Zweetvoeten

zweetvoetZweetvoeten ontstaan als de vocht- en warmte huishouding in je schoenen niet optimaal is. Er ontstaat dan een disbalans in de bacteriele huishouding van je voeten. Daardoor gaan je voeten sneller zweten en ontstaat de onaangename geur. Vooral de geur is het probleem, wat vooral in de sociale omgang een probleem kan zijn. Daarnaast voelen de voeten constant vochtig aan, en daardoor zijn ze ook nog eens vaak de hele dag koud.

Daarnaast raakt de huid door de onnatuurlijke vochthuishouding ook nog eens extra gevoelig voor voetklachten als voetschimmel en nagelschimmel.

Oorzaken van zweetvoeten

De onaangename geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door bacterieen die zich bovenmatig thuisvoelen in een vochtig en warm milieu en zich vermeerderen. Zonder zweterige voeten kunnen de bacterieen zich moeilijk voortplanten. Zolang ze in leven zijn veroorzaken de bacterieen geen klachten, maar als ze afsterven ontstaat de typische onaangename geur. 

De reden dat de voeten zweterig zijn kan verschillende oorzaken hebben. Slecht, niet ademend schoeisel is een van de belangrijkste oorzaken, net als het niet wisselen of langdurig dragen van dezelfde schoenen en sokken, gebrekkige persoonlijke hygiene.

Tenslotte kunnen ook andere ziekten overmatig zweten veroorzaken, zoals bv sommige schildklier- of stofwisseling-ziekten.

Symptomen

Symptomen zijn vooral de bovenmatige zweet productie van de voeten en de onaangename geur.

Daarnaast kunnen de voeten warm en branderig aanvoelen, en kunnen er door het constante vochtige milieu bleke voeten ontstaan, met bijbehorende huidafwijkingen.

Behandelingen

Zweetvoeten kunnen op allerlei manieren behandeld worden:

 • Het belangrijkste voor behandeling van zweetvoeten is om ze droog en schoon te houden, was ze goed met lauwwarm water. Goed afdrogen is ook erg belangrijk. Na het drogen kunnen de voeten behandeld worden met verzorgende middelen, of bacterie- en schimmel-dodende poeder.
 • Draag luchtige schoenen. Sandalen en slippers zijn daar erg goed voor, kunststof schoenen juist weer niet. Ook dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag wisselen van sokken en schoenen is goed. Vermijd liefst synthetische sokken, en draag liefst katoenen sokken.
 • Voetbaden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is (maximaal handwarm), en neem ze niet langer dan enkele minuten, anders werken de voetbaden juist averrechts. Er zijn verschillende heilzame extracten in de handel die in het water opgelost kunnen worden.
 • Daarnaast zijn er verschillende middelen in de handel om de zweetvoeten te behandelen, zoals pedispray.
 • Ook sommige huis-tuin-en-keuken middelen schijnen soms te werken, zoals alcohol, jodium of zinkzalf .

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars
Laat ook je reactie achter, klik hier
1 Reacties |
 • Monique Finjaer

  Hallo, onaangename geur geen last, maar de tenen kleven aan elkaar alsof er suiker tussen zit, raar maar waar.Schilveren tussen de tenen ook.
  Groetjes
  Monique

  Like 0

Deze website is oorspronkelijk gemaakt om u te informeren over hielspoor, maar intussen hebben wij ook artikelen over andere voetklachten opgenomen zoals u ziet.

Willekeurige producten uit de webshop