Tarsaal tunnel syndroom is een aandoening die hielklachten kan veroorzaken. Het wordt soms ook aangeduid met de benaming Joggersvoet. Het is een aandoening aan de tibialis zenuw in de voet en het kan op verschillende manieren pijn aan de hiel en voet veroorzaken.
Bij hielpijn wordt al snel aan de diagnose hielspoor gedacht, maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Naast hielspoor kan je ook last hebben van Heel Fat Pad Syndroom, of ook Tarsaal Tunnel Syndroom. In al deze gevallen heb je waarschijnlijk hielklachten, maar de aard van de pijn verschilt. In dit artikel gaan we in op oorzaak, symptomen en behandeling van tarsaal tunnel syndroom. Met name sporters (joggers) hebben er geregeld last van.
Hoe het syndroom ontstaat is vaak lastig aan te geven. Vaak is het probleem een combinatie van factoren als de volgende, net als bij veel andere voetklachten:
Al deze factoren kunnen overmatige druk uitoefenen op de zogenaamde tarsale tunnel in de enkel. Door deze tunnel loopt naast een aantal pezen en bloedvaten ook de tibialis zenuw. De zenuw loopt langs het scheenbeen (tibia), vandaar de naam. met name deze zenuw kan in de verdrukking komen door de beschreven vormen van overbelasting. Dat heeft dan verschillende klachten tot gevolg.
Er zijn meerdere symptomen die de diagnose tarsaal tunnel syndroom kunnen ondersteunen. Soms heb je maar last van enkele van deze symptomen, soms van meerdere, dat verschilt van patiënt tot patiënt:
Voor een definitieve diagnose is vaak een specialistisch onderzoek nodig in een ziekenhuis of kliniek. Dat kan een MRI zijn, maar ook een EMG (elektromyografie), waarbij de geleiding van de zenuwen wordt onderzocht.
Natuurlijk is het altijd goed om bij het vermoeden van deze aandoening naar een arts te gaan. Onderneem in ieder geval zo vroeg mogelijk actie: hoe langer je last hebt van de aandoening, hoe moeilijker het vaak is om er weer van af te komen.
Omdat er zo veel verschillende oorzaken zijn is het ook lastig om een behandeling te noemen die altijd werkt, die is er niet. Vaak werkt een of meerdere van de volgende behandelingen:
Soms kunnen nachtspalken helpen de voet te immobiliseren
Als je met zelfhulp niet van je klachten afkomt of als ze zelfs erger worden moet je zeker een arts raadplegen. Je huisarts kan je soms helpen en je anders doorverwijzen naar een fysiotherapeut of neuroloog / chirurg.
In serieuze gevallen kan besloten worden tot injecties met corticostereoïden of zelfs om te opereren. Bij zo'n operatie wordt de oorzaak van de beknelling opgezocht en ongedaan gemaakt door de zenuw vrij te leggen.
Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.
Te koop in onze webshop: Zooltjes met goede demping en zacht voetbed waarmee je weer heerlijk loopt. Daarnaast hebben we ook goede slippers voor je moeilijke voeten!