Kalknagels en schimmelnagels

Een schimmelnagel wordt ook wel kalknagel genoemd (onychomycose). De teennagel is dan geïnfecteerd met een schimmel (meestal een zogenaamde trygophyton of candida schimmel) of gist. Vaak ontstaat het doordat voetschimmel overslaat op de nagels.

kalknagel of schimmelnagel

Kalknagel wordt meestal veroorzaakt door dezelfde schimmelsoort als de veroorzaker van voetschimmel, maar er zijn ook schimmels die wel voetschimmel, maar geen schimmelnagels veroorzaken. Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Meestal kan de schimmelinfectie weinig kwaad. Bestrijden is dan alleen nodig uit cosmetische overwegingen of om verdere verspreiding te voorkomen.

Oorzaak van kalknagel of schimmelnagel

Sommige mensen zijn vatbaarder voor schimmels dan andere. Dit komt waarschijnlijk door kleine verschillen in zuurgraad (pH), weerstand en gesteldheid van de huid.

Helemaal voorkomen is vaak moeilijk, maar met simpele maatregelen kan veel gedaan worden om erger te voorkomen, of het zelfs te genezen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Preventief anti-schimmel middelen gebruiken
 • Het lopen op blote voeten in vochtige ruimtes vermijden
 • De voeten altijd goed afdrogen na het wassen of douchen
 • Ademend schoeisel dragen zodat de voeten goed kunnen luchten
thumb nailner pen 2in1

In onze webshop vindt je de kalknagelpen en het kalknagelkwastje van Nailner. Met deze middelen ben je vaak in enkele weken van je kalknagels af!

Symptomen

Kalknagels en schimmelnagels hebben de volgende symptomen:

 • Oppervlakkige verkleuring van de nagel, soms met een enigszins streperig patroon
 • Misvorming van de nagel
 • In ernstiger gevallen omhoog komen van de teennagel door hoornvorming onder de nagel
 • In andere ernstiger gevallen loslaten van de teennagel aan de bovenkant

Een voetschimmel kenmerkt zich door het optreden van rode en schilferige plekken op de voet, terwijl er soms ook jeuk optreedt.

Behandeling

Kalknagels en schimmelnagels zijn soms te bestrijden met oppervlakkig aan te brengen middelen als bv Nailner. Omdat deze vaak lastig doordringen in de nagel moet een behandeling vaak lang aangehouden worden. Bij de drogist zijn deze en andere middelen goed verkrijgbaar. In onze webhop hebben wij de kalknagelpen. en kwastjes.

Oraal in te nemen anti-schimmel middelen kunnen ook effectief zijn, maar hier kunnen bijverschijnselen bij optreden. Raadpleeg dus altijd een huisarts of dermatoloog. Ook moeten deze middelen maanden lang ingenomen worden omdat ook deze middelen niet altijd vanzelf in de gehele nagel doordringen. Ze moeten als het ware met de nagel meegroeien. Het geneesmiddel moet dus even lang ingenomen worden als het duurt om een nagel volledig uit te laten groeien.

Voetschimmel is vaak beter en sneller te behandelen. Veel vrij verkrijgbare middelen werken redelijk goed, en ook kan een huisarts of dermatoloog middelen voorschrijven die vaak na 2-4 weken al voldoende resultaat hebben.

Als zelf dokteren niet helpt kan een goede pedicure je vaak goed behandelen, of ga gewoon naar je huisarts.

Producten in onze webshop

In onze webshop bieden we de Nailner kalknagelpen aan. Dit is waarschijnlijk het meest effectieve middel tegen kalknagels. Als je het 2 keer per dag aanbrengt ben je meestal binnen een paar weken van de kalknagel af:

nailner kalknagel pen

Bestel direct in onze webshop

 Binnenkort verschijnen er nog meer producten in onze shop. Naast de kalknagelpen hebben wij intussen ook het kalknagelkwastje van Nailner.

Reacties (7)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik ben van mijn leleijke nagels afgekomen via vicks vaporup. Tip van mijn orthomoleculair arts. (moet kampher in zitten)

This comment was minimized by the moderator on the site

Pure Dettol op n watje nagels beetje fijlen en dan na douche beurt deppen met Dettol

This comment was minimized by the moderator on the site

Goedkope en uitstekende oplossing bij kalknagels: een week lang elke dag 10 minuten met de tenen (of hele voet) in een badje met natuurazijn.
Ben hiermee zelf na jaren rommelen met dure middelen, verlost van de poblemen. Natuurlijk moet het lelijke deel van de kalknagel nog wel uitgroeien, dit kan bij de grote teen lang duren, maar je ziet de lijn tussen gezonde en kalknagel geleidelijk opschuiven.

This comment was minimized by the moderator on the site

Heb ook al geruime tijd last van kalknagels, wat uitstekend werkt is wietolie!
Ik maak de wietolie zelf, goed de nagel afvijlen olie inlaten trekken.
Dit eerste veertien dagen elke dag insmeren, daarna om de dag.
Na een week is het al merkbaar.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb geen last meer van schimmel maar al 2 jaar heftige ontstekingen aan meerdere tenen. Opgezwollen, rood en vaak een push plekje. Verschillende artsen hebben er al onderzoek naar gedaan.
Reumatoloog: 1ste. diagnose: artritis psoriatica, medicijnen: chemo pillen. Hielp niet, prednisolon injectie was het enige wat hielp.
Dermatoloog: Op eigen verzoek. 2e diagnose: schimmel in combinatie met wintertenen. Créme en capsules tegen schimmel. Inderdaad schimmel gehad, er was een biopsie gedaan + een stukje van mijn nagel.
Voeten gingen er beter uitzien maar de ontstoken tenen bleven.Het komt en het gaat. Advies: medicijnen om mijn bloedvaten te verwijden. Wilde ik niet, weer een medicijn.
De huisarts heeft er voor de zoveelste keer in mijn kleine teen gesneden omdat ik de pijn niet meer verdraag, Kan tijden geen schoenen dragen, veel te pijnlijk.Loop door weer en wind op slippers!! De huisarts heeft pas geleden weer het vocht wat uit de teen kwam weer naar het lab gestuurd. Uitslag: steriele ontsteking. Samen overeen gekomen geen prednison te gebruiken.
Ik heb foto's van een ontstoken teen, hoe het begint tot het eind, Op aanraden van de reumatoloog, en al aan de pedicure en podoloog laten zien. Niemand weet het.
Mijn vraag is: heeft iemand ooit zoiets gezien of gehoord?

This comment was minimized by the moderator on the site

ik heb hardnekkige problemen met schimmelnagels thv mijn dikke tenen(mijn teennagels vallen jaarlijks uit door de schimmel), weet iemand een blijvende oplossing? Nailner en dergelijke helpen niets.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb er ook last van gehad, maar ben er met zo'n Nailner stift vrij snel van af gekomen

Nog niemand heeft gereageerd. Wees de eerste ;)

Laat je reactie achter

Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Contact gegevens

 • Concordiastraat 68 - 140
 • 3551 EM Utrecht
 • +31 30 6336 936

(Correspondentieadres, klik hier)