Injecties bij hielspoor

injectie-spuit

Hielspoor wordt soms nog behandeld met injecties. Bij deze behandeling worden met een injectie-spuit cortisonen (ook wel bijnierschorshormoon of corticosteroïden genoemd) ingespoten in de hak, direct op de hielspoor plek. Cortisonen zijn een kunstmatige variant van het identieke hormoon dat door het lichaam in de bijnierschors wordt aangemaakt. Het wordt normaal gesproken in ons eigen lichaam aangemaakt onder invloed van stress en heeft een ontstekings remmende werking.  Cortisonen (de kunstmatige vorm) worden vooral bij sporters veel gebruikt voor de behandeling van peesaandoeningen, zoals dus o.a. hielspoor, maar soms ook voor bijvoorbeeld achillespeesontsteking.

Aangezien injecties niet zonder risico zijn worden ze bij voorkeur pas toegepast als standaardbehandelingen als rekoefeningen of de Strassburg Sock geen effect hebben.

Werking van injecties

De cortisonen worden in hoge cencentratie ingebracht, direct op de ontsteking in de hiel. De injectie zelf kan zeer pijnlijk zijn, al verschilt dit per patiënt. Hoe snel en óf er een positief effect optreedt verschilt ook weer per patiënt. Sommigen ervaren vrijwel dezelfde dag direct verlichting, bij anderen duurt het een paar dagen, en sommigen merken helemaal niets. In uitzonderingsgevallen verergert de pijn.

Soms blijkt het effect van cortisonen-injecties tijdelijk te zijn. In die gevallen moet de behandeling herhaald worden. Om schadelijke bij-effecten te voorkomen mag dit helaas niet vaker dan 3-4 keer gedaan worden. De eerste dagen na de injectie moet rust gehouden worden. De corticosteroïden verzwakken het peesweefsel namelijk enigszins, dus zware belasting kan beschadigingen veroorzaken, en de hielspoor verergeren. Na een paar dagen kan de voet weer normaal belast worden.

Bijwerkingen en nadelige effecten van injecties

Er zijn de nodige bezwaren tegen behandeling van hielspoor met injecties. Soms treedt helemaal geen effect op en ook is het effect soms na een paar maanden uitgewerkt. Daarnaast kan het peesweefsel aangetast of verzwakt worden door cortisonen, vooral bij meerdere injecties. In een enkel geval kan de pees zelfs los scheuren. Meer dan 2-3 injecties in een voet moeten daarom sterk afgeraden worden. Als andere behandelingen tegen hielspoor geen effect hebben kan het echter de moeite zijn om deze behandeling toch te proberen.

Er is een kleine kans op bijwerkingen als tijdelijke overgevoeligheid op de plek van de injectie, huidverkleuring of een overgevoeligheids reactie.

Recent verscheen in een publicatie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een verslag van een Australisch onderzoek waarbij bleek dat het effect van injecties met dexamethason (een corticosteroïd) weliswaar positief was, maar wel slechts tijdelijk. Na 4 weken was het effect meestal weer verdwenen. Het lijkt dus meer de symptomen te bestrijden dan de oorzaak.

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Contact gegevens

  • van Tuyllplantsoen 6
  • 3611AL Oud Zuilen
  • 06 - 2940 7899