Hielspoor en intapen

kinesiotape-voet

Intapen is een vrij nieuwe behandeling van hielspoor / fasciitis plantaris. Doel is om de voet zo in te tapen dat de peesplaat niet al te ver kan rekken, en zo voorkomen wordt dat de peesplaat-aanhechting continue beschadingen blijft oplopen. Er moet wel opgelet worden dat de tape deskundig geplaatst wordt, anders kan juist het tegenovergestelde bereikt worden, en kan het hielspoor zelfs erger worden. Daarnaast moet er voor gewaakt worden dat de huid niet beschadigd wordt door het permanent in tape te wikkelen. Het kiezen van een goede tape als sport-tape kan hierbij helpen. Gebruik een goede sport-tape, en ga niet experimenteren met iets als ductape. Slechte tape kan snel huidbeschadigingen veroorzaken, waardoor de behandeling dan tijdelijk stopgezet moet worden.

Deze engelstalige video van sportsinjuryclinic.net geeft een mooie demonstratie over hoe de tape om de voet moet worden aangelegd:

 

Zie voor een document over hoe de tape aangelegd zou moeten worden hier; www.heelspurs.com.

Medical taping / Kinesio taping

Er is naast de klassieke vorm van intapen ook een anders soort tape: Cure tape (ook wel medical tape of kinesio tape genoemd). De gebruikte tape is van een heel andere soort dan normaal, en is bekend van topsporters die met gekleurde tape op de ledematen rondlopen (de foto bovenaan de pagina is van kinesiotape).

De werking is gebaseerd op een volledig anders principe, stimulering van het geïrriteerde weefsel, toevoer van bloed en afvoer van afvalstoffen. Zie voor een discussie over het toepassen van deze tape tegen hielspoor het runners meetingpoint. Meer informatie staat ook  op fysiotape.nl.

Medical tape bij hielspoor wordt aangelegd door 4 strips 2 cm brede tape van ongeveer 8 cm met enige rek kruiselings over het hielbeen aan te brengen. Bij de brede versie van de tape volstaan 2 strips, waarvan een lange strip vanaf soms de kuit tot aan de voorvoet, en een kortere dwarse strip. Zie ook deze video van een fabrikant, KT:

 

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Willekeurige producten uit de webshop

Contact gegevens

  • van Tuyllplantsoen 6
  • 3611AL Oud Zuilen
  • 06 - 2940 7899