Skip to main content

Hielspoor: houd rust en sport minder fanatiek

Probeer bij een pijnlijke hiel door hielspoor of fasciitis plantaris de voet zoveel mogelijk rust te geven. In het beginstadium van hielspoor is dit een van de belangrijkste zaken in de preventie van hielspoor. Veel mensen krijgen hielspoor namelijk door overbelasting. Pas trouwens ook op met lopen op blote voeten.

rust

Afhankelijk van de ernst van de hielpijn kan een lichte oefening als rustig wandelen nog wel goed zijn. Het is goed om in beweging te blijven en niet volledig stil te gaan zitten, maar dit kan het beste door een therapeut beoordeeld worden. Als stoppen met sporten geen optie is, moet je misschien zoeken naar sporten waarbij de hiel niet belast wordt, zoals zwemmen of fietsen. Bedenk echter wel dat bij fanatiek (race)fietsen de hiel zelf weliswaar niet belast wordt, maar wel de peesplaat, die dan weer zwaar aan de aanhechting aan de hak trekt. Ook hier rustig aan dus. Luister goed naar je lichaam, dan kun je zelf wel aanvoelen wat de grens is.

Ook staande beroepen kunnen hielpijn veroorzaken. Lang staan kan dan zeer pijnlijk worden. Ook hierbij is rust het devies, al kan dat natuurlijk problematisch zijn als het om je beroep gaat, en zittend werk geen alternatief is.

webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze webshop vind je veel zelfhulp producten: de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, en snel thuis bezorgd!

Niet op blote voeten lopen!

blote-voeten

Op blote voeten lopen op een harde ondergrond is een erg zware belasting voor de hiel en zeker voor een ontstoken peesplaat.  Het is niet voor niks pijnlijk. Ook een paar meter naar de wc lopen 's nachts moet vermeden worden. Door de statische positie 's nachts is de voet extra gevoelig voor belasting. Trek dus goede slippers aan, of rek je spieren even op, zie het hoofdstuk over rekoefeningen. Het kan vrij omslachtig zijn om bij elke paar stappen binnenshuis weer slippers of schoenen aan te trekken, maar het is beter om dit wel te doen, zelfs als je alleen maar 's nachts van je bed naar de wc loopt.

Op zachte ondergrond kan het lopen op blote voeten soms juist weer wel positief werken, bijvoorbeeld op een strand met mooi los zand of een zacht gazon. Dit stimuleert namelijk de voetspieren op een natuurlijke manier en dempt toch. Bij een staand beroep zou je mogelijk zelfs kunnen overwegen een dikke zachte mat neer te leggen en daar op sokken of blote voeten op te staan. Let wel goed op pijnsignalen, als het niet goed of pijnlijk voelt moet je natuurlijk oppassen. Zeker als je hielpijn niet komt door hielspoor maar door beschadigd vetkussenweefsel kan blootsvoets lopen juist goed zijn.

Koelen

koelen-van-hielspoor Gecombineerd met het houden van rust kan koelen ook helpen. Koelen is een therapie die op zich misschien niet direct de oplossing bij hielspoor hoeft te brengen, maar het wordt vaak geadviseerd in combinatie met andere therapieën. Koelen werkt in het algemeen vaak helend bij ontstekingen, en dus ook bij peesplaatontsteking. Het koel houden van de ontsteking stimuleert de doorbloeding van het peesweefsel. Vooral in het beginstadium van hielspoor is dit nuttig, en kan het de genezing stimuleren.

Het koelen kan op verschillende manieren gedaan worden:

  • Prepareer ijsblokjes in de vriezer, en pak ze beet met een stukje papier (anders bevriest de huid van je vingers). Masseer nu met het ijsblokje de hiel. Meestal zal met 10-15 minuten het ijsblokje gesmolten zijn, en dat is ook lang genoeg voor een behandeling. Aangezien de ontsteking op deze manier zowel gekoeld als gemasseerd wordt is dit een erg effectieve manier.
  • Er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van ijs (in handdoek).
  • Koude frisdrankblikjes zijn ook een optie, dit veroorzaakt dan wat minder geknoei met water.

Wat er ook gebruikt wordt, let er wel op dat de huid niet te lang aan ijs of bevroren materialen wordt blootgesteld. Zorg dus voor een tussenlaag, of beweeg  het ijs constant. Het koelen dient enkele keren per dag herhaald te worden.

zool thumb Op zoek naar goede zooltjes, speciaal voor hielspoor? De professionele hielspoor zool is erg populair, maar we hebben nog veel meer zooltjes in de webshop.

Warme baden

Er zijn ook therapeuten die in plaats van koelen juist warme voetenbaden adviseren. Dit helpt de spieren in de voeten te ontspannen en kan zo ook genezing stimuleren. Meestal is dit niet de oplossing op zich maar wordt het gecombineerd met andere behandelingen zoals bijvoorbeeld shockwave.

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

Strassburg Sock: Stop hielspoor!

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Te koop in onze webshop: De originele Strassburg Sock en de hielspoor sok. En voor ultiem comfort hebben we ook de Nox Nachtspalk.