Skip to main content

Hallux Valgus: pijn en scheefgroei van de grote teen

Bij Hallux Valgus groeit de grote teen door een vergroeiing scheef naar binnen. Het gevolg is een pijnlijke knobbel aan de zijkant van de voet, een "bunion". Behandeling lukt soms met hulpmiddelen als een spalk of rechthouder die de teen recht houdt (zie onze webshop), maar bij ernstige klachten is een operatie soms nodig.

hallux valgus vergroeiing van de grote teen

De scheve teen past door de vergroeiing niet meer goed in de schoen, en de gevoelige knobbel schuift constant langs de binnenkant van de schoen. Klachten als huidirritatie, pijn, ontsteking en zelfs open wonden kunnen het gevolg zijn. Als ook de tweede teen in het gedrang komt kan soms een hamerteen ontstaan. Omdat de grote teen een belangrijke speelt bij het lopen, kunnen bij hallux valgus de pezen en gewrichten verder verzwakken. De voet wikkelt dan teveel naar binnen af, waardoor de blessure verergert of er andere klachten ontstaan. 

Met name vrouwen hebben vaak last van hallux valgus of bunion, bij mannen komt het minder vaak voor. De klacht is soms aangeboren en kan erfelijk zijn. Bij niet-aangeboren hallux valgus is verkeerd schoeisel waarschijnlijk de grootste boosdoener. Het komt trouwens vaak voor dat mensen een lichte scheefgroei van de grote teen hebben, maar er eigenlijk helemaal geen last van hebben. In dat geval is behandeling niet nodig, je kunt er dan prima mee leven.

valguloc in de shopIn onze webshop vindt je de Valguloc nachtspalk en de Epitact orthese: vaak effectief bij hallux valgus klachten!

Oorzaak en ontstaan van hallux valgus

Wat is de oorzaak van hallux valgus en hoe ontstaat het? Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Dat komt mogelijk omdat vrouwen relatief vaak "slechte" schoenen dragen. Ook aanleg en erfelijkheid speelt een grote rol; in sommige families komt de klacht vaker voor dan normaal.

hallux valgus oorzaak infographic

Niet de klacht op zich is echter erfelijk, maar wel bepaalde voetafwijkingen, of slapte in de voetpezen en -spieren. Deze afwijkingen leiden dan uiteindelijk tot de hallux valgus, waardoor het lijkt of de kwaal zelf overerfbaar is.

Klachten door slechte schoenen

Een belangrijke oorzaak die vaak genoemd wordt, is het dragen van ongeschikt schoeisel, ook al is dit wetenschappelijk niet bewezen. Interessant is bijvoorbeeld dat in landen waar mensen vooral op blote voeten lopen, hallux valgus veel minder voorkomt. Vooral schoenen met een hoge hak of een vernauwing bij de tenen zijn slecht omdat de tenen in een onnatuurlijke houding geperst worden.

hoge hakken: tenen in de knel

Zorg dus altijd voor stevige schoenen die goed passen, dat is een van onze belangrijkste tips. Zo kun je veel klachten voorkomen. Nieuwe schoenen kun je trouwens het beste aan het eind van de dag kopen, dan zijn je voeten door activiteit vaak iets dikker dan 's ochtends. Zo weet je zeker dat ze niet te krap zitten. Liefst zijn de schoenen van zacht en soepel leer, dan buigen ze een beetje mee bij de bult. Laat eventueel de schoenen licht oprekken door een schoenmaker als wat krap zitten. Er zijn zelfs fabrikanten die aangepaste schoenen maken, zoals bijvoorbeeld sommige typen van wandelschoenenmerk Hanwag (model Alta Bunion). Ook een goed voetbed is belangrijk. Zie ook het artikel over goede schoenen voor hielspoor. Vraag eventueel advies aan een podotherapeut of bij een goede orthopedische schoenenzaak. 

Symptomen van hallux valgus

Wat zijn de belangrijkste symptomen van hallux valgus?

