Skip to main content

Overpronatie: voet zakt naar binnen

Wat is overpronatie in het kort? Het is een voetafwijking waarbij de voet tijdens het lopen niet netjes gelijkmatig afwikkelt. Je gewicht komt in eerste instantie op de buitenkant van je voet en "rolt" dan vervolgens wat naar binnen. Je voeten liggen dan vrij plat op de grond. Overpronatie gaat daarom vaak samen met platvoeten. Je kunt er allerlei voetklachten van krijgen, zoals hielspoor, achillespeesontsteking, shin-splints en nog veel meer. Soms kun je er met oefeningen wat aan doen, maar vaak heb je steunzolen nodig om het "proneren" te compenseren. Je vindt meerdere goede zooltjes in onze webshop.

Overpronatie - voet zakt naar binnen

Pronatie is een medische term om te beschrijven hoe je voet beweegt en kantelt tijdens het lopen. Bij een evenwichtige beweging is de pronatie neutraal, bij onderpronatie kantelt hij naar buiten en bij overpronatie juist naar binnen. De laatste afwijking komt veel vaker voor dan de eerste. Lichte afwijkingen hoeven niet direct een probleem op te leveren, want gezonde voeten kunnen dit vaak wel compenseren, maar soms resulteert het helaas wel in klachten.

Overpronatie komt erg veel voor. Omdat de voeten daarbij in een onnatuurlijke positie staan levert dit vaak problemen op in de voeten en onderbenen. Dit kan vervolgens allerlei andere voetklachten veroorzaken, maar ook elders in het lichaam. Veel voorkomende klachten zijn: 

  • Hielspoor

  • Eeltplekken en likdoorns

  • Shin splints

  • Platvoeten / spreidvoeten

  • Knieklachten

  • Rugklachten

  • Enzovoorts

zool thumb Op zoek naar goede zooltjes, speciaal voor hielspoor? De professionele hielspoor zool is erg populair, maar we hebben nog veel meer zooltjes in de webshop.

Oorzaak van overpronatie

Vaak is overpronatie aangeboren. Het kan te maken hebben met X-benen, waarbij de voet automatisch naar binnen zakt. Maar het kan ook ontstaan door overgewicht (soms bij zwangerschap) of een verkeerde looptechniek bij het hardlopen. Ook het dragen van slechte schoenen kan een rol spelen.

Diagnose en Symptomen

Iets waaraan je overpronatie soms kunt herkennen is aan de slijtsporen onder je schoenzool. Als deze niet gelijkmatig slijt, maar vooral aan de binnenkant van de voet en onder de grote teen, dan kan dat door het afwijkende looppatroon komen. Vaak voel je zelf ook wel dat je voeten naar binnen neigen. Als je een voetafdruk van natte voeten op een vloer vergelijkt met die van een gezonde voet zul je ook zien dat de voet relatief plat loopt en niet met een mooi boogje.

Naast deze vrij onnauwkeurige zelfdiagnose kun je bij twijfel beter naar een arts of een podoloog gaan. Deze hebben meer kennis van voetkwalen en kunnen een betere en meer gerichte diagnose stellen. Vaak zullen ze daarbij gebruik maken van speciale apparatuur of software om je looppatroon te onderzoeken. 

Behandeling van overpronatie

Voetpronatie is niet makkelijk te behandelen. De opties zijn vooral het doen van oefeningen om de voeten hun natuurlijke kracht en looppatroon terug te geven en het dragen van zooltjes. Oefeningen die je zou kunnen doen zijn onder andere de hielspoor oefeningen voor kracht die we eerder beschreven hebben. 

Overpronatie bij hardlopers

Hardlopers en joggers gebruiken hun voeten natuurlijk erg intensief, en bij hen is de keuze van goede schoenen daarom nog belangrijker dan bij niet-sporters. Kies sowieso een goed merk, maar laat je ook adviseren. In goede hardloopwinkels kun je altijd advies krijgen. Ook kunnen ze daar vaak een goede analyse maken van je looppatroon en zo een keus maken voor schoenen die passen bij je pronatiepatroon. Het is ook slim om je oude schoenen mee te nemen, dan kijken ze ook hoe deze gesleten zijn.

Zooltjes

Met zooltjes kun je vaak de stand van de voet corrigeren zodat je minder klachten hebt. Ze zullen daarbij vooral de binnenkant van de voet ondersteunen en opvullen, zoals in het plaatje hieronder uitgebeeld wordt:

Zooltjes kunnen de voet ook een beetje "lui" maken, dus het doen van oefeningen of het lopen op blote voeten (tenzij je hielspor hebt!) blijft goed om te doen. De zooltjes verkleinen de kans op het ontstaan van verdere klachten en aandoeningen en kunnen betsaande klachten tegengaan. Je kunt zooltjes op maat laten maken, maar dat is vaak duur en niet altijd nodig. In de vakhandel zijn veel goede zooltjes verkrijgbaar. Let wel op dat ze duurzaam zijn en lang meegan en lees reviews om te bepalen welke wel werken en welke niet.

In de Hielspoorinfo webshop hebben we een aantal goede zooltjes geselecteerd die erg geschikt zijn. Vooral de zooltjes van Bauerfeind, Footlogics en Sole zijn erg goed. Zie hieronder een aantal voorbeelden van zooltjes die we verkopen:

Je kunt deze artikelen op werkdagen tot 10 uur 's avonds bestellen, dan sturen we ze dezelfde dag nog op!

Alle zooltjes in de webshop

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

Goede zooltjes en slippers

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Te koop in onze webshop: Zooltjes met goede demping en zacht voetbed waarmee je weer heerlijk loopt. Daarnaast hebben we ook goede slippers voor je moeilijke voeten!