Hielspoor wordt soms behandeld met injecties. Er worden dan met een injectiespuit cortisonen (ook bijnierschorshormoon of corticosteroïden genoemd) ingespoten in de hak, direct op de pijnlijke plek. Cortisonen zijn een kunstmatige variant van een hormoon dat door het lichaam in de bijnierschors wordt aangemaakt. Het wordt normaal gesproken in ons eigen lichaam aangemaakt onder invloed van stress en heeft een ontstekingsremmende werking. Cortisonen (de kunstmatige vorm) worden vooral bij sporters veel gebruikt voor de behandeling van peesaandoeningen, zoals hielspoor, maar soms ook voor bijvoorbeeld achillespeesontsteking.
Aangezien injecties niet zonder risico zijn worden ze bij voorkeur pas toegepast als standaardbehandelingen als rekoefeningen of de Strassburg Sock geen effect hebben.
De cortisonen worden in hoge concentratie ingebracht, direct op de ontsteking in de hiel. De injectie zelf kan zeer pijnlijk zijn, al verschilt dit per patiënt. Hoe snel en óf er een positief effect optreedt verschilt ook weer per patiënt. Sommigen ervaren vrijwel dezelfde dag direct verlichting, bij anderen duurt het een paar dagen, en sommigen merken helemaal niets. In uitzonderingsgevallen of als de injectie ondeskundig wordt toegepast verergert de pijn zelfs.
In de praktijk blijkt het effect van cortisonen-injecties vaak slechts tijdelijk te zijn. In die gevallen moet de behandeling herhaald worden. Om schadelijke bij-effecten te voorkomen mag dit echter niet vaker dan 3-4 keer gedaan worden, anders wordt het peesweefsel permanent aangetast. De eerste dagen na de injectie moet rust gehouden worden. De corticosteroïden verzwakken het peesweefsel namelijk enigszins. Zware belasting (ook in de vorm van overgewicht) kan beschadigingen veroorzaken, en het hielspoor verergeren. Na een paar dagen kan de voet weer normaal belast worden.
Het is erg belangrijk dat de injectie op exact de goede plek wordt toegediend: precies daar waar de peesplaat aan de hiel vast zit. Dit is maar een heel klein plekje en het is daardoor erg moeilijk om hier precies goed te mikken. Een deskundige arts zal daarom onder echo-geleiding de goede plek opzoeken.
Het is eigenlijk onmogelijk om met de hand de goede plek te raken, maar helaas wordt dit vaak nog wel zo gedaan. Dan is de kans op mis prikken groot en kan zelfs beschadiging optreden, of de prik kan nog pijnlijker worden dan hij toch al is. Vraag daarom vantevoren aan je arts hoe hij de prik gaat uitvoeren.
Er zijn de nodige bezwaren tegen behandeling van hielspoor met injecties. Soms treedt helemaal geen effect op en ook is het effect soms na een paar maanden uitgewerkt. Daarnaast kan het peesweefsel aangetast of verzwakt worden door cortisonen, vooral bij meerdere injecties. In een enkel geval kan de pees zelfs los scheuren. Zie bijvoorbeeld het verhaal van hockeyster Lideweij Welten in de Volkskrant:
Meer dan 2-3 injecties in een voet moeten daarom sterk afgeraden worden. Als andere behandelingen tegen hielspoor geen effect hebben kan het echter de moeite zijn om deze behandeling toch te proberen. Het is daarbij erg belangrijk om de injectie zeer exact te plaatsen, liefst met echo-geleiding.
Er is een kleine kans op andere bijwerkingen, zoals tijdelijke overgevoeligheid op de plek van de injectie, huidverkleuring of een overgevoeligheid reactie. Ook kan het vetkussenweefsel onder de hak soms beschadigd worden, wat dan juist méér hielpijn veroorzaakt...
In 2012 verscheen in een publicatie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een verslag van een Australisch onderzoek waarbij bleek dat het effect van injecties met dexamethason (een corticosteroïd) weliswaar positief was, maar ook slechts tijdelijk. Na 4 weken was het effect meestal weer verdwenen. Het lijkt dus meer de symptomen te bestrijden dan de oorzaak. Daarentegen toonde een recent Deens onderzoek (2019) wél positieve effecten, mits de injectie werd gecombineerd met oefeningen en zooltjes om de hak te dempen.
Botox is met name bekend van de plastische chirurgie, maar wordt sporadisch ook ingezet bij hielspoor. Het doel is om de spieren rond de peesplaataanhechting te laten ontspannen zodat ze minder rek uitoefenen op de peesplaat. Deze techniek bleek echter niet altijd effectief en wordt daarom niet vaak toegepast.
Deze techniek is vrij nieuw en wordt onder meerdere namen toegepast. het principe is volledig anders dan de hierboven beschreven methode. We hebben aan deze methode dan ook een volledig artikel gewijd, dat vind je op deze pagina.
Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.
Te koop in onze webshop: De originele Strassburg Sock en de hielspoor sok. En voor ultiem comfort hebben we ook de Nox Nachtspalk.