Skip to main content

Hielspoor en massage

Massage is ook een manier om hielspoor / fasciitis plantaris en de pijnlijke symptomen daarvan te behandelen. Zoals zo vaak, is het ook hierbij weer goed dit te doen in combinatie met andere behandelingen. Bij massages worden vooral de kuiten en de voet(zool) behandeld. De spieren worden dan minder stijf en gespannen.

voet-massage

Harde spierknopen worden weer los gemaakt, en de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Dat brengt dan weer verlichting voor de peesplaatontsteking en zo kun je het wegmasseren. Behalve genezend voor hielspoor is het ook een prettige behandelmethode die pijnverlichtend kan werken.

Voor het behandelen van hielspoor met massage kun je terecht bij een 'gewone' masseur, maar beter nog bij een sportmasseur, liefst met een therapeutische opleiding. Eventueel kan een manueel therapeut ook een soort massage toepassen, maar dat heeft een geheel eigen filosofie, en is een heel ander soort massage.

webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze webshop vind je veel zelfhulp producten: de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, en snel thuis bezorgd!

Een eenvoudige manier om thuis wat aan massage voor je hielspoor te doen is het onder de peesplaat heen en weer rollen met een golfbal, of eventueel een tennisbal als dit pijnlijk is. Je kunt dit gewoon doen terwijl je bijvoorbeeld achter je bureau zit te werken.

Een alternatief (of combinatie) voor massage is triggerpoint massage, check eventueel dit artikel.

Frictioneren

Een speciaal soort massage is frictioneren. Dit wordt uitgevoerd in het geval van hypertonie van de musculus plantaris, wat niet hetzelfde is als fasciitis plantaris, maar wel vergelijkbare klachten geeft.

Bij frictioneren wordt op de plek van het hielspoor een diepe massage, direct op het peesweefsel en de omgeving daarvan uitgeoefend. Het doel is om het pees en spierweefsel los te maken en te prikkelen en de bloedcirculatie te stimuleren. Zo kan de ontsteking echt gaan genezen in plaats van chronisch te blijven. Ook wordt kalkvorming tegengegaan door dit als het ware een beetje stuk te "wrikken".

De eerste minuten van zo'n behandeling zijn vaak een beetje pijnlijk, maar na stimulatie van het weefsel wordt dit vrij snel wat minder.

Zie voor meer gedetailleerde informatie het Leerboek Sportmassage.

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

In de shop: de Viscospot

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Erg effectief, en speciaal ontwikkeld voor hielspoor: de Bauerfeind Viscospot hielkussens. Ze verhogen de hak en verminderen daardoor de spanning op de peesplaat. En de zachte spot zorgt voor demping onder de hak.