Skip to main content

Apotheek: Pijnstillers en voedingssupplementen

In de apotheek zijn hulpmiddelen te vinden die een rol kunnen spelen bij de behandeling van hielspoor. Hierbij moet je vooral denken aan pijnstillers en voedingssupplementen, maar ook sommige homeopathische middelen. De effectiviteit is vaak niet wetenschappelijk aangetoond, maar sommige mensen hebben er baat bij.

Pijnstillers

Pijnstillers of ontstekingsremmers kunnen de pijn in de hiel soms verzachten, maar zullen geen genezende werking hebben, ze verminderen alleen de symptomen, vooral de hielpijn. Het is dan ook zaak geen pijnstillers te gebruiken om bijvoorbeeld te kunnen blijven sporten. In dat geval kan juist ongemerkt extra beschadiging optreden. Ook heeft dit soort middelen alleen maar zin in het vroege (acute) stadium van hielspoor. Bij chronische klachten is het minder zinvol ze te gebruiken. Paracetamol wordt het meest aangeraden als pijnstiller, ook omdat het relatief weinig bijwerkingen heeft.

Pijnstillers met een ontstekingsremmende werking worden ook soms aangeraden. Dit zijn zogenaamde niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID's). Ibuprofen is zo'n middel. Het kan in dit soort gevallen geadviseerd worden, net als Naproxen of Voltaren. De pijnstillers worden meestal oraal ingenomen, maar sommige middelen, zoals Voltaren Emulgel, kunnen ook op de huid gesmeerd worden. Let wel goed op eventuele bijwerkingen. Maagproblemen kunnen soms het gevolg zijn, zeker bij langdurig gebruik in hogere doses. Vraag in deze gevallen altijd advies aan een arts. Bij lichte pijn kan paracetamol trouwens al pijnstillend werken.

webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze webshop vind je veel zelfhulp producten: de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, en snel thuis bezorgd!

Voedingssupplementen

voeding-supplementen

Er zijn gevallen bekend van hielspoor / fasciitis plantaris patiënten die baat gehad hebben bij voedingssupplementen. Echt harde feiten hierover zijn niet bekend, en lang niet iedereen heeft er baat bij. Daarom zal hier niet al te gedetailleerd op worden ingegaan. Over het algemeen wordt hierbij dan aangenomen dat een van de oorzaken van hielspoor een tekort aan (hoogwaardig) calcium is. Calcium tabletten slikken zou dan een remedie kunnen zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal andere (al dan niet homeopathische) middelen die soms worden gebruikt (Traumeel, Hecla Lava, etcetera).

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

In de shop: de Viscospot

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Erg effectief, en speciaal ontwikkeld voor hielspoor: de Bauerfeind Viscospot hielkussens. Ze verhogen de hak en verminderen daardoor de spanning op de peesplaat. En de zachte spot zorgt voor demping onder de hak.