Strassburg Sock / Nachtspalk

Strassburg-sock-bestellen

U kunt de Strassburg Sock ook direct bestellen in onze webshop

De Strassburg Sock is een relatief goedkope manier om hielspoor te bestrijden, en veel mensen blijken er baat bij te hebben. Het is een lange sok die via een lang stuk klitteband van teen naar knie de kuit, achillespees en peesplaat oprekt. Hierdoor wordt de voet 's nachts in een gehaakte positie gedwongen en wordt een lichte rek op de peesplaat uitgeoefend. Dit voorkomt dat de kuitspier verkort en verkleving van peesweefsel optreedt (een van de belangrijkste oorzaken van hielspoor). Ook wordt vorming van kalkweefsel tegengaan. Dit ontstaat namelijk vooral als de voet langdurig in ontspannen positie verkeerd. Een bijkomend effect is ook dat de kuitspieren enigszins opgerekt worden. 

Ook de onafhankelijke fysiotherapie website wikifysio.nl spreekt positief over de Strassburg Sock als hielspoor behandeling.

Hoe lang moet de Strassburg Sock gedragen worden?

Om effect te behalen bij hielspoor / fasciitis plantaris dient de sok zeker 2 tot 3 maanden ononderbroken gebruikt te worden, al zijn er gevallen waarbij na enkele dagen al een duidelijke verbetering optreedt. Onderbreek de behandeling vooral niet! Voor het beste  effect  kan de sok het beste de hele nacht gedragen worden. Sommige mensen hebben hier echter moeite mee. Probeer het dan gewoon zo lang als gaat, liefst minimaal 6 uur, en doe ze dan uit. Er kan dan nog steeds een duidelijk positief effect op uw hielspoor waarneembaar zijn.

Wat ook zinvol kan zijn is om de de Strassburg Sock te combineren met andere behandelingen, zoals rust, goede schoenen, rek oefeningen, zooltjes, of hielkussens zoals bv de ViscoSpot.

Ook bij achillespeesontsteking kan de strassburg sok genezing brengen. Vaak is een behandelduur van 6 weken dan al afdoende.

Draag instructies voor de Strassburg Sock:

Strassburg sock instructie, stap 1

Stap 1: Maak alle haakjes los en trek de Strassburg sok volledig over de kuit. Zorg dat de D-vormige ring aan de voorkant zit, net onder de knie.

Strassburg sock instructie, stap 2

Stap 2: Sla de velcro-band achter de knie langs en maak hem stevig vast, zonder te knellen. Deze band zorgt ervoor dat de sok niet afzakt 's nachts.

Strassburg sock instructie, stap 3

Stap 3: Zet de voet vlak op de grond, met de enkel omhoog, zodat ze een hoek van 90 graden vormen. Trek nu de band die bij de tenen zit door de D-ring, van onder naar boven.

Strassburg sock instructie, stap 4

Stap 4: Til de tenen 1-2 cm van de vloer op. Maak nu de velcro band vast zodat de tenen in die positie blijven zitten. Trek de tenen niet te strak. Dit heeft geen zin en kan ongemak veroorzaken!

NB: Heel soms hebben mensen last van het onprettig aanvoelen bij de tenen door de rek van de sock, ook bij correct aantrekken. Maak in dat geval de sock iets losser vast. Het positieve effect van de sock treeedt dan vaak nog steeds op, zonder last van de tenen.

Nachtspalk

Een nachtspalk is een constructie van plastic die ook de voet 's nachts in een gehaakte positie houdt. De spalk heeft een vergelijkbaar effect op hielspoor als de Strassburg Sock, al zijn er ook verschillen:

strassburg sokDe Strassburg Sock geeft de voet ruimte om nog te bewegen, en fixeert de enkel niet. Het aandoen van de sok gaat ook erg simpel. Het is een relatief goedkoop middel.

Mogelijke nadeel is dat de levensduur beperkt is tot enkele maanden omdat de banden op een gegeven moment slijten (meestal is dit gelukkig genoeg voor een behandeling).

nachtspalkDe nachtspalk is een constructie van hard plastic en banden, en is wat minder gangbaar. Het is een wat duurder hulpmiddel. Aangezien het een beetje een lomp middel is, is het soms wat minder prettig en comfortabel om 's nachts te dragen. Vaak wordt de nachtspalk op doktersadvies voorgeschreven. De voet en enkel worden wat meer gefixeerd.

nachtspalk gips

In speciale gevallen (bijvoorbeeld na een operatie) is het nodig een nachtspalk van gips te dragen, zoals hierboven. Deze wordt meestal op dokters advies aangemaakt, speciaal op maat voor de voet. Op deze manier kan de voet exact in de beste positie gehoude worden. Aangezien deze spalk vanuit de vorm van de eigen voet gemaakt word is de pasvorm ideaal. De spalk is aan de voorkant open, en kan met klitteband makkelijk aan- en uitgetrokken worden.

Let op: in sommige gevallen moet het gebruik afgeraden worden, zoals bij zwangerschap, huidklachten, sommige vormen van diabetes, bloedcirculatieklachten en wonden. Bij twijfel of klachten kan het beste direct de huisarts geraadpleegd worden.
Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Willekeurige producten uit de webshop

Contact gegevens

  • van Tuyllplantsoen 6
  • 3611AL Oud Zuilen
  • 06 - 2940 7899