Hielspoor en goede schoenen

schoenen voor hielspoor

Met goede schoenen is hielspoor vaak te voorkomen. Behalve overbelasting is een verkeerde houding van de voeten een van de grootste oorzaken van hielspoor. Ontzettend veel mensen lopen op totaal verkeerd schoeisel, hetzij uit mode-overwegingen, hetzij uit zuinigheid, maar de consequenties voor voeten kunnen funest zijn. Behalve hielspoor kunnen ook andere blessures hieruit voortvloeien. Zorg dus altijd voor goed schoeisel.

Waar moet je op letten?

Let vooral op goede steun (goed omsluiten van de voet), een goed voetbed en een zekere mate van demping. Een goed voetbed kan eventueel ook gerealiseerd worden door de standaardzool te vervangen door een speciaal zooltje (bijvoorbeeld de profesionele hielspoor zool uit onze webshop).  Een kleine hakverhoging (tot 1 cm) is aan te bevelen. 

Vermijd ook slippers, deze geven zeer weinig steun. Het is bekend dat juist in het najaar meer mensen last van hielspoor hebben na de hele zomer op slippers gelopen te hebben. Lees anders dit artikel over het dragen van slippers.

Let er ook op dat de schoen goed kan afwikkelen, er moet enige buiging in de zool mogelijk zijn. Erg starre schoenen (sommige bergschoenen, veiligheids schoenen) moeten vermeden worden, ze zijn slecht voor hielspoor.

Hakverhogingen

Hoge hakken verdienen een aparte vermelding. Een kleine hakverhoging kan soms een positief effect hebben op de behandeling van hielspoor/peesplaatontsteking (de voet wordt als het ware iets voor over gebogen, wat de spanning op de peesplaat enigszins verminderd). Natuurlijk moet dit ook weer niet overdreven worden. In gewone schoenen worden daarom vaak hielkussens aanbevolen. Naast het dempende effect verhogen deze de hak ook, tot ongeveer 1 cm. Hakken die hoger zijn dan 1-2 cm hebben vaak juist weer een nadelige werking, ze veroorzaken een onnatuurlijke stand van de voet.

Speciale schoenen voor hielspoor

mbt-schoenTegenwoordig zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voetproblemen als hielspoor. Voorbeelden hiervan zijn de Stretchwalker en MBT. MBT schoenen hebben bv een ronde zool, die de beenspieren en voetspieren stimuleert. Over de effecten gaan wisselende verhalen de ronde. Er zijn mensen die er baat bij hebben gehad, en soms volledig van hielspoor genezen zijn, al hebben anderen juist meer last. Helaas zijn het wel vaak dure schoenen.

Over het algemeen zijn slippers zoals gezegd niet aan te raden, maar als je ze in de zomer toch wilt dragen, gebruik dan slippers van een goed merk als Fitflops. Die bieden vaak een redelijk goede ondersteuning en voetbed:

fitflop slippers

 

Tenslotte: ook als je goede schoenen draagt kan het effectief zijn om deze te combineren met andere hielspoor behandelingen.

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Willekeurige producten uit de webshop

Contact gegevens

  • van Tuyllplantsoen 6
  • 3611AL Oud Zuilen
  • 06 - 2940 7899