Ingegroeide teennagel

ingegroeide teennagel

Bij een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) is deze verbogen, en groeit de nagel in de huid, vooral aan de zijkanten van de teennagels. Dit  veroorzaakt drukpijn en soms eeltvorming en kan de huid irriteren. De huid kan zelfs ontstoken raken.

Als de teennagel daadwerkelijk in de huid groeit kan hij de huid beschadigen, waardoor bacteriën de wond kunnen binnendringen en infecteren. Meestal treedt het probleem op aan de grote teen. Bij jongeren komt het relatief vaker voor, waarschijnlijk doordat zij nog dunnere teennagels hebben.

Oorzaak van ingegroeide teennagel

Er zijn verschillende oorzaken voor ingegroeide teennagels aan te wijzen:

 • Soms is het overerfbaar en zit het in de familie
 • Een trauma zoals een schop tegen een tafelpoot of iets dergelijks kan de teen beschadigen waardoor de nagel begint in te groeien
 • De meest voorkomende oorzaak van ingegroeide teennagels is het te kort trimmen van de teennagels, waardoor de huid als het ware "over de teennagel heen kan vouwen"
 • Verkeerd schoeisel, bv schoenen die te krap zitten bij de tenen of schoenen met een slechte afwikkeling
 • Andere aandoeningen zoals bv schimmelnagels kunnen ook weer mede verantwoordelijk zijn voor ingroeien van de nagel

Symptomen

Het belangrijkste symptoom is dat de teennagel is ingegroeid in de huid rondom de teen. Dat kan pijn of irritatie opleveren. Zeker als dit een open wond oplevert kan het soms zelfs ontstekingen tot gevolg hebben.

Behandeling

ingegroeide teennagel behandelen

In het beginstadium kan thuis eventueel wat verlichting gebracht worden met goede voetverzorging:  voetbaden, en door te zorgen dat de nagels goed verzorgd worden. In milde gevallen zou je kunnen overwegen een teennagelbeschermer (verkrijgbaar in onze webshop) te gebruiken. En draag goede schoenen die voorin niet te krap zijn.

Ook behandeling door een pedicure kan in het beginstadium mogelijk helpen, maar het beste is vaak om naar een podotherapeut te gaan. Deze heeft verschillende methoden tot zijn beschikking om ingegroeide teennagels te behandelen:

 • Aanbrengen van een nagelbeugel die er voor zorgt dat de nagel weer recht groeit.
 • Een gaasje onder de nagel plaatsen zodat de nagel niet de huid ingroeit
 • De randen van de nagel afronden zodat ze niet de huid in groeien en niet irriteren.

Als podotherapeuten geen oplossing hebben kan het nodig zijn om de ingegroeide teennagels te opereren. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving door een orthopedisch chirurg.

Tijdens de operatie wordt een deel van de nagel of het nagelbed/nagelmatrix verwijdert. In extreme gevallen kan het zelfs nodig zijn de ingegroeide teennagel geheel te verwijderen.

Reacties (16)

This comment was minimized by the moderator on the site

Beste mensen

ik heb een vraagje

hoelang na de operatie mag of kan je werken ?groetjes hazar

This comment was minimized by the moderator on the site

Zoon heeft ook veel last van ingegroeide teennagel maar ziet de spruitjes niet zitten.ooit flauwgevallen van bloedprikken en sinds dien?.ikwil volledig verdoofd worden zegd hij.maar zouden ze dit dan wel doen?

This comment was minimized by the moderator on the site

Als iemand die net de 2e nagel heeft laten knippen(bij gebrek aan een betere term). Ja de prik is niet prettig. Maar geloof mij iin ingegroeide teennagel die in je vlees prikt en ontsteekt doet op ten duur meer en meer pijn want de nagel blijft door groeien. Je moet even slikken en gewoon naar de dokter gaan. Ze zien het meteen, je hoeft het niet zelf te zeggen. Artsen hebben ook beroeps geheim, mocht je het stiekem Willen doen of zo. Prik valt mee. Het doet maar 1 seconde pijn. En daarna start het verdoven. Oh en een tip van mij. Zodra het verband van de eerste dag er af mag doet er nog een plijster op want anders gaat je nagel omhoog als je je stoot(dat doet wel veel pijn). Deze operatie kan gewoon bij de huisarts. Klaar binnen 20minuten.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb ook een ingegroeide teennagel, maar ik ben zoo bang voor prikkem. Vooral als ik alles lees hoe naar de prik was durf ik het al helemaal niet meer. Wat moet ik nu?

