Skip to main content

Acupunctuur bij hielspoor

Acupunctuur blijkt in sommige gevallen effectief bij de behandeling van hielspoor. Als andere behandelingen niet blijken te helpen valt acupunctuur te overwegen om de hielpijn te verhelpen. Acupunctuur is een van oorsprong Chinese behandeling die er van uitgaat dat klachten op een bepaalde plek in het lichaam niet noodzakelijkerwijs ook op die plek zijn ontstaan. Het gaat meer om de balans (Yin en Yang) in het hele lichaam en een goede energiehuishouding. De energie in het lichaam loopt via zogenaamde meridianen door het lichaam.  Op die banen liggen de punten waarop acupunctuur wordt toegepast. Elk orgaan heeft zijn eigen specifieke acupunctuurpunten.

acupunctuur

De behandeling is in verschillende vormen ontstaan in China, Tibet en India, maar intussen zijn ook veel westerse artsen overtuigd van het nut van acupunctuur en wordt het lang niet altijd meer gezien als een 'zweverige' behandeling. Er zijn therapeuten die zich volledig in acupunctuur hebben gespecialiseerd, maar er zijn ook behandelaars die het toepassen als onderdeel van een complete behandeling, naast bijvoorbeeld fysiotherapie en dry-needling.

Acupunctuur wordt voor allerlei kwalen wordt toegepast, van simpele klachten als hielspoor, tenniselleboog en misselijkheid tot meer complexe aandoeningen als migraine en verslaving tot zelfs levensbedreigende ziekten als kanker. Ook binnen de acupunctuur zijn verschillende vormen. Het meest bekend zijn de klassieke Chinese acupunctuur en ooracupunctuur, maar er zijn nog enkele andere vormen.

Hoe werkt acupunctuur?

De naalden stimuleren en herstellen de bloedsomloop en de verstoorde balans in de energiebanen. Onderzoek heeft aangetoond dat de naalden het vrijkomen van zogenaamde neuropeptides, adenosine of lichaamseigen pijnstillers helpt stimuleren. Dit stimuleert de bloedtoevoer, werkt ontstekingsremmend en vermiindert de pijn. Ook wordt soms waargenomen dat de hersenactiviteit in het gebied dat pijn registreert minder is na acupunctuur. 

zool thumb Op zoek naar goede zooltjes, speciaal voor hielspoor? De professionele hielspoor zool is erg populair, maar we hebben nog veel meer zooltjes in de webshop.

Toepassing van acupunctuur bij hielspoor

Voordat tot behandeling wordt overgegaan vindt eerst een intakegesprek plaats en worden de klachten besproken. Naast het bespreken van de hielpijn kan dit gesprek ook gaan over uw algemene conditie, andere klachten en zelfs uw stoelgang.

Over het algemeen bestaat de behandeling uit het plaatsen van dunne steriele naalden langs de energiebanen in de onderbenen, voeten en enkels, en soms ook de rug. Deze energiebanen worden meridianen genoemd. Bij chinese acupunctuur wordt acupunctuur soms toegepast in combinatie met het kruid moxa, dat ook de bloedsomloop stimuleert en daarnaast de aanmaak van witte bloedlichaampjes stimuleert. Het moxa kan op de huid gelegd worden, maar soms wordt ook een soort sigaar van moxakruid aangestoken die dicht bij de te behandelen plek wordt gehouden en deze opwarmt.

Als de behandeling aanslaat kan binnen een paar behandelingen (5 tot 10) effect optreden. Zowel de symptomen als de oorzaken van hielspoor worden dan opgelost. Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.