Hielspoor en shockwave

peesplaat-shockwave-eswt

Shockwave therapie is een zeer succesvolle behandeling voor hardnekkige peesblessures. Het begint de laatste jaren bij veel fysiotherapeuten de standaard methode te worden om hielspoor en fasciitis plantaris te behandelen, maar ook schouderklachten en tennisellebogen worden er bv vaak mee behandeld. Shockwave wordt ook wel E.S.W.T. genoemd (Extracorporeal ShockWave Therapie).

Shockwave therapie is gebaseerd op geluidsgolven die met een soort stift of bol direct gericht worden op de plek van het hielspoor, maar ook wel op de rest van de peesplaat. Deze golven zijn hoog energetisch en prikkelen het aangetaste peesweefsel. Het idee is dat door deze prikkeling het weefsel een genezings reactie in gang zet, in plaats van maar eindeloos te blijven ontsteken. Als de behandeling aanslaat zijn niet meer dan 4-6 behandelingen nodig.

Deze hielspoor behandeling zelf kan vrij pijnlijk zijn. De geluidsgolven (een soort hard tik-geluid) kunnen behoorlijk stevig aankomen, zeker in het begin van de behandeling. De intensiteit kan echter aangepast worden aan de pijngrens van de patiënt. Meestal wordt vrij laag begonnen, en wordt de intensiteit opgevoerd als de eerste gevoeligheid wegtrekt. De pijn na de behandeling verschilt. De ergste pijn is weg zodra de behandeling stopt, maar sommige patiënten hebben nog enkele uren tot dagen na de shockwave behandeling een wat zeurderige napijn.

Tenslotte een video die de behandeling toont:

Copyright van de video is van BTL

Voor- en nadelen

Nadelen van de behandeling zijn er nauwelijks. Het is vooral de pijn tijdens de behandeling, maar meestal is dit redelijk goed te doen, en na de behandeling trekt de pijn snel weg. Voordelen zijn vooral dat er in tegenstelling tot bv injecties en operaties weinig kans op nadelige effecten is, en als de behandeling aanslaat is het probleem in enkele behandelingen opgelost.

Wel is het zo dat de behandeling ook niet altijd werkt, al is het slagingspercentage relatief hoog.

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Hielspoor Zool: Webshop topper

profesionele-hielspoor-zool Verlicht en voorkomt Hielspoor door demping en goed voetbed.

Bestel hier!

Willekeurige producten uit de webshop