Skip to main content

Hielspoor Behandelen

Tips bij zelfhulp of zoeken van arts

Hoe behandel je hielspoor? Vooral als je nog niet al te lang hielspoor hebt kun je met zelfhulp vaak snel effect bereiken. Denk dan aan rust houden, rekoefeningen doen, het dragen van goede schoenen en het gebruik van simpele middelen als de Strassburg Sock en eventueel inlegzooltjes. Gaat het dan nog niet over dan kun je het beste een arts of therapeut inschakelen. Die zal de stand van je voet beoordelen en eventueel oefeningen of corrigerende zooltjes adviseren. Ook behandelingen als injecties, shockwave en zelfs operaties worden soms toegepast.

Eerste hulp bij hielspoor

  • Houd rust, sport voorzichtig
  • Draag goede schoenen
  • Gebruik goede inlegzolen
  • Doe lichte rekoefeningen
  • Draag een Hielspoor Sok
zelfhulp met oefeningen

Zelfhulp Behandeling

Bij lichte of beginnende klachten

Als je nog maar kort hielspoor hebt hoef je niet te wanhopen. Soms gaat het namelijk vanzelf weer over, en anders kun je er vaak met zelfhulp wat aan doen. Wel is het slim om bij twijfel gewoon even naar je huisarts te gaan.

Neem om te beginnen rust en doe rustig aan met sporten. Ga bijvoorbeeld zwemmen of fietsen in plaats van te joggen. Wees ook voorzichtig met lopen op blote voeten op harde ondergronden.

Kijk kritisch naar je schoenen en vervang ze indien nodig door betere, en gebruik eventueel goede zooltjes of siliconen  inleg hakjes. Daarnaast kun je 's nachts met een Strassburg sok of nachtspalk slapen, verrassend veel mensen blijken daar baat bij te hebben. Doe ook een paar keer per dag oefeningen. Daar wordt je lenig van en je versterkt je voet- en kuitspieren.

Let daarnaast op je houding, en als je overgewicht hebt, probeer af te vallen. Voor de bestrijding van de hielpijn zelf kun je eventueel ontstekingsremmers of pijnstillers slikken, al is dat vaak alleen symptoombestrijding. Koel eventueel je pijnlijke hiel met ijs.

arts met hielspoor patiënt

Behandeling door Arts of Therapeut

Bij langdurige of ernstige klachten

Heb je na een paar weken of maanden nog steeds pijn, dan moet je echt naar je huisarts. Of zoek direct een specialist als een fysiotherapeut, podoloog of podotherapeut.

Bij de fysiotherapeut begint shockwave steeds meer de standaard behandeling van hielspoor te worden. Daarnaast zal hij vaak rekoefeningen en krachttraining adviseren. Een podoloog kan je voeten opmeten en op maat gemaakte steunzolen voor je maken.

Nog steeds geen resultaat met je hielspoor?  
Injecties met corticosteroïden worden nog vaak toegepast, zij het met wisselende resultaten. Ook intapen met kinesiotape is mogelijk. Soms wordt zelfs geopereerd, maar dit wordt door mogelijke complicaties steeds minder gedaan. Ook massage kan soms helpen.

Tenslotte zijn er veel minder gebruikelijke behandelingen, soms in het alternatieve  circuit. Denk dan bijvoorbeeld aan: triggerpoint massage, dry-needlingacupunctuur, bloedplaatjes therapie osteopathie, homeopathie, abc therapie, enzovoorts.

De Hielspoorinfo webshop

Wist je dat we ook een webshop hebben met producten specifiek voor hielspoor? We zorgen dat we alleen maar goede producten inslaan, dus je bent ervan verzekerd dat je geen rommel koopt. Hiernaast zie je al 4 producten, maar we hebben er veel meer.

Ook bij andere voetklachten, zoals bijvoorbeeld achillespeesontsteking en hallux valgus kun je bij ons terecht.

Hoe lang duurt een behandeling?

Gelukkig blijken veruit de meeste mensen niet heel lang last van hielspoor te hebben. We hebben in het verleden onder onze bezoekers een uitgebreide enquête gehouden (meer dan 40 duizend stemmen) waaruit blijkt dat meer dan twee derde van de bezoekers minder dan een half jaar last van hielspoor heeft. Zie in de tabel alle resultaten van de enquête.

Zoals je ziet blijkt een flink percentage helaas toch langdurig last te hebben. De meeste mensen die langdurig pijn hebben blijken de klachten aanvankelijk genegeerd te hebben. Je loopt dan kans dat de blessure chronisch wordt en in extreme gevallen zelfs nooit meer over gaat!

Periode last van hielspoorPercentage
0 - 6 maanden
67 %
6 - 12 maanden
19 %
1 - 3 jaar
9 %
Langer dan 3 jaar
5 %
Op zoek naar meer info?
Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.