Skip to main content

Hielkussens voor hielspoor

Siliconen hielkussens of hakjes helpen vaak bij de behandeling van hielspoor. Een van de oorzaken van hielspoor is slechte demping onder de hiel, en dat kan met hielkussens verholpen worden. Bij zwaardere vormen van hielspoor of als je aantoonbaar voetafwijkingen hebt zijn steunzolen of inleg zooltjes een betere keus.

hielspoor hielkussen

Hoe werken hielkussens?

In eerste instantie zorgen ze voor extra demping, enerzijds door het dempende materiaal, anderzijds (bij sommige uitvoeringen) door uitsparingen op de plek van het hielspoor.  

Wat daarnaast helpt is dat de hak iets verhoogd wordt. Dit vermindert de spanning op de peesplaat enigszins. Er zijn grote verschillen in soorten hakjes, dus je zal vaak wat moeten experimenteren om te beoordelen of ze werken tegen hielspoor.

Let ook op duurzaamheid, vooral bij goedkope exemplaren. Als het siliconen materiaal na verloop van tijd niet meer dempend is gaat een deel van het effect van de hielkussens verloren. Door de kussens te combineren met rekoefeningen en een Strassburg Sock 's nachts wordt de kans op genezing nog groter.

webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze webshop vind je veel producten, zoals de Solution hielkussens en de Viscospots, en nog veel meer. Supersnel thuis bezorgd!

Als de oorzaak van het hielspoor / peesplaatontsteking een serieuze afwijking van de houding van de voet is zullen hielkussens alleen niet helpen, en zullen goede zooltjes moeten worden aangeschaft.

Hielkussens in combinatie met zolen

In de meeste gevallen kun je hielkussens gewoon in je schoenen stoppen, bovenop het zooltje wat er in zit. Echter, is het onderliggende zooltje anatomisch aangepast en heeft het een sterk profiel, dan verstoren de hielkussens de werking van de zooltjes. Dit is vaak het geval als je op maat gemaakte zooltjes draagt, bijvoorbeeld die van een podoloog, maar ook de zooltjes uit onze webshop. Heb je toch hakverhoging nodig, vraag dan de podoloog om dat in de zool te verwerken.

Waar koop je ze?

De goedkopere inleghakjes of hielkussen kun je bij veel schoenenzaken of de drogist vinden, maar de betere kwaliteit vind je bij gespecialiseerde orthopedische winkels, bijvoorbeeld de Viscospots of de Solelution hielkussens. Ze zijn meestal niet duur en kunnen vaak helpen bij hielspoor. Let wel op de kwaliteit. Erg goedkope hakjes zijn vaak van een slechte kwaliteit siliconen gemaakt, waardoor ze niet lang meegaan. Ze werken dan vaak niet meer goed. Ook hebben hielkussens die speciaal voor hielspoor gemaakt zijn een extra zachte plek op de plek waar de pijn zit.

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

In de shop: de Viscospot

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Erg effectief, en speciaal ontwikkeld voor hielspoor: de Bauerfeind Viscospot hielkussens. Ze verhogen de hak en verminderen daardoor de spanning op de peesplaat. En de zachte spot zorgt voor demping onder de hak.