Bloedplaatjes therapie bij hielspoor (GPS/PRP/ACP)

Een vrij nieuwe therapie voor peesklachten is GPS of bloedplaatjes therapie. Het wordt toegepast bij peesplaatontsteking (hielspoor), maar ook bij bijvoorbeeld achillespeesontsteking en tenniselleboog. GPS staat voor Gravitational Platelet Separation, oftewel scheiding van bloedplaatjes door centrifuge.

bloed centrifuge voor gps behandeling

Andere termen die gebruikt worden voor deze behandeling zijn PRP (Platelet Rich Plasma) of ACP (Autologous Condintioned Plasma). Bij deze behandeling wordt een gel van lichaamseigen bloedplaatjes gebruikt om genezing tot stand te brengen. Bloedplaatjes hebben een herstellende werking, en door deze in hoge concentratie in te brengen in het aangetaste peesweefsel kan genezing geforceerd worden. 

Normaal gesproken geneest peesweefsel namelijk vaak langzaam of helemaal niet doordat de doorbloeding slecht is vanwege het dichte weefsel ter plekke (een van de oorzaken van chronisch hielspoor). Met GPS wordt dit probleem omzeild door het bloed ter plekke in hoge concentratie in te brengen. Ook voor hielspoor en fasciitis plantaris wordt deze techniek al regelmatig toegepast. De behandeling zal meestal in een ziekenhuis of gespecialiseerde orthopedische behandel kliniek plaatsvinden.

webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze webshop vind je veel zelfhulp producten: de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, en snel thuis bezorgd!

Toepassing van GPS

De GPS herapie wordt meestal in een dagbehandeling uitgevoerd. Om te beginnen wordt een kleine hoeveelheid bloed (30 - 60 cc) van de patiënt zelf afgenomen, meestal uit de arm. Na een centrifuge worden de bloedplaatjes dan gescheiden van het bloedplasma. Het resultaat is een gel met een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Deze gel wordt dan in de hiel ingespoten, wat wel vrij pijnlijk kan zijn. Normaal gesproken heeft een pees een slechte doorbloeding, en kunnen bloedplaatjes dus moeilijk hun genezende werking uitvoeren. De hoge concentratie aan bloedplaatjes die nu ter plekke ingespoten worden kunnen dan hopelijk wel de ontsteking aanpakken.

bloedlichaampjes gps

Na de behandeling

Na de behandeling kan de pijn eventueel met paracetamol bestreden worden, zij het niet met pijnstillers als Ibuprofen of Voltaren, aangezien deze de positieve effecten van de bloedplaatjes kunnen beïnvloeden. Belasting van de voet en de hiel moet in de eerste dagen na de behandeling vermeden worden. Het is aan te raden tijdens deze periode met krukken te lopen, of zelfs een rolstoel te gebruiken. Ter ondersteuning van de revalidatie kunnen na enkele dagen simpele rek- en kracht-oefeningen gedaan worden. In tegenstelling tot injecties met cortisonen (wat vaak maar enkele maanden verlichting geeft) is het effect meestal wel blijvend.

Op ons gastenboek kun je enkele reacties vinden van mensen die deze behandeling gehad hebben (zowel positief als negatief).

Strassburg Sock: Stop hielspoor!

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Te koop in onze webshop: De originele Strassburg Sock en de hielspoor sok. En voor ultiem comfort hebben we ook de Nox Nachtspalk.

Contactgegevens

  • Concordiastraat 68 - 140
  • 3551 EM Utrecht
  • +31 30 6336 936
  • info@hielspoorinfo.nl

(Correspondentieadres, klik hier)

Bank en KvK

  • IBAN: NL60ABNA0554030209
  • BIC: ABNANL2A
  • KvK-nummer: 51756854
Kiyoh reviews: Hielspoorinfo 8.8 uit 10 - 425 beoordelingen