Bloedplaatjes therapie bij hielspoor (GPS/PRP/ACP)
Een vrij nieuwe therapie voor peesklachten is GPS of bloedplaatjes therapie. Het wordt toegepast bij peesplaatontsteking (hielspoor), maar ook bij bijvoorbeeld achillespeesontsteking en tenniselleboog. GPS staat voor Gravitational Platelet Separation, oftewel scheiding van bloedplaatjes door centrifuge.

Andere termen die gebruikt worden voor deze behandeling zijn PRP (Platelet Rich Plasma) of ACP (Autologous Condintioned Plasma). Bij deze behandeling wordt een gel van lichaamseigen bloedplaatjes gebruikt om genezing tot stand te brengen. Bloedplaatjes hebben een herstellende werking, en door deze in hoge concentratie in te brengen in het aangetaste peesweefsel kan genezing geforceerd worden.
Normaal gesproken geneest peesweefsel namelijk langzaam of helemaal niet doordat de doorbloeding slecht is vanwege het dichte weefsel ter plekke (een van de oorzaken van chronisch hielspoor). Met GPS wordt dit probleem omzeild door het bloed ter plekke in hoge concentratie in te brengen. Ook voor hielspoor en fasciitis plantaris wordt deze techniek al regelmatig toegepast. De behandeling zal meestal in een ziekenhuis of gespecialiseerde orthopedische kliniek plaatsvinden.

Toepassing van GPS
De GPS herapie wordt meestal in een dagbehandeling uitgevoerd. Om te beginnen wordt een kleine hoeveelheid bloed (30 - 60 cc) van de patiënt zelf afgenomen, meestal uit de arm. Na centrifugeren worden de bloedplaatjes gescheiden van het bloedplasma. Het resultaat is een gel met een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Deze gel wordt in de hiel ingespoten, wat wel vrij pijnlijk kan zijn (soms met verdoving). Normaal gesproken heeft een pees een slechte doorbloeding, en kunnen bloedplaatjes dus moeilijk hun genezende werking uitvoeren. De hoge concentratie aan bloedplaatjes die nu ter plekke ingespoten worden kunnen dan hopelijk wel de ontsteking aanpakken. Soms wordt de behandeling na een paar dagen herhaald.

Na de behandeling
Na de behandeling kan eventuele pijn met paracetamol bestreden worden. Pijnstillers als Ibuprofen of Voltaren zijn niet geschikt, aangezien deze de positieve effecten van de bloedplaatjes kunnen beïnvloeden. Belasting van de voet en de hiel moet in de eerste dagen na de behandeling vermeden worden. Het is aan te raden tijdens deze periode met krukken te lopen, of zelfs een rolstoel te gebruiken. Ter ondersteuning van de revalidatie kunnen na enkele dagen simpele rek- en kracht-oefeningen gedaan worden. In tegenstelling tot injecties met cortisonen (wat vaak maar enkele maanden verlichting geeft) is het effect meestal wel blijvend.

Simon Kloostra
Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.
Strassburg Sock: Stop hielspoor!
Te koop in onze webshop: De originele Strassburg Sock en de hielspoor sok. En voor ultiem comfort hebben we ook de Nox Nachtspalk.