Skip to main content

Neuropathie in de voeten: hoe zooltjes kunnen helpen

Diabetische neuropathie is een ernstige complicatie van diabetes. Naast klachten elders in het lichaam veroorzaakt het vaak voetklachten. De beschadigde zenuwen bij diabetische neuropathie kunnen leiden tot een scala aan voetklachten, variërend van pijn en tintelingen tot gevoelloosheid en spierzwakte. Met goede zooltjes kun je er soms wat aan doen.

Voetklachten bij diabetische neuropathie

Diabetische neuropathie en voetproblemen

Mensen met diabetes hebben vaak last van een hoge bloedsuikerspiegel. Dit kan schade toebrengen aan de zenuwen in het lichaam, vaak als eerste in de voeten. Deze schade kan leiden tot verminderde gevoeligheid, waardoor mensen met diabetische neuropathie soms niet merken dat ze kleine wondjes hebben opgelopen, zoals snijwonden of blaren. Het gevolg is dat deze onopgemerkte verwondingen snel kunnen verergeren, met soms infecties, zweren of zelfs amputaties tot gevolg.

Daarnaast kunnen veranderingen in de voetstructuur optreden, zoals het afvlakken van de voetboog. Dit kan leiden tot een ongelijke verdeling van het lichaamsgewicht tijdens het lopen, wat op zijn beurt drukpunten en wrijving veroorzaakt, wat de kans op wondjes vergroot.

Zooltjes als oplossing

Een van de manieren om de impact van diabetische neuropathie op de voeten te verminderen, is het gebruik van goede inlegzolen. Deze zooltjes, vaak aangeduid als orthopedische of diabetische inlegzolen, kunnen op verschillende manieren helpen voor mensen met diabetes en neuropathie.

zool thumb Op zoek naar goede zooltjes, speciaal voor voetklachten bij neuropathie? De Medicovi T40 is daar speciaal voor gemaakt, met een zacht voetbed dat drukpunten vermindert.

  • Drukvermindering: Zooltjes voor diabetische voeten zijn ontworpen om de druk gelijkmatig over de voet te verdelen. Dit helpt bij het verminderen van drukpunten en wrijving die kunnen leiden tot wondvorming. Door een gelijkmatige gewichtsverdeling te bevorderen, minimaliseren deze zooltjes het risico op letsel.

  • Ondersteuning van de voetboog: Veel diabetische patiënten ontwikkelen platvoeten als gevolg van veranderingen in de voetstructuur. Speciale inlegzolen kunnen de voetboog ondersteunen en stabiliseren, waardoor een meer natuurlijke loopgang mogelijk is. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van pijn en ongemak, maar het kan ook de kans op drukplekken verminderen.

  • Schokabsorptie: Diabetische neuropathie kan leiden tot verminderd gevoel in de voeten, waardoor het risico op stoten en schokken tijdens het lopen toeneemt. Zooltjes met schokabsorberende eigenschappen kunnen helpen om de impact van elke stap te verminderen, waardoor het risico op microtrauma's en wondvorming wordt verminderd.

Combineer met algemene diabeteszorg

Het gebruik van zooltjes mag geen vervanging zijn voor algemene diabeteszorg. Het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel, regelmatige controle van de voeten en goede hygiënepraktijken blijven essentieel voor het voorkomen van complicaties. Bewegen is ook belangrijk, zolang het niet de voeten beschadigd. Wandelen, fietsen en zwemmen kunnen vaak goed zijn.

Medicovi watergevulde zooltjes

We hebben veel zooltes in onze webshop, maar bij diabetische neuropathie is de Medicovi T40 absoluut de beste keus:

zool thumb Op zoek naar goede zooltjes, speciaal voor voetklachten bij neuropathie? De Medicovi T40 is daar speciaal voor gemaakt, met een zacht voetbed dat drukpunten vermindert.

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

Zooltjes voor neuropathie

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Te koop in onze webshop: speciale zooltjes voor neuropathie van Medicovi. Ze bieden goede demping onder de hele voet en verminderen drukpunten door het water in de zolen.