Skip to main content

Podotherapeut of Podoloog

podoloog-podotherapie

In de zelfhulp sectie over zolen en hakjes is al gesproken over het nut van podotherapie bij de bestrijding van de symptomen van hielspoor en fasciitis plantaris. Slechte schoenen en zooltjes zijn een van de belangrijkste oorzaken van hielspoor. Vaak kan het inleggen van een vervangend zooltje (zie bijvoorbeeld onze webshop) dan prima hulp bieden, maar soms is dat toch niet de oplossing, bijvoorbeeld bij specifieke voetafwijkingen. Dan moeten op maat gemaakte zolen aangeschaft worden of is aanvullende therapie nodig. Voor therapie aan je voeten kun je bij zowel een podoloog als een podotherapeut terecht. Beide kunnen je vaak goed helpen, maar er is wel verschil.

Podotherapeut

Het beroep van podotherapeut is wettelijk beschermd, niet iedereen kan zich zomaar zo noemen. Een podotherapeut heeft gegarandeerd minimaal een 4-jarige HBO bachelor opleiding doorlopen en staat geregistreerd in het zogenaamde BIG-register. Binnen de podotherapie zijn ook weer specialismes te onderscheiden, zoals bijvoorbeeld sportpodotherapie. Over het algemeen zal een podotherapeut hielspoor behandelen met corrigerende zolen of ortheses. Meestal zal een verwijzing van een huisarts of andere specialist nodig zijn.

webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze webshop vind je veel zelfhulp producten: de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, en snel thuis bezorgd!

Podoloog

Het beroep van podoloog is in tegenstelling tot dat van podotherapeut niet wettelijk beschermd, en eigenlijk mag iedereen zich deze titel aanmeten. Dat wil niet zeggen dat de persoon in kwestie geen verstand van zaken heeft, maar garantie dat deze persoon gekwalificeerd is krijg je niet. Wel is het voor podologen mogelijk om zich via Stichting Loop te registreren als registerpodoloog. Deze titel mag alleen gebruikt worden als de opleiding registerpodoloog (HBO-niveau) succesvol afgelegd is en biedt zo dus toch een garantie op deskundigheid.

De volgende behandelingen kunnen aanbevolen worden, zoals aangegeven op de website van Stichting Loop:

  • Persoonlijk schoenadvies
  • Op maat gemaakte therapiezolen
  • Individuele aanpassingen van schoenen
  • Correctie en bescherming van de tenen met siliconen

  • Beschermende orthesen

  • Ondersteunende verband- en tapetechnieken

  • Drukplekken verminderen met vilttherapie 

Zooltjes op maat

podoscopisch onderzoek

De therapeut zal vaak op maat een zool maken. Dan wordt de voet eerst goed opgemeten. Ook wordt het looppatroon en de lichaamshouding vaak geanalyseerd en eventueel wordt een afdruk van de voet gemaakt in gips of met inkt. Op deze manier kunnen eventuele voetafwijkingen worden vastgesteld. De zooltjes zullen de afwijking dan corrigeren. Zo zal bijvoorbeeld bij een naar binnen gezakte voet een extra verhoging aangebracht worden om de voet weer recht te krijgen. Vervolgens worden de zooltjes dan handmatig gemaakt, al worden ze tegenwoordig ook wel met geavanceerde apparatuur geproduceerd.

zool thumb Op zoek naar goede zooltjes, speciaal voor hielspoor? De professionele hielspoor zool is erg populair, maar we hebben nog veel meer zooltjes in de webshop.

Er is veel verschil in kwaliteit tussen zooltjes. Het loont om op internet of via patiëntenverenigingen informatie in te winnen. Dit soort zooltjes is niet goedkoop, maar betaal ook niet te veel. Er zijn therapeuten die meer dan 300 voor een paar zolen vragen, dat is gewoon te veel. Een reguliere prijs voor een paar zolen is tussen de 150 en 250 euro.

Orthopedisch schoenmaker

Je kunt tenslotte ook bij de orthopedische schoenmaker zooltjes laten maken. Deze heeft een beroepsopleiding doorlopen. Vaak werken ze in opdracht van huisartsen of specialisten, maar vaak kun je ook direct bij ze terecht. De prijzen van hun zooltjes zijn vaak vergelijkbaar met die van podotherapeuten en podologen.

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.