This comment was minimized by the moderator on the site

ondanks dat ik regelmatig bij een medische pedicure ging en mijn voeten liet verzorgen
bleef ik pijn hebben bij het stappen aan mijn grote linkerteen. dus eens afspraak gemaakt
in het ziekenhuis bij de podoloog en deze ontdekte dat ik reeds lang een eksteroog had
diep tussen de nagel en de huid van de grote teen. dit heeft zij kunnen verhelpen door die weg te
halen zonder verdoving.ik ben naar huis gestapt zonder pijn..ik kon het zelf niet geloven
en daar had ik zolang mee rond gelopen..dus het loont zeker de moeite om eens naar een
podoloog in het ziekenhuis te gaan voor je iets anders overweegt.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik (16 jaar) heb vorrige week mijn ingegroeide teennagel laten verwijderen bij de huisarst. Ik heb er ongeveer anderhalf jaar mee gelopen omdat ik bang was voor een operatie. Dus heb ik het tegen niemand gezegd. Uiteindelijk kwamen mijn ouders erachter en ben ik naar de huisarts gegaan en heeft ze het operatief weggehaalt. Ze zei dat de spuitjes met verdoving het pijnlijkst waren. Dit klopt. Ik kreeg eerst 2 prikken. Deze waren best pijnlijk. Na een paar minuten wachten was dit in mijn geval niet genoeg en moest er nog een prik in. Deze zette ze in het verdoofde gedeelte zodat ik er geen last van zou hebben. Uiteindelijk moest er nog een komen. Deze wilde de arts liever niet zetten omdat die erg pijnlijk is, maar het bovenste gedeelte van mijn teen verdoofde niet dus moest het wel, en inderdaad hij was erg pijnlijk, maar daarna ging het allemaal heel snel. Het was erg raar want je voelt dat ze een deel van de nagel weg aan het halen was, want je voelde druk, maar het deed geen pijn. Ik ben blij dat het erop zit. Ik was erg bang, maar uiteindelijk viel het allemaal best mee. Nu een week later heb ik er niet heel veel last meer van. Mijn teen was ontstoken dus het herstel duurt iets langer. Eigenlijk zou ik er nu geen last meer van moeten hebben, maar mijn teen is nu wel nog steeds ontstoken. Daarom heb ik nu zalf zodat de ontsteking snel weg zal gaan. Tegen alle mensen die een ingegroeide nagel hebben: blijf er niet te lang mee lopen en ga naar de huisarst. Een ingegroeide teennagel gaat niet zomaar weg, maar als het nog niet zo erg is kan je er wel zelf wat aan doen. Zodra de teen nog noet ontstoken is en er geen wildvlees is, kan je er zelf (of de huisarts) een watje onder doen zodat de teennagel weer goed groeit. Als je een ingegroeide nagel hebt wil het dus niet meteen zeggen dat die weggehaald moet worden, maar wees er wel optijd bij!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb zelf ook (nog steeds) last van dit probleem. Mijn groteteennagels zijn helemaal rood en het doet pijn als ik er op loop of ook maar sta...

Nu ik dit allemaal lees zie ik positieve en minder positieve kanten van, hoe dan ook heb ik nooit een arts durven verder te vragen.

Ik ben momenteel 14 en ik weet nog dat ik, vroeger toen ik nog een klein meisje was, wel één keer was gegaan en ik werd weggestuurd met ijzergaren ofzo...?

Maar ja, zou ik dan toch voor de operatie gaan? ?

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb 9 maanden met een ingegroeide nagel gelopen ik loop er nu nogsteeds mee ik ben zelf maar 13 jaar maar door dit te lezen durf ik die operatie aan ik was eerst bang dat heel mijn teen er af moest maar nu ik het zo lees valt het allemaal wel mee. Echt Dankjewel allemaal dat julie dit hebben gezegd het geeft mij moed om dit te doen??

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik ben iets meer als een jaar geopereerd geweest aan mijn linkerteen omdat die wa ingegeroeid. Ik heb sindsdien ECHT enorm spijt dat ik deze keuze heb gedaan. Ik heb een enorme slechte arts gekregen, enkele dagen na de operatie begon mijn teen te ontsteken. Ik heb maar liefst 6x een ontsteking gehad aan mijn teen. Ik heb echt een ENORME plek wildvlees gehad op de zijkant van mijn teen, ik wist niet meer wat ik ermee moest. Ik heb hem meerdere keren moeten aanstippen met zilvernitraat maar ook dat heeft niet veel geholpen. Uiteindelijk is het wildvlees weggegaan maar zit ik nu met een beginnende groeiende nagel NAAST mijn nagel ( dus op de plek waar de rest van mijn nagel was voor dat die ging ingroeien) het doet erg veel pijn en ik had als schoenmaat 38 maar zelfs 41 past soms niet. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Ik woon trouwens in België. Ik ben na mijn operatoe meerdere keren terug naar de arts gegaan die mij toen heeft geopereerd maar hij stuurt mij gewoon terug weg met weer zilvernitraat, ookal weet hij dat het geen effect heeft.
Wie kan mij helpen of heeft hetzelfde meegemaakt?

