Hielspoor en dry needling

Dry-needling is een vrij nieuwe behandeling voor mensen die last hebben van de symptomen van hielspoor en peesplaatontsteking. De behandeling is gebaseerd op het behandelen van zogenaamde triggerpoints (pijnlijke punten in de spieren). Deze veroorzaken zogenaamde myofasciale pijn. De triggerpoints kunnen behandeld worden met triggerpointmassage, maar ook met dry-needling. Andere benaming zijn triggerpuntacupunctuur, myofasciale behandeling of intramusculaire stimulatie (IMS). Dry-needling wordt zowel toegepast door echte specialisten als door fysiotherapeuten die deze techniek als onderdeel van de behandeling toepassen, naast andere technieken als bijvoorbeeld rekoefeningen, maar er zijn ook acupuncturisten die deze techniek gebruiken.

Hoe werkt dry-needling?

Bij deze behandeling worden naalden geplaatst die het triggerpoint aanpakken en laten verdwijnen. Eerst worden de triggerpoints (ook wel Ah-shi punten gnoemd) al masserend opgezocht. In het geval van hielspoor zullen deze triggerpoints vooral in de kuit en onderbenen zitten, en soms ook in de voetzool. 

Ondanks dat er met naalden gewerkt wordt, heeft de dry-needling behandeling van hielspoor meer een relatie met fysiotherapie en triggerpoint massage dan de klassieke acupunctuur. Daarbij worden de naalden volgens andere principes geplaatst. Bij acupunctuur worden de naalden langs zogenaamde energie banen ingebracht, en blijven ze gedurende de hele behandeling van 15-30 minuten zitten, en zal alleen het inbrengen van de naalden enigszins onaangenaam zijn.

Bij dry-needling worden de naalden eerst ingebracht, en daarna zal de behandelaar de naald licht bewegen, tot na een paar seconden een reactie in de spier optreedt. Dit voelt als een soort klein krampje. Deze reactie kan pijnlijk aanvoelen. Sommige patienten voelen nauwelijks pijn, maar bij anderen kan dit zeer pijnlijk zijn. Ook kan de behandelde spier na de behandeling 1 tot 3 dagen behoorlijk stijf en pijnlijk aanvoelen.

Over het algemeen kan na 3-5 behandelingen geconstateerd worden of de behandeling van het hiel spoor aanslaat. Daarna wordt besloten of doorgaan zinvol is of niet. 

Zie voor meer informatie over dry-needling: www.acupunctuur.nl 

Zie ook deze engelstalige video die de werking kort laat zien:

Meepraten over je hielspoor klachten? Dat kan op ons gastenboek

Willekeurige producten uit de webshop

Contact gegevens

  • van Tuyllplantsoen 6
  • 3611AL Oud Zuilen
  • 06 - 2940 7899