Hielspoor en goede schoenen

Met goede schoenen is hielspoor vaak te voorkomen. Maar waar moet je op letten? De schoen moet een goede pasvorm hebben zodat de voet goede steun heeft. Voor hielspoor is demping onder de hak fijn, dat verzacht de pijn. Het voetbed moet ook goed zijn en een lichte hakverhoging is vaak ook goed.

schoenen voor hielspoor

Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk goede schoenen zijn. Ga maar na, je halve leven sta je met je hele gewicht op je voeten. Als je schoenen niet zorgen voor een goede houding en ondersteuning kan dit voetproblemen als hielspoor of hallux valgus opleveren. Een verkeerde stand van de voeten is een van de belangrijkste oorzaken van hielspoor. Bijna 10% van de patiënten geeft aan dat slechte schoenen  waarschijnlijk de oorzaak zijn van hun klachten. Ontzettend veel mensen lopen op totaal verkeerd schoeisel, hetzij uit mode-overwegingen, hetzij uit zuinigheid. De consequenties voor je voeten kunnen helaas funest zijn. Je kunt er hielspoor door krijgen, maar ook allerlei andere voetklachten. Zorg dus altijd voor goed schoeisel en bezuinig hier niet op.

Ondersteuning, pasvorm, demping en goed voetbed

Waar moet je nu op letten bij het kopen van schoenen?

 • Pasvorm: de schoen moet goed passen. Als hij te ruim is kan de voet namelijk schuiven in de schoen. Ook te krap is niet goed. Vooral damesschoenen zijn vaak krap bij de tenen, en dit kan vaak hallux valgus klachten veroorzaken
 • Goede steun: de voet en enkel moeten goed omsloten zijn
 • Voetbed: juist dit is met name bij hielspoor erg belangrijk. Een goed voetbed ondersteunt de voet optimaal en zorgt voor een natuurlijk looppatroon. Een goed voetbed kan soms ook gerealiseerd worden door de standaardzool te vervangen door een speciaal zooltje (bijvoorbeeld de profesionele hielspoor zool uit onze webshop)
 • Demping onder de hiel. dit verzacht het neerkomen van de hiel. Vooral als je al hielpijn hebt is dit erg belangrijk.
 • Een kleine hakverhoging (tot 1 cm) is ook aan te bevelen. Dit zorgt voor een iets andere hoek tussen onderbeen en voet wat iets minder spanning op de achillespees en peesplaat oplevert. Dit kun je ook realiseren met siliconen hielkussens.
 • Een tip is om schoenen aan het eind van de dag te kopen. Dan zijn de voeten al actief geweest en is de kans het grootst dat je de goede maat koopt.

Let er ook op dat de schoen goed kan afwikkelen, er moet enige flexibiliteit in de zool zitten. Erg starre schoenen als zware bergschoenen en sommige veiligheidsschoenen moeten daarom vermeden worden, ze zijn slecht voor hielspoor. Enigszins afgeronde zolen zijn ook beter voor de afwikkeling dan schoenen die een helemaal platte zool hebben.

Mocht je trouwens gebruik maken van aangepaste inlegzolen dan moet je schoen wel een uitneembaar zooltje hebben, anders kun je ze niet verwisselen.

webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze Hielspoorinfo webshop vind je veel zelfhulp producten: onder andere de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, meestal de volgende dag al thuis bezorgd

Vermijd slappe slippers en Crocs, ook al zijn ze vaak zacht en in eerste instantie comfortabel. Ze geven echter weinig tot geen steun en demping. Het is bijvoorbeeld bekend dat juist in het najaar meer mensen last van hielspoor hebben. Dat komt vaak doordat ze de hele zomer op platte slippers gelopen hebben. Ook als je op slippers loopt is het zaak om goede ondersteuning te hebben. Gelukkig zijn dit soort slippers er wel. Lees voor meer informatie dit artikel over het dragen van slippers.

Dan nog een tip over het strikken van je veters:  Veters strikken kan voetproblemen voorkomen als je de juiste techniek gebruikt. Je vindt een aantal tips hierover op wandel.nl.

Goede schoenmerken

Wij zijn zelf geen schoenenwinkel, maar hebben door ervaringen van onze gebruikers wel veel tips over goede schoenen gekregen. met schoenen van de volgende merken kun je waarschijnlijk dus prima vooruit:

 • Mephisto
 • Ecco
 • Clarks
 • MBT
 • Wolky
 • Joya
 • Fitflops (slippers)

Dit is zeker geen volledige lijst natuurlijk, er zijn vast veel meer goede merken. Zolang je let op de eisen dan kun je ook die prima kopen.

Hakverhogingen

Hoge hakken verdienen een aparte vermelding. Een kleine hakverhoging kan soms een positief effect hebben op de behandeling van hielspoor en peesplaatontsteking (de voet wordt als het ware iets voor over gebogen, wat de spanning op de peesplaat enigszins verminderd). Natuurlijk moet dit ook weer niet overdreven worden. In gewone schoenen worden daarom vaak hielkussens aanbevolen. Naast het dempende effect verhogen deze de hak ook, tot ongeveer 1 cm. Echt hoge hakken die hoger zijn dan 3-4 cm hebben vaak juist weer een nadelige werking, ze veroorzaken een onnatuurlijke stand van de voet.

Speciale schoenen voor hielspoor

mbt-schoenTegenwoordig zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voetproblemen als hielspoor. Voorbeelden hiervan zijn MBT, Stretchwalker, Wolky en Sketchers. MBT schoenen hebben bijvoorbeeld een ronde zool. Dit stimuleert het permanent aanspannen van de beenspieren en voetspieren. Over de effecten gaan wisselende verhalen de ronde. Er zijn mensen die er baat bij hebben gehad, en soms volledig van hielspoor genezen maar anderen krijgen er juist meer last door. Om het te ervaren zul je ze zelf moeten uitproberen. Helaas zijn het wel vaak dure schoenen.

Dan over slippers: over het algemeen zijn deze zoals eerder gezegd niet aan te raden, maar als je ze in de zomer toch wilt dragen, gebruik dan slippers van een goed merk als Fitflops. Die bieden vaak een redelijk goede ondersteuning en voetbed:

fitflop slippers

 

Tenslotte: ook als je goede schoenen draagt kan het zinvol zijn om deze te combineren met andere hielspoor behandelingen.

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Contact gegevens

 • Concordiastraat 68 - 140
 • 3551 EM Utrecht
 • +31 30 6336 936

(Correspondentieadres, klik hier)