Morton Neuroom: zenuwbeklemming in de voorvoet
Wat is een Morton Neuroom? Je hebt dan pijn in je voorvoet en / of tenen. In het begin is het alleen een tintelend gevoel, maar geleidelijk kan de pijn erger worden. De oorzaak ligt in het bekneld raken van zenuwen in de voorvoet, tussen de teengewrichten. Vaak komt dit door verkeerde schoenen of zooltjes, maar ook ouderdom en gewrichtsafwijkingen spelen een rol.

Morton Neuroom komt vooral veel voor bij wat oudere vrouwen. Mannen hebben er veel minder vaak last van en als dat wel het geval is zijn het vaak hardlopers.
Oorzaken van Morton Neuroom
Meestal ligt een onnatuurlijke houding van de voet ten grondslag aan het ontstaan van Morton's Neuroom. De voorvoet en de tenen komen dan onder druk te staan. Dat kan op verschillende manieren gebeuren:
-
Slechte schoenen en zooltjes: Een goed voetbed ontbreekt dan en de voeten hebben geen steun. Ook te nauwe schoenen zijn niet goed. Hoge hakken zorgen ook voor een onnatuurlijke houding.
-
Gewrichtsaandoeningen en ouderdom: Aandoeningen als bijvoorbeeld artrose of platvoeten veroorzaken vaak allerlei andere klachten, waaronder Morton Neuroom.
-
Sporten: Lang of fanatiek sporten kan vaak stressvol zijn voor je voeten. Zeker langdurig sporten of activiteiten die met veel druk gepaard gaan (tennis, ballet enzovoorts) spelen een rol.
Onder invloed van deze gebeurtenissen kunnen de zenuwen die tussen de tenen liggen in de knel komen. Er ontstaat dan een soort ontstekingsreactie en er treedt een zwelling op in het omringende weefsel. Meestal gebeurt dit tussen de 3e en de 4e teen (gerekend vanaf de grote teen), maar ook tussen de andere tenen kan dit gebeuren.
Symptomen en diagnose
Dit zijn de symptomen bij een Morton Neuroom
-
Pijn tussen de teengewrichten
-
Tintelingen en een doof gevoel
-
De pijn neemt toe (of onstaat) bij activiteit
-
Sporten en wandelen zijn pijnlijk
-
Dragen van nauwe schoenen is pijnlijk
In rust heb je vaak geen pijn, je voelt de klachten pas bij toenemende activiteit.
Om zeker te zijn van de diagnose kan het soms nodig zijn om extra onderzoek te doen. Met een röntgenfoto of echo kan de definitieve diagnose gesteld worden.

Behandeling van Morton Neuroom
Hoe kun je een Morton Neuroom nu het beste behandelen? Het hangt af van de ernst van de klachten wat je het beste kunt doen. In het begin, als de klachten nog niet al te erg zijn kun je zelf al best veel doen. Vooral het dragen van goede, degelijke schoenen kan helpen. Als je schoenen geen goed voetbed hebben kunnen goede inlegzooltjes goed helpen. We hebben zelf meerdere zooltjes in onze webshop, misschien zit daar wel wat voor je bij. Ook kun je als tijdelijke maatregel overwegen een pijnstiller als paracetamol of Ibuprofen te gebruiken.
Helpt dit niet, of zijn je klachten al ernstiger, dan kun je het beste naar een arts of fysiotherapeut gaan. Afhankelijk van zijn of haar bevindingen kan hij de volgende behandelingen aanraden:
-
Cortisonen injectie om de ontsteking te behandelen. Dit werkt helaas vaak slechts tijdelijk
-
Shockwave therapie: met ultrasone schokgolven wordt het neuroom dan bestraald
-
Operatie: als verder niks helpt wordt soms een operatie uitgevoerd. Meestal wordt het neuroom dan verwijderd. Houd er wel rekening mee dat je op die plek dan een doof gevoel zult houden: de zenuw wordt dan namelijk afgesneden (het neuroom is onderdeel van de zenuw)

Simon Kloostra
Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.
Goede zooltjes en slippers
Te koop in onze webshop: Zooltjes met goede demping en zacht voetbed waarmee je weer heerlijk loopt. Daarnaast hebben we ook goede slippers voor je moeilijke voeten!