Hielspoor en injecties

injectie-spuitBij deze behandeling worden met een injectie-spuit cortisonen (of corticosteroïden) ingespoten op het hielspoor. Cortisonen zijn een kunstmatige variant van hetzelfde hormoon dat door het lichaam in de bijnierschors wordt aangemaakt. Het wordt normaal gesproken in ons eigen lichaam aangemaakt onder invloed van stress en heeft een ontstekings remmende werking. 

Cortisonen (de kunstmatige vorm) wordt vooral bij sporters veel gebruikt voor de behandeling van pees aandoeningen, zoals dus o.a. hielspoor, maar soms ook voor bv achillespeesontsteking. Door de cortisonen in hoge cencentratie op de ontsteking aan te brengen kan deze vaak genezen.

Soms is het effect tijdelijk, en moet de behandeling herhaald worden, tot maximaal 4 keer.

De injectie zelf kan zeer pijnlijk zijn, maar het genezende effect op het hielspoor kan vrij snel optreden. Wel moet de eerste dagen na de injectie rust gehouden worden. De corticosteroïden verzwakken het peesweefsel namelijk ook, dus zware belasting kan beschadigingen veroorzaken, en de hielspoor verergeren.

Er zijn daarom ook de nodige bezwaren tegen behandeling van hielspoor met injecties. Soms treedt helemaal geen effect op en ook is het effect soms na een paar maanden uitgewerkt. Daarnaast kan het peesweefsel aangetast of verzwakt worden door cortisonen, vooral bij meerdere injecties. In een enkel geval kan de pees zelfs los scheuren. Meer dan 2-3 injecties in een voet moeten daarom sterk afgeraden worden.
Als andere behandelingen tegen hielspoor geen effect hebben kan het echter de moeite zijn om deze behandeling toch te proberen.

Er is een kleine kans op bijwerkingen als tijdelijke overgevoeligheid op de plek van de injectie, of een overgevoeligheids reactie.

Recent verscheen in een publicatie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een verslag van een Australisch onderzoek waarbij bleek dat het effect van injecties met dexamethason (een corticosteroïd) weliswaar positief was, maar wel slechts tijdelijk. Na 4 weken was het effect meestal weer verdwenen.

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Strassburg Sock: Stop hielspoor!

strassburg-sock-webshopHielspoor bestrijden met de Strassburg Sock: Goedkoop, zeer effectief, werkt snel.

Bestel hier!

Willekeurige producten uit de webshop