Hielspoor en koelen

koelen-van-hielspoorKoelen is een therapie die op zich misschien niet direct de oplossing bij hielspoor hoeft te brengen, maar het wordt vaak geadviseerd in combinatie met andere therapieën. Koelen werkt vaak goed op ontstekingen.

Hoe werkt koelen?

Het koel houden van de ontsteking stimuleert de doorbloeding van het pees materiaal, dus ook bij hielspoor / fasciitis plantaris. Vooral in het begin stadium van hielspoor is dit nuttig, en kan het de genezing stimuleren.

Hoe pas je het toe?

Het koelen kan op verschillende manieren gedaan worden:

  • Prepareer ijsblokjes in de vriezer, en pak ze beet met een stukje papier (anders bevriest de huid van je vingers). Masseer nu met het ijsblokje de hiel. Meestal zal met 10-15 minuten het ijsblokje gesmolten zijn, en dat is ook lang genoeg voor een behandeling. Aangezien de ontsteking op deze manier zowel gekoeld als gemasseerd wordt is dit een erg effectieve manier.
  • Er kan bv gebruik gemaakt worden van ijs (in handdoek),
  • Koude frisdrankblikjes zijn ook een optie, dit veroorzaakt dan wat minder geknoei met water.

Wat er ook gebruikt wordt, let er wel op dat de huid niet te lang aan ijs of bevroren materialen wordt blootgesteld. Zorg dus voor een tussenlaag, of beweeg  het ijs constant. Het koelen dient enkele keren per dag herhaald te worden.

Warm badje

Er zijn ook therapeuten die in plaats van koelen juist warme voetenbaden adviseren. Dit helpt de spieren in de voeten te ontspannen en kan zo ook genezing stimuleren. Meestal is dit niet de oplossing op zich maar wordt het gecombineerd met andere behandelingen zoals bijvoorbeeld shockwave.

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Hielspoor Zool: Webshop topper

profesionele-hielspoor-zool Verlicht en voorkomt Hielspoor door demping en goed voetbed.

Bestel hier!

Willekeurige producten uit de webshop