Skip to main content

Ingegroeide teennagel: hoe kom je er vanaf?

ingegroeide teennagel Bij een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) is deze verbogen, en groeit de nagel in de huid, vooral aan de zijkanten van de teennagels. Dit  veroorzaakt drukpijn en soms eeltvorming en kan de huid irriteren. De huid kan zelfs ontstoken raken.

Als de teennagel daadwerkelijk in de huid groeit kan hij de huid beschadigen, waardoor bacteriën de wond kunnen binnendringen en infecteren. Meestal treedt het probleem op aan de grote teen. Bij jongeren komt het relatief vaker voor, waarschijnlijk doordat zij nog dunnere teennagels hebben.

Oorzaak van ingegroeide teennagel

Er zijn verschillende oorzaken voor ingegroeide teennagels aan te wijzen:

  • Soms is het overerfbaar en zit het in de familie
  • Een trauma zoals een schop tegen een tafelpoot of iets dergelijks kan de teen beschadigen waardoor de nagel begint in te groeien
  • De meest voorkomende oorzaak van ingegroeide teennagels is het te kort trimmen van de teennagels, waardoor de huid als het ware "over de teennagel heen kan vouwen"
  • Verkeerd schoeisel, bv schoenen die te krap zitten bij de tenen of schoenen met een slechte afwikkeling
  • Andere aandoeningen zoals bv schimmelnagels kunnen ook weer mede verantwoordelijk zijn voor ingroeien van de nagel

Symptomen van ingegroeide teennagel

Het belangrijkste symptoom is dat de teennagel is ingegroeid in de huid rondom de teen. Dat kan pijn of irritatie opleveren. Zeker als dit een open wond oplevert kan het soms zelfs ontstekingen tot gevolg hebben.

Behandeling van ingegroeide teennagel

ingegroeide teennagel behandelen

In het beginstadium kan thuis eventueel wat verlichting gebracht worden met goede voetverzorging: neem voetbaden (eventueel met soda als je een ontsteking hebt) en door te zorgen dat de nagels goed verzorgd worden. In milde gevallen zou je kunnen overwegen een teennagelbeschermer (verkrijgbaar in onze webshop) te gebruiken. En draag goede schoenen die voorin niet te krap zijn.

Ook behandeling door een pedicure kan in het beginstadium mogelijk helpen, maar het beste is vaak om naar een podotherapeut te gaan. Deze heeft verschillende methoden tot zijn beschikking om ingegroeide teennagels te behandelen:

  • Aanbrengen van een nagelbeugel die er voor zorgt dat de nagel weer recht groeit
  • Een gaasje onder de nagel plaatsen zodat de nagel niet de huid ingroeit
  • De randen van de nagel afronden zodat ze niet de huid in groeien en niet irriteren

Als podotherapeuten geen oplossing hebben kan het nodig zijn om de ingegroeide teennagels te opereren. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving door een orthopedisch chirurg. Tijdens de operatie wordt een deel van de nagel of het nagelbed/nagelmatrix verwijderd. In extreme gevallen kan het zelfs nodig zijn de ingegroeide teennagel geheel te verwijderen.

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

In de shop: Epitact teennagelbeschermer

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Te koop in onze webshop: De Epitact Sport teennagel beschermers kunnen problemen voorkomen, maar kunnen er ook voor zorgen dat je, ondanks een blauwe nagel, wel gewoon kunt sporten.