This comment was minimized by the moderator on the site

Na 9 maanden met een ingegroeide nagel te hebben gelopen, zelf proberen te knippen, ontstekingen komen en gaan,etc was het dan echt zover.. de moed erin en naar de huisarts!
Vorige week afspraak gemaakt om het operatief te laten verwijderen..

Vandaag om 15:50 was het zover. Het gevreesde moment..

Ik moest op het bankje gaan liggen.
De arts kwam met allerlei steriele gereedschappen op tafel, waaronder een scalpel.. toen wist ik al dat ik dit niet wilde zien. Ik begon allerlei vragen te stellen waarvoor alles was, toen realiseerde ik dat ik dat eigenlijk beter niet kon vragen.
Arts vertelde ook dat de twee injecties (plaatselijke berdoving) het meest pijn doet en dat ik ten alle tijd mijn been niet moest bewegen. Nou, daarop word je niet echt rustig van..

Eerste prik kwam... jezus wat een vervelend gevoel, iets van pijn, maar ook weer niet.. iig een akelig gevoel. Naalden waren ook echt 4 a 6 cm lang!
Tweede prik kwam aan de linkerzijde van de teen. zelfde akelig gevoel!

Het bleek mee te vallen dus.. maar realisseerde dat ik de hele tijd wegkeek en mn eigen handen zo hard kneep... hmmm

Na 10 minuutjes begon ik wat vreemds te voelen aan mijn teen en hoorde/voelde ik dat de arts een soort van incisie maakte bij de nagelriem en zette hij zoveel kracht dat ik precies voelde waar hij mee bezig was, maar.. gelukkig geen pijn!
Toen ging alles heel snel, nagel eruit geknipt en deze liet de arts ook aan me zien. Sodeju, ingegroeide stuk nagel was echt minstens 1cm!!
Geen wonder dat het zo pijn deed!

Maar al met al.. ik was er te lang mee gelopen.
Dus moed erin en gaan!

Succes mensen, het valt ergens reuze mee.. nu begint de verdoving te dalen en begint mijn teen echt pijn te doen..

This comment was minimized by the moderator on the site

Gisteren mijn ingegroeide teennagel laten verwijderen bij de dokter, was best bang voor de spuiten die je zou krijgen, natuurlijk is dat geen pretje maar het viel reuze mee!, alles was goed verdoofd en van de behandeling zelf heb ik niks gevoeld. Toen het verband er nog omzat veel pijn gehad, toen ik het eraf haalde was alles vrijwel pijnloos!
Ik raad het je aan als je hier zelf ook last van hebt!

This comment was minimized by the moderator on the site

Heb de behandeling een halfjaar uitgesteld omdat ook ik was gewaarschuwd voor de pijnlijke prikken, stelde niks voor! Ik zou nooit meer zo lang wachten, was direct van de pijn af.

This comment was minimized by the moderator on the site

Inmiddels al weer de nodige jaren geleden heb ik ook lange tijd last gehad van ingegroeide teennagels. Er is van alles geprobeerd. Van nagelbeugels, nagel schuin afknippen tot een deel van de nagel er helemaal af. Als het al voorbij ging kwam het altijd weer terug. Erg pijnlijk.

Eigenlijk is de beste ervaring die ik heb om er watje (of stukje gaas) tussen de nagel en de huid te krijgen. Liefst iets onder de nagel.

Na 2 jaar gedoe ontdekte ik dat ik eigenlijk best structureel mijn teennagels in de grond duwde terwijl ik stond. Onnodig veel gewicht op mijn tenen dus. Ik ben daar toen op gaan letten om ontspannen met mijn tenen te staan en dat was voor mij de oplossing. Sindsdien nooit meer last gehad van ingegroeide nagels.

This comment was minimized by the moderator on the site

Hier zelfde probleem. Mijn pedicure adviseerde om arkada techniek te laten doen. Ze zei dat een strook van de nagel weglaten halen niet nodig is en laatste optie is. Ook dat dit vaak niet goed gebeurd door huisartsen. Vrijdag gaat ze de techniek bij mij doen. Ondertussen 2x daags druppelen om de nagelplaat zachter te maken.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik ben onder een roesje geopereerd , omdat ik een Schijterd ben, allebei de teennagels ingegroeid (grote) best ontstoken en enorm veel pus, ik dacht dat ik er mooi van af was, 2 jaar later begint mijn grote teen weer te ontsteken Weer ingegroeid , weer veel pus, nu krijg ik een operatie met roesje niet meer voor elkaar Het zal deze keer wel poliklinisch worden, daar baal ik erg van, de 2 spuiten per teen, moeten ontzettend pijn doen. Ik heb geen keus , het zal wel moeten. Bah ik baal er stevig van ??

Nog niemand heeft gereageerd. Wees de eerste ;)
Laat meer berichten zien

Laat je reactie achter

Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Contact gegevens

 • Concordiastraat 68 - 140
 • 3551 EM Utrecht
 • +31 30 6336 936

(Correspondentieadres, klik hier)