Hamerteen of klauwteen

Een hamerteen is een standafwijking van de tenen. Het treedt op bij de middelste tenen, dus niet bij de grote en kleine teen. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen optreedt, de zogenaamde hamer-vorm. Soms helpen siliconen hamerteenkussentjes, maar verder kun je er zelf weinig aan doen. Daarom wordt het soms geopereerd. hamerteen

Bij klauwtenen is naast dit probleem ook het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje gebogen, wat resulteert in een nog meer afwijkende stand.

Door deze afwijking treedt vaak overvloedige eeltvorming op. Uiteindelijk kan deze blessure helaas ook erg pijnlijk zijn. Door de afwijking van de tenen kunnen vervolgens ook weer andere voetklachten of wondjes ontstaan. De combinatie met hallux valgus of likdoorn komt daarom vrij vaak voor.

Oorzaak van Hamertenen

Er is niet eenduidig een oorzaak van hamertenen aan te geven, maar meestal zal de oorzaak een stand afwijking van de voet, te korte pezen of verkeerd schoeisel zijn. 

Soms is de oorzaak een voetafwijking als platvoeten of een holle voet. Hallux valgus is ook een veel voorkomende oorzaak. Ook problemen met de afstemming van de spieren die het rekken en strekken van de tenen coördineren of te slappe pezen zijn vaak een oorzaak.

siliconen hamerteen corrector thumb

De Hamerteenkussens in onze webshop zijn een simpele en goedkope manier om de stand van de tenen te corrigeren waardoor je minder pijn hebt.

Verkeerd schoeisel kan als zo vaak met voetklachten mede oorzaak zijn. Schoenen die te nauw aan de voorkant zijn drukken de tenen bij elkaar, waardoor ze bekneld raken. Het dragen van hoge hakken zorgt er bijvoorbeeld voor dat de voet naar voren schuift, wat resulteert in knellende tenen. Zeker als het verkeerde schoeisel te lang gedragen wordt kunnen de tenen gaan vergroeien, met de hamerteen of klauwteen tot gevolg. Daarnaast kunnen hamertenen te maken hebben met zaken als ouderdom, reuma, diabetes, slagaderverkalking, etc.

Symptomen

Klachten treden op bij de 2e, 3e of 4e teen, niet bij de grote of kleine teen. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen optreedt, en de teen hamer-vormig vergroeid. Het gewricht voelt pijnlijk aan. De teen is stijf en minder beweeglijk dan zou moeten. Het bewegen is ook extra vaak pijnlijk. In ernstige gevallen wordt het lopen moeilijk.

Door de ongewone stand van de tenen treedt vaak als extra complicatie een likdoorn of eksteroog op.

Behandeling

Er zijn in de medische handel (onder andere in onze webshop) hamerteen kussentjes verkrijgbaar die de eeltvorming voorkomen en de stand van de tenen enigszins corrigeren. Ze dwingen de tenen weer enigszins in een meer rechte stand en verminderen zo de pijn bij het lopen en staan:

siliconen hamerteen corrector

Bij een podotherapeut kan soms een corrigerende steunzool aangemeten worden, wat soms helpt.

Vaak zal echter een operatieve ingreep nodig zijn om het probleem op te lossen. Vraag hiervoor advies bij een goed orthopedisch chirurg. Hierbij wordt meestal het kootje tussen het eerste en het tweede teengewricht losgemaakt. Bij een klauwteen zal ook het gewricht bij het middenvoetsbeentje losgemaakt worden. Een nieuwe techniek is de minimaal-invasieve operatie, waarbij de behandeling plaatsvindt via een paar minimale sneetjes in de huid in plaats van een open operatie. Hierbij worden de peesjes in de voet verlengd, zodat het niet nodig is de kootjes los te maken.

De meeste operaties zijn redelijk succesvol, al kunnen complicaties altijd optreden.

Reacties (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

ik heb een hamerteen, maar ik heb er geen last van. Moet ik dan wel iets doen? kan dit problemen geven in de toekomst?

This comment was minimized by the moderator on the site

hallo, ik had ook last van hamertenen maar ik heb via internet de tenenspreider (ook wel hamerteenspalk genoemd) besteld. Heb hem gisteren ontvangen en 3x ruim een uur aangedaan. Nu staan mijn tenen al weer recht, 1 teen waar de nagel ook helemaal van scheef gegroeid is mag nog iets meer het laatste kootje maar het is een wereld van verschil. Ik kan het iedereen aanraden met hamertenen

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb u mail gelezen .En heb er ook last van .Is het verstandig om mij er aan te laten helpen .Hulp middelen laten doen. Bij de podoloog helpen niet

This comment was minimized by the moderator on the site

hallo, in 2008 ben ik geopereerd aan hamertenen aan beide voeten. eerst mijn rechtervoet de teen naast mijn grote teen ,ddarna de linkervoet ook de teen naast de grote teen. een zuster heeft na twee weken het verband eraf gehaald en de pin er ook mee uitgetrokken, terwijl die nog twee weken moest blijven zitten. met het gevolg dat de teen niet recht staat. zal dit nog op het ziekenhuis te verhalen zijn en of kan dit wel weer verholpen worden? graag reactie. m
met vr. groet clara

Nog niemand heeft gereageerd. Wees de eerste ;)

Laat je reactie achter

Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Contact gegevens

  • Concordiastraat 68 - 140
  • 3551 EM Utrecht
  • +31 30 6336 936

(Correspondentieadres, klik hier)