Zweetvoeten: wat doe je er aan?

Zweetvoeten ontstaan als de vocht- en warmte huishouding in je schoenen niet optimaal is. Er ontstaat dan een disbalans in de bacteriële huishouding van je voeten. Daardoor gaan je voeten sneller zweten en ontstaat de onaangename geur. Vooral de geur is in de sociale omgang een probleem.

zweetvoeten door slechte schoenen

Daarnaast voelen de voeten constant vochtig aan, en zijn ze ook nog eens vaak de hele dag koud. Tenslotte raakt de huid door de onnatuurlijke vochthuishouding ook nog eens extra gevoelig voor voetklachten als voetschimmel en nagelschimmel.

Oorzaak van zweetvoeten

De onaangename geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door bacteriën die zich thuis voelen in een vochtig en warm milieu en zich vermeerderen. Zonder zweterige voeten kunnen de bacteriën zich moeilijk voortplanten. Zolang ze in leven zijn veroorzaken de bacteriën geen klachten, maar als ze afsterven ontstaat de typische onaangename geur. 

De reden dat de voeten zweterig zijn kan verschillende oorzaken hebben. Slecht, niet ademend schoeisel is een van de belangrijkste oorzaken, net als het niet wisselen of langdurig dragen van dezelfde schoenen en sokken, gebrekkige persoonlijke hygiëne.

Tenslotte kunnen ook andere ziekten overmatig zweten veroorzaken, zoals bv sommige schildklier- of stofwisseling-ziekten.

pedifresh thumb2

In onze webshop vindt je de voetenspray van Pedifresh. Erg effectief bij zweetvoeten. Meestal de volgende dag al thuis bezorgd!

Symptomen

De belangrijkste symptomen van zweetvoeten zijn:

 • Overmatige zweetproductie van de voeten
 • Onaangename geur
 • Warm en branderig voeten
 • Weke en bleke voeten
 • Bijbehorende huidafwijkingen
 • Koude voeten, vooral in de winter

Veel van deze symptomen zijn vervolgsymptomen van het vochtige klimaat in de schoenen, zoals koude en / of bleke voeten.

Behandeling

zweetvoeten schoonmaken

Zweetvoeten kunnen op allerlei manieren behandeld worden:

 • Het belangrijkste voor behandeling van zweetvoeten is om ze droog en schoon te houden, was ze goed met lauwwarm water. Goed afdrogen is ook erg belangrijk. Na het drogen kunnen de voeten behandeld worden met verzorgende middelen, of bacterie- en schimmeldodend poeder.
 • Draag luchtige schoenen. Sandalen en slippers zijn daar erg goed voor, kunststof schoenen juist weer niet. Ook dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag wisselen van sokken en schoenen is goed. Vermijd liefst synthetische sokken, en draag liefst katoenen sokken.
 • Zilversokken (zie onze webshop). het zilver in deze sokken heeft een positieve werking op de vochthuishouding en de doorbloeding van de voeten. 
 • Voetbaden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is (maximaal handwarm), en neem ze niet langer dan enkele minuten, anders werken de voetbaden juist averechts. Er zijn verschillende heilzame extracten in de handel die in het water opgelost kunnen worden.
 • Ook sommige huis-tuin-en-keuken middelen schijnen soms te werken, zoals alcohol, jodium of zinkzalf.

Producten in onze webshop

In onze webshop bieden we enkele producten aan die zweetvoeten tegen gaan: Odaban voetenpoeder en Pedifresh voetenspray. Dit poeder helpt om de voeten goed te verzorgen en pakt de geur van de zweetvoeten aan.

Binnenkort verschijnen er nog meer producten in onze shop.

Al onze voetverzorgingsproducten vind je hier.

Reacties (11)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb steeds natte voeten en ijskoude voeten in elk paar schoenen dat ik ooit al gehad heb altijd nat en altijd ijskoud dit is zo storend en echt lastig wat kan ik daar aan doen en neen het zijn geen zweet voeten de dokter zegde mij eerder dat het door mijn medicijnen kwam maar dat kan nu niet meer ik neem geen medicijnen meer

This comment was minimized by the moderator on the site

Alleen mijn rechtervoet wordt drijfnat van de zweet, ik heb wat baking soda in mijn schoen gestrooid, de stank is naar een paar menuten weg, dat is de eigenschap van de soda die dood alle slechte bacterien, maar mijn voet blijft overdreven nat, wat kan ik daar tegen doen op een natuurlijke manier, iets in mijn lichaam is niet in ballans.

This comment was minimized by the moderator on the site

Heb 10 tallen jaren lang vreselijke zweetvoeten gehad. Er altijd zo goed als zo kwaad mee proberen te leven... Tot ik 12 jaar geleden een enorme emotionele shock heb gehad... en ik pas weken later doorhad dat ik van het probleem verlost was... ben beginnen zoeken, en zoeken, en lezen, lezen... totdat ik op een artikel botste dat mijn waarheid weergaf: een kind kan zoveel verdriet met zich meedragen, zoveel opgekropte emoties meedragen... dat dit kind alleen nog kan huilen ... door zijn voeten...

This comment was minimized by the moderator on the site

ik gebruik zooltjes van cederhout, werkt super!

This comment was minimized by the moderator on the site

Het dragen van goede schoenen helpt. Zo heb ik ook gemerkt. Maar goede schoenen zijn wel duur. Ik probeer één keer per jaar een paar echt goede schoenen te scoren met korting.

This comment was minimized by the moderator on the site

De enige remedie die voor mij hielp en het goedkoopst is dat is zi nu en dan een voetenbad met schoonmaakazijn. Een verademing!

This comment was minimized by the moderator on the site

niettegenstaande ik goede schoenen heb van het merk Mophisto, heb ik steeds zweetvoeten die stinken. wat doe ik het best? schimmeldodende poeder?

This comment was minimized by the moderator on the site

bij mij zit er gele vlekken tussen mijn teene

This comment was minimized by the moderator on the site

ik heb heel erg last van zweetvoeten en het stinkt heel erg wat moet ik doen?!

This comment was minimized by the moderator on the site

Aan de geur van zweetvoeten is iets te doen. Na jarenlang onzekerheid ben ik aluin gaan gebruiken, dit wrijf ik na iedere wasbeurt aan de onderkant van mijn voeten. Het zweten blijft maar de geur is weg.

This comment was minimized by the moderator on the site

Hallo, onaangename geur geen last, maar de tenen kleven aan elkaar alsof er suiker tussen zit, raar maar waar.Schilveren tussen de tenen ook.
Groetjes
Monique

Nog niemand heeft gereageerd. Wees de eerste ;)

Laat je reactie achter

Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Contact gegevens

 • Concordiastraat 68 - 140
 • 3551 EM Utrecht
 • +31 30 6336 936

(Correspondentieadres, klik hier)