Podotherapeut of Podoloog

podoloog-podotherapie

In de zelfhulp sectie over zolen en hakjes is al gesproken over het nut van podotherapie bij de bestrijding van de symptomen van hielspoor en fasciitis plantaris. Slechte schoenen en geen / slechte zooltjes zijn een van de belangrijkste oorzaken van hielspoor. Soms kunnen standaard zooltjes prima hulp bieden, maar vaak ook zal blijken dat dit toch niet de oplossing is, en moeten professionele zolen aangeschaft worden. Voor therapie aan uw voeten kunt u bij zowel een podoloog als een podotherapeut terecht. Beide kunnen u vaak goed helpen, maar er is wel verschil.

Podotherapeut 

Het beroep van podotherapeut is wettelijk beschermd, niet iedereen kan zich zomaar zo noemen. Een podotherapeut heeft gegarandeerd minimaal een 4-jarige HBO bachelor opleiding doorlopen en staat geregistreerd in het zogenaamde BIG-register. Binnen de podotherapie zijn ook weer specialismes te onderscheiden, zoals bijvoorbeeld sportpodotherapie. Over het algemeen zal een podotherapeut hielspoor behandelen met corrigerende zolen of ortheses. Meestal zal een verwijzing van een huisarts of andere specialist nodig zijn.

Podoloog

Het beroep van podoloog is in tegenstelling tot dat van podotherapeut niet wettelijk beschermd, en eigenlijk mag iedereen zich deze titel aanmeten. Dat wil niet zeggen dat de persoon in kwestie geen verstand van zaken kan hebben, maar garantie dat deze persoon gekwalificeerd is krijg je niet. Wel is het voor podologen mogelijk om zich via Stichting Loop te registreren als register-podoloog. Deze titel mag alleen gebruikt worden als de opleiding regiosterpodoloog succesvol afgelegd is. De volgende behandelingen kunnen aanbevolen worden, zoals aangegeven op de website van Stichting Loop:

  • Persoonlijk schoenadvies
  • Op maat gemaakte therapiezolen
  • Individuele aanpassingen van schoenen
  • Corrigeren en beschermen van de tenen met siliconen
  • Orthesenbeschermen
  • Ondersteunen met verband- en tapetechniekendrukplekken verminderen met vilttherapie 

Zooltjes op maat

De therapeut zal vaak op maat een zool maken. Hiertoe wordt de voet eerst goed opgemeten. Ook wordt het looppatroon en de lichaamshouding vaak geanalayseerd en eventueel wordt een afdruk van de voet gemaakt in gips of met inkt. Op deze manier kunnen eventuele voetafwijkingen worden vastgesteld. De zooltjes zullen de afwijking dan corrigeren. Zo zal bij een naar binnen gezakte voet een extra verhoging aangebracht worden om de voet weer recht te krijgen. Vervolgens worden de zooltjes dan handmatig of tegenwoordig ook wel met geavanceerde apparatuur geproduceerd.

Er is veel kwaliteits verschil in de soorten zooltjes die geproduceerd worden. Het loont zich dus om op internet of via patiënten verenigingen informatie in te winnen. Dit soort zooltjes is niet goedkoop, maar betaal ook niet te veel. Er zijn therapeuten die meer dan 300 voor een paar zolen vragen, dat is gewoon te veel. Reguliere prijs voor een paar zolen is tussen de 150 en 250 euro.

Orthopedisch schoenmaker

U kunt ook bij de orthopedische schoenmaker zooltjes laten maken. Deze heeft ook een beroepsopleiding doorlopen. Vaak werken ze in opdracht van huisartsen of specialaisten, maar vaak kunt u ook direct bij ze terecht. De prijzen van hun zooltjes zijn vaak vergelijkbaar met die van podotherapeuten en podologen.

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Willekeurige producten uit de webshop

Contact gegevens

  • van Tuyllplantsoen 6
  • 3611AL Oud Zuilen
  • 06 - 2940 7899