Hielspoor en shockwave

hielspoor-shockwave-eswt

Shockwave therapie is een vaak succesvolle behandeling voor hardnekkige peesblessures waaronder hielspoor. Het begint de laatste jaren bij veel fysiotherapeuten de standaard methode te worden om hielspoor en fasciitis plantaris te behandelen, maar ook schouderklachten, achillespeesontstekingen en tennisellebogen worden er bv vaak mee behandeld. De methode is vaak effectief, en kent relatief weinig nadelige bijverschijnselen. Shockwave wordt ook wel E.S.W.T. genoemd (Extracorporeal ShockWave Therapie).

Hoe werkt shockwave therapie?

Shockwave therapie is gebaseerd op geluidsgolven die met een soort stift of bol direct gericht worden op de plek van het hielspoor. Shockwave therapie kan op 2 manieren worden toegepast: radiaal of gefocussed, maar bij hielspoor wordt radiale shockwave toegepast, wat minder direct op 1 plek gericht wordt, maar meer verspreid. Ook het omringende weefsel, met name de peesplaat onder de voetzool wordt vaak meebehandeld. De geluidsgolven zijn hoog energetisch en prikkelen het aangetaste peesweefsel. Het idee is dat door deze prikkeling het weefsel een genezingsreactie in gang zet, in plaats van maar eindeloos te blijven ontsteken. De doorbloeding en stofwisseling wordt flink gestimuleerd op de behandelde plek.  Als de behandeling aanslaat zijn niet meer dan 4-6 behandelingen nodig, al zijn soms to maximaal 10 behandelingen nodig. Als na 10 behandelingen nog geen verbetering is opgetreden heeft verder doorgaan geen zin.

De behandeling zelf kan vrij pijnlijk zijn, maar elke patiënt ervaart dit weer anders.. De geluidsgolven (een soort hard tik-geluid) kunnen behoorlijk stevig aankomen, zeker in het begin van de behandeling. De intensiteit kan echter aangepast worden aan de pijngrens van de patiënt. Meestal wordt vrij laag begonnen, en wordt de intensiteit opgevoerd als de eerste gevoeligheid wegtrekt. Een behandeling duurt gemiddeld ongeveer 10 minuten. De pijn na de behandeling verschilt. De ergste pijn is weg zodra de behandeling stopt, maar sommige patiënten hebben nog enkele uren tot dagen na de shockwave behandeling een wat zeurderige napijn.

Tenslotte een video die de behandeling toont:

Copyright van de video is van BTL

Voor- en nadelen van shockwave

Nadelen van de behandeling zijn er nauwelijks. Tijdens de behandeling ondervindt je wel pijn, maar meestal is dit redelijk goed te doen, en na de behandeling trekt de pijn snel weg. Het grote voordeel is dat er vooral in tegenstelling tot bv injecties en operaties weinig kans op nadelige effecten is, en als de behandeling aanslaat is het hielspoor in enkele behandelingen opgelost.

Het slagingspercentage is relatief hoog, al geldt ook hier dat genezing niet zeker is. De meeste kans op genezing is er bij mensen die nog niet al te lang last van hielspoor hebben. Als de ontsteking al chronisch is geworden werkt deze behandeling minder goed, maar dat geldt eigenlijk voor alle behandelingen.

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Contact gegevens

  • van Tuyllplantsoen 6
  • 3611AL Oud Zuilen
  • 06 - 2940 7899