Skip to main content

Kalknagel en schimmelnagel: tips voor zelfhulp

Een kalknagel wordt ook wel schimmelnagel genoemd (onychomycose). De teennagel is dan geïnfecteerd met een schimmel (meestal een zogenaamde trygophyton of candida schimmel) of gist. Vaak ontstaat het doordat voetschimmel overslaat op de nagels.

kalknagel of schimmelnagel

Kalknagel wordt meestal veroorzaakt door dezelfde schimmelsoort als de veroorzaker van voetschimmel, maar er zijn ook schimmels die wel voetschimmel, maar geen schimmelnagels veroorzaken. Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Meestal kan de schimmelinfectie weinig kwaad. Bestrijden is dan alleen nodig uit cosmetische overwegingen of om verdere verspreiding te voorkomen.

Oorzaak van kalknagel of schimmelnagel

Sommige mensen zijn vatbaarder voor schimmels dan andere. Dit komt waarschijnlijk door kleine verschillen in zuurgraad (pH), weerstand en gesteldheid van de huid.

Helemaal voorkomen is vaak moeilijk, maar met simpele maatregelen kan veel gedaan worden om erger te voorkomen, of het zelfs te genezen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Preventief anti-schimmel middelen gebruiken
  • Het lopen op blote voeten in vochtige ruimtes vermijden
  • De voeten altijd goed afdrogen na het wassen of douchen
  • Ademend schoeisel dragen zodat de voeten goed kunnen luchten

thumb nailner pen 2in1 In onze webshop vindt je de kalknagelpen en het kalknagelkwastje van Nailner en Mycosan anti-kalknagel. Met deze middelen ben je vaak in enkele weken van je kalknagels af!

Symptomen van kalknagel

Kalknagel en schimmelnagel hebben de volgende symptomen:

  • Oppervlakkige verkleuring van de nagel, soms met een enigszins streperig patroon
  • Misvorming van de nagel
  • In ernstiger gevallen omhoog komen van de teennagel door hoornvorming onder de nagel
  • In andere ernstiger gevallen loslaten van de teennagel aan de bovenkant

Een voetschimmel kenmerkt zich door het optreden van rode en schilferige plekken op de voet, terwijl er soms ook jeuk optreedt.

Behandeling van kalknagel

Kalknagels en schimmelnagels zijn soms te bestrijden met oppervlakkig aan te brengen middelen als bv Nailner. Omdat deze vaak lastig doordringen in de nagel moet een behandeling vaak lang aangehouden worden. Bij de drogist zijn deze en andere middelen goed verkrijgbaar. In onze webhop hebben wij de kalknagelpen en kwastjes.

Oraal in te nemen anti-schimmel middelen kunnen ook effectief zijn, maar hier kunnen bijverschijnselen bij optreden. Raadpleeg dus altijd een huisarts of dermatoloog. Ook moeten deze middelen maanden lang ingenomen worden omdat ook deze middelen niet altijd vanzelf in de gehele nagel doordringen. Ze moeten als het ware met de nagel meegroeien. Het geneesmiddel moet dus even lang ingenomen worden als het duurt om een nagel volledig uit te laten groeien.

Voetschimmel is vaak beter en sneller te behandelen. Veel vrij verkrijgbare middelen werken redelijk goed, en ook kan een huisarts of dermatoloog middelen voorschrijven die vaak na 2-4 weken al voldoende resultaat hebben.

Als zelf dokteren niet helpt kan een goede pedicure je vaak goed behandelen, of ga gewoon naar je huisarts.

Hulpmiddelen tegen kalknagel

In onze webshop hebben we de Nailner kalknagelpen. Dit is waarschijnlijk het meest effectieve middel tegen kalknagels. Als je het 2 keer per dag aanbrengt ben je meestal binnen een paar weken van de kalknagel af:

Alle producten in de webshop

Naast de kalknagelpen hebben wij intussen ook het kalknagelkwastje van Nailner, het van tv bekende middel Mycosan anti-kalknagel. en het Wartner kalknagelwastje.

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

In de shop: kalknagelpen en - kwastje

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Zeer effectief tegen kalknagels: de kalknagelpen en het kwastje van Nailner en de producten van Mycosan (bekend van tv)