schoenen worden daarom vaak hielkussens aanbevolen. Naast het dempende effect verhogen deze de hak ook, tot ongeveer 1 cm. Echt hoge hakken (hoger zijn dan 3-4 cm) hebben vaak juist weer een nadelige werking, ze veroorzaken een onnatuurlijke stand van de voet.

Speciale schoenen voor hielspoor

mbt-schoen Schoenen speciaal voor hielspoor zijn er eigenlijk niet. Wel zijn er tegenwoordig schoenen die ontwikkeld zijn om voetproblemen als hielspoor te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn MBT, Stretchwalker, Wolky en Sketchers. Sommige schoenen hebben bijvoorbeeld een ronde zool. Dit stimuleert het permanent aanspannen van de beenspieren en voetspieren. Over de effecten gaan wisselende verhalen de ronde. Er zijn mensen die er baat bij hebben gehad en soms volledig van hielspoor zijn genezen maar anderen krijgen juist meer last van deze schoenen. Om het te ervaren zul je ze zelf moeten uitproberen. Helaas zijn het wel vaak dure schoenen.

Een merk als Suecos maakt dan weer schoenen die geschikt zijn voor mensen met een staand beroep. Vooral mesnen die in de zorg of horeca werken dragen ze graag. In onze webshop hebben we enkele modellen van de sneakers van Suecos. Bekijk ze in de webshop.

Dan over slippers: over het algemeen zijn deze zoals eerder gezegd niet aan te raden, maar als je ze in de zomer toch wilt dragen, gebruik dan slippers van een goed merk als Sole of Fitflops. Die bieden vaak een redelijk goede ondersteuning en voetbed:

Tenslotte: ook als je goede schoenen draagt kan het zinvol zijn om deze te combineren met andere hielspoor behandelingen.

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

Sneakers voor moeilijke voeten

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Te koop in onze webshop: De sneakers van Suecos. Ideaal als je moeilijke voeten hebt of een staand beroep in de zorg of horeca!