Hielspoor en rust

Probeer bij een pijnlijke hiel door fasciitis plantaris of hielspoor de voet zoveel mogelijk rust te geven. In het beginstadium van hielspoor is dit een van de belangrijkste zaken in de preventie van hielspoor. Veel mensen krijgen hielspoor namelijk door overbelasting (zie ook het artikel over hielspoor oorzaken). Zeker als de reden voor de overbelasting veel sporten is, is het zaak de belasting forst verminderen. Voor fanatieke sporters is dit natuurlijk erg moeilijk, vaak is het hun lust en hun leven, maar houd dan in gedachten dat doorgaan het sporten voor een zeer lange periode onmogelijk kan maken, soms zelfs definitief....

rustAfhankelijk van de hielpijn kan een lichte oefening als rustig wandelen nog wel goed zijn. Het is wel goed om in beweging te blijven en niet volledig stil te gaan zitten, maar dit kan het beste door een therapeut beoordeeld worden. Als stoppen met sporten geen optie is, moet je misschien zoeken naar sporten waarbij de hiel niet belast wordt, zoals zwemmen of fietsen. Bedenk echter wel dat bij fanatiek (race)fietsen de hiel zelf weliswaar niet belast wordt, maar wel de peesplaat, die dan weer zwaar aan de aanhechting aan de hak trekt, ook hier rustig aan dus. Luister goed naar je lichaam, dan kun je zelf wel aanvoelen wat de grens is.

Ook staande beroepen kunnen hielpijn veroorzaken. Lang staan kan dan zeer pijnlijk worden. Ook hierbij is rust het devies, al kan dat natuurlijk problematisch zijn als het om je beroeps winning gaat, en zittend werk geen alternatief is.

Niet op blote voeten lopen!

blote-voetenOp blote voeten lopen is een erg zware belasting voor de hiel, het is niet voor niks pijnlijk. Ook een paar meter naar de wc 's lopen nachts moet vermeden worden. Door de statische positie 's nachts is de voet extra gevoelig voor belasting. Trek dus goede slippers aan, of rek ze even op, zie het hoofdstuk over rekken. Het kan vrij omslachtig zijn om bij elke paar stappen binnenshuis weer slippers of schoenen aan te trekken, maar het is beter dit netjes te doen.

Koelen

koelen-van-hielspoorGecombineerd met het houden van ust kan koelen ook helpen. Koelen is een therapie die op zich misschien niet direct de oplossing bij hielspoor hoeft te brengen, maar het wordt vaak geadviseerd in combinatie met andere therapieën. Koelen in het algemeen vaak helend bij ontstekingen, en dus ook bij peesplaatontsteking. Het koel houden van de ontsteking stimuleert de doorbloeding van het pees materiaal, dus ook bij hielspoor / fasciitis plantaris. Vooral in het begin stadium van hielspoor is dit nuttig, en kan het de genezing stimuleren.

Het koelen kan op verschillende manieren gedaan worden:

  • Prepareer ijsblokjes in de vriezer, en pak ze beet met een stukje papier (anders bevriest de huid van je vingers). Masseer nu met het ijsblokje de hiel. Meestal zal met 10-15 minuten het ijsblokje gesmolten zijn, en dat is ook lang genoeg voor een behandeling. Aangezien de ontsteking op deze manier zowel gekoeld als gemasseerd wordt is dit een erg effectieve manier.
  • Er kan bv gebruik gemaakt worden van ijs (in handdoek),
  • Koude frisdrankblikjes zijn ook een optie, dit veroorzaakt dan wat minder geknoei met water.

Wat er ook gebruikt wordt, let er wel op dat de huid niet te lang aan ijs of bevroren materialen wordt blootgesteld. Zorg dus voor een tussenlaag, of beweeg  het ijs constant. Het koelen dient enkele keren per dag herhaald te worden.

Warme baden

Er zijn ook therapeuten die in plaats van koelen juist warme voetenbaden adviseren. Dit helpt de spieren in de voeten te ontspannen en kan zo ook genezing stimuleren. Meestal is dit niet de oplossing op zich maar wordt het gecombineerd met andere behandelingen zoals bijvoorbeeld shockwave.

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Willekeurige producten uit de webshop

Contact gegevens

  • van Tuyllplantsoen 6
  • 3611AL Oud Zuilen
  • 06 - 2940 7899