Hielspoor en dry needling
Dry-needling is een vrij nieuwe behandeling voor mensen die last hebben van de symptomen van hielspoor en peesplaatontsteking. De behandeling is gebaseerd op het behandelen van zogenaamde triggerpoints (pijnlijke punten in de spieren). Deze veroorzaken zogenaamde myofasciale pijn.

De triggerpoints kunnen behandeld worden met triggerpointmassage, maar ook met dry-needling. Andere benaming zijn triggerpuntacupunctuur, myofasciale behandeling of intramusculaire stimulatie (IMS). Dry-needling wordt zowel toegepast door echte specialisten als door algemene fysiotherapeuten die deze techniek als onderdeel van de behandeling toepassen, naast andere technieken als bijvoorbeeld rekoefeningen.Er zijn ook acupuncturisten die deze techniek gebruiken.
Hoe werkt dry-needling?
Bij deze behandeling worden naalden geplaatst die het triggerpoint aanpakken en laten verdwijnen. Eerst worden de triggerpoints (ook wel ah-shi punten genoemd) al masserend opgezocht. In het geval van hielspoor zullen deze triggerpoints vooral in de kuit en onderbenen zitten, en soms ook in de voetzool.
Ondanks dat er met naalden gewerkt wordt, heeft de dry-needling behandeling van hielspoor meer een relatie met fysiotherapie en triggerpoint massage dan de klassieke acupunctuur. Acupunctuur werkt echt volgens andere principes, daarbij worden de naalden langs zogenaamde energiebanen ingebracht, en blijven ze gedurende de hele behandeling van 15-30 minuten zitten. Alleen het inbrengen van de naalden zelf zal enigszins onaangenaam zijn. De triggerpoints bevinden zich echt op andere plekken.

Bij dry-needling worden de naalden eerst ingebracht, en daarna zal de behandelaar de naald licht bewegen, tot na een paar seconden een reactie in de spier optreedt. Dit voelt als een soort klein krampje. Deze reactie kan pijnlijk aanvoelen. Sommige patiënten voelen nauwelijks pijn, maar bij anderen kan dit zeer pijnlijk zijn. Ook kan de behandelde spier na de behandeling 1 tot 3 dagen behoorlijk stijf en pijnlijk aanvoelen.
Over het algemeen kan na 3-5 behandelingen geconstateerd worden of de behandeling van het hielspoor aanslaat. Daarna wordt besloten of doorgaan zinvol is of niet. Dry-needling is de laatste jaren een populaire maatregel geworden en veel mensen lijken er baat bij te hebben.
Zie ook deze Engelstalige video die de werking kort laat zien:
Nadelen
De behandeling is niet geheel onomstreden. Zo adviseert de Thuisarts.nl (de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap) tegen deze behandeling omdat niet bewezen is dat het werkt en vanwege het risico op nadelige effecten.

Simon Kloostra
Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.
Goede zooltjes en slippers
Te koop in onze webshop: Zooltjes met goede demping en een zacht voetbed waarmee je weer heerlijk loopt. Daarnaast hebben we ook goede slippers en sneakers voor je moeilijke voeten!