Hielspoor en triggerpoint massage

triggerpoint-massage

Bij triggerpoint massage wordt de hielspoor behandeld door zogenaamde triggerpoints te masseren. Een eigenschap van triggerpoints is dat ze zogenaamde "afgeleide pijn" veroorzaken. De pijn treedt dan niet op op de plek waar de triggerpoints zitten maar op een "afgeleide" plek. In het geval van hielspoor zit de pijn in de hiel, maar ligt de oorzaak daarvan in bijvoorbeeld de kuitspieren.

Triggerpoints zijn te herkennen als pijnlijke knopen in de spieren. Deze spierknopen kunnen pijnlijke en stijve spieren veroorzaken. Ze kunnen opgespoord worden door de spier te masseren en op zoek te gaan naar extra gevoelige punten. Vaak kan de pijn zich ook uiten op andere plaatsen dan de plek waar de triggerpoints zich bevinden. In het geval van hielspoor en fasciitis plantaris zullen deze triggerpoints zich vooral bevinden in de kuiten, al kunnen ze zich ook in de voetzool, knieholte of het bovenbeen bevinden.

Behandeling met triggerpoints

Behandeling van de hielspoor gerelateerde triggerpoints gebeurt door ze te masseren. Dit kan met de hand gebeuren, maar er worden soms ook hulpmiddelen gebruikt als een stomp stokje, zeker bij kleinere triggerpoints op lastig te behandelen plekken bijvoorbeeld; een van de triggerpoints kan direct onder het hielspoor in de peesplaat zitten, en dat is te diep in het weefsel om met de hand te masseren, dat moet dan met een stomp stokje. Elk triggerpoint moet dan enkele keren per dag 30-60 seconden gemasseerd worden. Dit kan prima zelf gedaan worden, al zijn er ook therapeuten die zich hierin gespecialiseerd hebben.

De triggerpoints in de kuit kunnen ook behandeld worden door met de kuit over de knie te wrijven, vooral op de pijnlijker plekken. Achillespeesontsteking kan op vrijwel dezelfde manier behandeld worden.

Er is voor deze behandeling een goed zelfhulp boek voorhanden, met ook passages specifiek voor hielspoor, zie www.triggerpointboek.nl

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Willekeurige producten uit de webshop

Contact gegevens

  • van Tuyllplantsoen 6
  • 3611AL Oud Zuilen
  • 06 - 2940 7899