Bij een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) is deze verbogen, en groeit de nagel in de huid, vooral aan de zijkanten van de teennagels. Dit veroorzaakt drukpijn en soms eeltvorming en kan de huid irriteren. De huid kan zelfs ontstoken raken.
Als de teennagel daadwerkelijk in de huid groeit kan hij de huid beschadigen, waardoor bacteriën de wond kunnen binnendringen en infecteren. Meestal treedt het probleem op aan de grote teen. Bij jongeren komt het relatief vaker voor, waarschijnlijk doordat zij nog dunnere teennagels hebben.
Er zijn verschillende oorzaken voor ingegroeide teennagels aan te wijzen:
Het belangrijkste symptoom is dat de teennagel is ingegroeid in de huid rondom de teen. Dat kan pijn of irritatie opleveren. Zeker als dit een open wond oplevert kan het soms zelfs ontstekingen tot gevolg hebben.
In het beginstadium kan thuis eventueel wat verlichting gebracht worden met goede voetverzorging: neem voetbaden (eventueel met soda als je een ontsteking hebt) en door te zorgen dat de nagels goed verzorgd worden. In milde gevallen zou je kunnen overwegen een teennagelbeschermer (verkrijgbaar in onze webshop) te gebruiken. En draag goede schoenen die voorin niet te krap zijn.
Ook behandeling door een pedicure kan in het beginstadium mogelijk helpen, maar het beste is vaak om naar een podotherapeut te gaan. Deze heeft verschillende methoden tot zijn beschikking om ingegroeide teennagels te behandelen:
Als podotherapeuten geen oplossing hebben kan het nodig zijn om de ingegroeide teennagels te opereren. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving door een orthopedisch chirurg. Tijdens de operatie wordt een deel van de nagel of het nagelbed/nagelmatrix verwijderd. In extreme gevallen kan het zelfs nodig zijn de ingegroeide teennagel geheel te verwijderen.
Te koop in onze webshop: De Epitact Sport teennagel beschermers kunnen problemen voorkomen, maar kunnen er ook voor zorgen dat je, ondanks een blauwe nagel, wel gewoon kunt sporten.