Hamerteen of klauwteen

hamerteen

Bij een hamerteen is sprake van een stand afwijking van de tenen. Het treedt op bij de middelste tenen, dus niet bij de grote en kleine teen. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen optreedt, de zogenaamde hamer-vorm. Ook kunnen door deze vervorming wondjes optreden, via wrijving met de schoen.

Bij een klauwteen is naast dit probleem ook het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje gebogen, wat resulteert in een nog meer afwijkende stand.

Door deze afwijking treedt vaak overvloedige eeltvorming op. Uiteindelijk kan deze blessure helaas ook erg pijnlijk zijn. Door de afwijking van de tenen kunnen vervolgens ook weer andere voetklachten ontstaan. De combinatie met hallux valgus of likdoorn komt vrij veel voor.

 

Oorzaken van Hamertenen

Er is niet eenduidig een oorzaak van hamertenen aan te geven, maar in de meestal zal de oorzaak een stands-afwijking van de voet of verkeerd schoeisel zijn:

Soms is de oorzaak een andere voet afwijking, zoals platvoeten of een holle voet. Hallux valgus is ook een veel voorkomende oorzaak. Ook problemen met de afstemming van de spieren die het rekken en strekken van de tenen coordineren of te slappe pezen zijn vaak een oorzaak.

Verkeerd schoeisel kan als zo vaak met voetklachten mede oorzaak zijn. Schoenen die te nauw aan de voorkant zijn drukken de tenen bij elkaar, waardoor ze bekneld raken. Het dragen van hoge hakken zorgt er ook voor dat de voet naar voren schuift, wat er ook voor zorgt dat de tenen gaan knellen. Zeker als het verkeerde schoeisel te lang gedragen wordt kunnen ze gaan vergroeien, met de hamerteen of klauwteen tot gevolg.

Daarnaast kunnen hamertenen te maken hebben met zaken als ouderdom, reuma, diabetes, slagaderverkalking, etc.

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars
Laat ook je reactie achter, klik hier
2 Reacties |
 • Ria wisman

  Ik heb u mail gelezen .En heb er ook last van .Is het verstandig om mij er aan te laten helpen .Hulp middelen laten doen. Bij de podoloog helpen niet

  Like 0
 • CJ Nieuwenhuis-Kazem

  hallo, in 2008 ben ik geopereerd aan hamertenen aan beide voeten. eerst mijn rechtervoet de teen naast mijn grote teen ,ddarna de linkervoet ook de teen naast de grote teen. een zuster heeft na twee weken het verband eraf gehaald en de pin er ook mee uitgetrokken, terwijl die nog twee weken moest blijven zitten. met het gevolg dat de teen niet recht staat. zal dit nog op het ziekenhuis te verhalen zijn en of kan dit wel weer verholpen worden? graag reactie. m
  met vr. groet clara

  Like 0

Willekeurige producten uit de webshop

Contact gegevens

 • van Tuyllplantsoen 6
 • 3611AL Oud Zuilen
 • 06 - 2940 7899