Bij een likdoorn (ook vaak eksteroog genoemd) ontstaat onder of op de voet een eeltplek die naar binnen groeit en daar verhardt tot een hoornachtig stukje, meestal vaalgeel van kleur. Deze harde eeltplek prikt als het ware in het omringende weefsel. De oorzaak is vaak verkeerd of te nauw schoeisel en de likdoorn treedt op waar extra wrijving plaats vindt.
De termen likdoorn en eksteroog worden vaak door elkaar gebruikt. Eksteroog is de traditionele benaming voor deze voetklacht, tegenwoordig hebben we het meestal over likdoorns. Beide termen benoemen echter dezelfde klacht. De officiële naam voor deze voetklacht is clavus. Erg veel mensen hebben er last van, vooral bij belasting van de voet en lopen.
Er zijn verschillende soorten eksterogen. De gewone likdoorn komt het meeste voor, deze zit meestal ergens op de voetzool of boven op de voet, op de tenen. Daarnaast bestaat ook de weke likdoorn. Deze bevindt zich tussen de tenen en is vooral pijnlijk omdat er op deze plek constant druk op de likdoorn wordt uitgeoefend. Daarnaast kennen we nog de vasculaire likdoorn, de neuro-vasculaire likdoorn en de zaad likdoorn.
Likdoorns en eksterogen ontstaan meestal door wrijving en druk op plekken waar dit niet zou moeten zijn. Vrijwel altijd is de oorzaak slecht of knellend schoeisel. Het dragen van goede schoenen is dus de beste manier om likdoorns te voorkomen. Zodra je irritatie voelt ontstaan is het zaak om van schoenen te wisselen. Aangezien vrouwen relatief vaak te nauwe schoenen dragen hebben zij vaker last van likdoorns dan mannen.
Een afwijking in de stand van de voeten kan ook likdoorns veroorzaken. De standafwijking veroorzaakt namelijk vaak druk in de schoenen op onverwachte plekken, waardoor de eksteroog ontstaat.
Tenslotte is ook overgewicht een veel voorkomende oorzaak.
In onze webshop vindt je de likdoornpen van Scholl. Deze is erg effectief bij lichtere vormen van likdoorns. Zo ben je er snel van af!
Wat zijn de symptomen van een likdoorn of eksteroog:
In ernstiger situaties zijn de klachten erger en treden ernstiger complicaties op.
De beste behandeling is voorkomen: Zorg voor goede schoenen, en zorg vooral dat ze niet knellen. Let op eeltvorming op bepaalde plekken, dit kan een beginstadium van likdoorns zijn. Ga niet pas goede schoenen dragen als de likdoorn er al zit, dan ben je te laat.
Goede voetverzorging kan erger voorkomen of zelfs genezen. Dit kan door ze regelmatig goed te wassen en vervolgens goed af te drogen. Ook het nemen van voetbaden is goed.
Als de oorzaak van de likdoorn te maken heeft met een afwijking van de stand van de voet kan het zinvol zijn om steunzolen aan te laten meten bij een podotherapeut. Op deze manier wordt de drukverdeling in de schoen gecorrigeerd, en wordt de plek die in de knel zat ontlast.
Als dit allemaal niet helpt kunt u het beste een orthopedisch chirurg raadplegen om de likdoorns te laten verwijderen.
In onze webshop bieden we de Scholl likdoornpen aan. Dit is een zeer effectief middel tegen likdoorns:
Binnenkort verschijnen er nog meer producten in onze shop.
Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.
Te koop in onze webshop: Zooltjes met goede demping en zacht voetbed waarmee je weer heerlijk loopt. Daarnaast hebben we ook goede slippers voor je moeilijke voeten!