Skip to main content

Hielspoor sok, Strassburg Sock of nachtspalk

Zowel de hielspoor sok, de Strassburg Sock als de nachtspalk behandelen op een vergelijkbare manier de oorzaak van hielspoor. We behandelen ze hier allebei. Mocht je ze trouwens gelijk willen bestellen, dat kan ook, in onze webshop.

De hielspoor sok is een relatief goedkope manier om hielspoor te bestrijden, en veel mensen blijken er baat bij te hebben. Het bekendste merk is de Strassburg Sock, maar er zijn ook goedkopere versies verkrijgbaar. Het is een lange sok met een lang stuk klittenband dat van de tenen naar de knie loopt. Hierdoor worden de kuit, achillespees en peesplaat opgerekt tijdens het slapen. De voet wordt 's nachts in een gehaakte positie gedwongen en zo wordt een lichte rek op de peesplaat uitgeoefend. Dit voorkomt dat de kuitspier verkort en verkleving van peesweefsel optreedt (een van de belangrijkste oorzaken van hielspoor). Ook wordt vorming van kalkweefsel tegengaan. Dit ontstaat namelijk vooral als de voet langdurig in ontspannen positie verkeert. Een bijkomend effect is ook dat de kuitspieren enigszins opgerekt worden. 

hielspoor sok thumb In onze webshop vindt je de originele Strassburg Sock en de iets goedkopere, maar vergelijkbare Solelution Hielspoor Sok. Maar ook goede zooltjes!

Een artikel in het engelstalige wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Foot & Ankle Surgery uit 2002 bespreekt het gebruik van nachtspalken en sokken en vindt een positief resultaat bij hielspoor patiënten. Ook de onafhankelijke fysiotherapie website wikifysio.nl spreekt positief over de Strassburg Sock als hielspoor behandeling.

Hoe lang moet de hielspoor sok of Strassburg Sock gedragen worden?

Om effect te behalen bij hielspoor / fasciitis plantaris dient de sok zeker 2 tot 3 maanden ononderbroken gebruikt te worden, al zijn er gevallen waarbij na enkele dagen al een duidelijke verbetering optreedt. Onderbreek de behandeling vooral niet! Voor het beste effect  kan de sok het beste de hele nacht gedragen worden. Sommige mensen hebben hier echter moeite mee. Probeer het dan gewoon zo lang als gaat, en doe hem dan uit. Of draag hem als je op de bank zit. Er kan dan nog steeds een duidelijk positief effect op je hielspoor waarneembaar zijn.

Wat ook zinvol kan zijn is om de Strassburg Sock te combineren met andere behandelingen, zoals rust, goede schoenen, rek oefeningen, zooltjes, of hielkussens zoals bv de ViscoSpot.

Ook bij achillespeesontsteking kan de strassburg sok genezing brengen. Vaak is een behandelduur van 6 weken dan al afdoende.

Instructies voor de Strassburg Sock:

Het aantrekken van de sok is heel simpel, volg gewoon de volgende instructies (of bekijk de video die we er over gemaakt hebben):

  • Stap 1: Maak alle haakjes los en trek de Strassburg sok volledig over de kuit. Zorg dat de D-vormige ring aan de voorkant zit, net onder de knie.

  • Stap 2: Sla de velcro-band achter de knie langs en maak hem stevig vast, zonder te knellen. Deze band zorgt ervoor dat de sok niet afzakt 's nachts.

  • Stap 3: Zet de voet vlak op de grond, met de enkel omhoog, zodat ze een hoek van 90 graden vormen. Trek nu de band die bij de tenen zit door de D-ring, van onder naar boven.

  • Stap 4: Til de tenen 1-2 cm van de vloer op. Maak nu de velcro band vast zodat de tenen in die positie blijven zitten. Trek de tenen niet te strak. Dit heeft geen zin en kan ongemak veroorzaken!

NB: Heel soms hebben mensen last van het onprettig aanvoelen bij de tenen door de rek van de sock, ook bij correct aantrekken. Bevestig in dat geval de sock iets minder strak. Het positieve effect van de sock treedt dan vaak nog steeds op (wel iets minder), zonder last van de tenen. Blijf je het trekken aan de tenen onprettig vinden, overweeg dan de nachtspalk.

Er zijn intussen ook de nodige kopieën verkrijgbaar, soms van goede, maar soms ook van mindere kwaliteit. Wij bieden in onze shop de ook prima werkende Solelution sok aan.

Nachtspalk

Een nachtspalk is een constructie van plastic die ook de voet 's nachts in een gehaakte positie houdt. De spalk heeft een vergelijkbaar effect op hielspoor als de Strassburg Sock, al zijn er ook verschillen:

De Strassburg Sock geeft de voet ruimte om nog te bewegen, en fixeert de enkel niet. Het aandoen van de sok gaat ook erg simpel. Het is een relatief goedkoop middel. Een mogelijke nadeel is dat de levensduur beperkt is tot enkele maanden omdat de banden op een gegeven moment slijten (meestal is dit gelukkig genoeg voor een behandeling).

De nachtspalk is een constructie van hard plastic en banden, en is wat minder gangbaar. Vaak wordt hij op doktersadvies voorgeschreven.

Het dragen is voor de meeste mensen, ondanks het grotere formaat, wat comfortabeler dan de sock. Dit komt omdat de voet beter gefixeerd wordt en er minder aan de tenen getrokken wordt. Ook is de pasvorm wat minder kritisch en knellend. De voet en enkel worden veel meer gefixeerd. Vaak zijn er ook de nodige mogelijkheden om de spalk in te stellen.

Gelukkig zijn er goede nachtspalken te koop die ook zonder doktersrecept te koop zijn. Een voorbeeld is de Ovation Hybride Hielspoor Nachtspalk (verkrijgbaar in onze webshop). Deze is erg makkelijk aan te trekken en voorkomt ook dat de voeten in bed te warm worden:

Gips

In speciale gevallen (bijvoorbeeld na een operatie) is het nodig een nachtspalk van gips te dragen, zoals hieronder. Deze wordt meestal op dokters advies aangemaakt, speciaal op maat voor de voet. Op deze manier kan de voet exact in de beste positie gehouden worden. Aangezien deze spalk vanuit de vorm van de eigen voet gemaakt word is de pasvorm ideaal. De spalk is aan de voorkant open, en kan met klittenband makkelijk aan- en uitgetrokken worden.

nachtspalk gips
Let op: in sommige gevallen moet het gebruik afgeraden worden, zoals bij zwangerschap, huidklachten, sommige vormen van diabetes, bloedcirculatieklachten en wonden. Bij twijfel of klachten kan het beste direct de huisarts geraadpleegd worden.
Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

Strassburg Sock Video

Strassburg Sock: Stop hielspoor!

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Te koop in onze webshop: De originele Strassburg Sock en de hielspoor sok. En voor ultiem comfort hebben we ook de Nox Nachtspalk.