 • De grote teen staat scheef ten opzichte van de andere tenen waardoor een bobbel (bunion) ontstaat aan de binnenkant van de voet
 • Je hebt pijn aan de binnenkant van de voet, some hevig en stekend

 • De huid is soms rood en gezwollen

 • De voeten raken snel vermoeid
 • Op de geïrriteerde plek treedt vaak eeltvorming op
 • Schoenen passen niet goed en knellen
hallux valgus vooraanzicht

In ernstiger gevallen kan de tweede teen naast de grote teen in de knel komen en naar boven groeien. Daarnaast kunnen na verloop van tijd ook andere voetklachten optreden (bijvoorbeeld hamertenen of metatarsalgie), omdat het looppatroon verstoord is. Bij minder zichtbare symptomen kan een röntgenfoto duidelijkheid verschaffen bij het bepalen van de diagnose.

De ernst van de kwaal verschilt. De mate van scheefstand is daarbij een leidraad: hoe schever, hoe erger het ongemak. Artsen meten hierbij de hoek van de teen (vaak met een röntgenfoto) ten opzichte van een normale stand. Dit wordt aangeduid met intermetatarsale hoek (IMA) en / of hallux valgus hoek (HVA).

Behandeling van hallux valgus

valguloc in de shopIn onze webshop vindt je de Valguloc nachtspalk en de Epitact orthese: vaak effectief bij hallux valgus klachten!

Behandelen is niet altijd nodig. Als je geen pijn hebt en de voet normaal gebruikt kan worden is het prima om dit zo te laten. Soms wordt preventief geopereerd zonder dat er pijnklachten zijn, maar dit is dus lang niet altijd nodig.

Bij lichte klachten kunnen goede schoenen vaak al helpen. Tegenwoordig zijn er speciaal aangepaste schoenen die aan de zijkant wat meer ruimte hebben of flexibel zijn om de grote teen meer ruimte te geven. Ook kan soms met eenvoudige hulpmiddelen, zoals opvulschuim tussen de tenen, de stand van de voet wat gecorrigeerd worden. Het is vaak raadzaam om de hulp van een podotherapeut of orthopeed in te roepen. 

Andere behandelingen die je zou kunnen overwegen worden zijn de volgende:

 • Spalk of rechthouder: Een siliconen orthese of spalk om de teen in een rechte positie te dwingen, zie hieronder.

 • Soms kunnen oefeningen helpen. Daarmee worden de voetspieren weer sterk gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld met de Foot Gym.

 • Podotherapeutische zolen om standafwijkingen van de voet te corrigeren

 • Fysiotherapie: vaak met oefeningen of bepaalde manuele therapie

 • Soms kan met tapen of medical tapen resultaat geboekt worden. Hierbij wordt de stand van de grote teen met tape gecorrigeerd

 • Tegen de pijn kun je eventueel eenvoudige pijnstillers als Paracetamol of Ibuprofen gebruiken

 • Hulpmiddelen: In de Hielspoorinfo webshop zijn teenspreiders en teenbeschermers verkrijgbaar, al mogen daar geen wonderen van verwacht worden

Als het lastig is de kwaal zelf te behandelen kunnen in ieder geval de symptomen verlicht worden. Dit kan bijvoorbeeld met warmte- of ijspacks, voorzichtig masseren of hoog leggen van het been. Als de klachten niet overgaan, ga dan naar je huisarts. 

Tenslotte wordt hallux valgus vrij vaak operatief behandeld, zie hieronder.

Spalken en rechthouders

Bij orthopedische winkels en in onze webshop kun je vrij goedkoop allerlei spalkjes en ortheses vinden die de grote teen recht houden. Daarom worden ze soms ook gewoon "rechthouders" genoemd. Zeker bij wat minder ernstige klachten kun je zo de pijn verminderen en wat comfortabeler door het leven gaan.

Voorbeelden van hallux valgus spalken zijn de Valguloc (voor gebruik 's nachts) en de Epitact orthese (voor gebruik overdag), maar er zijn er meer.

In een heel eenvoudige vorm kun je ook siliconen teenspreiders gebruiken. Dit zijn simpele blokjes siliconen die je tussen de grote teen en de teen ernaast plaatst. Ze drukken dan de grote teen wat naar buiten. Een voorbeeld hiervan is de GL-101 tenenspreider. Ze helpen ook bij huidklachten tussen de op elkaar geperste tenen.

Operatie bij hallux valgus

Bij ernstige klachten wordt soms geopereerd. Het doel van de operatie is om de stand van de grote teen blijvend te corrigeren. Afhankelijk van de klacht kan de operatie via een gewone "open" procedure worden uitgevoerd of via een Minimaal Invasieve Methode.

De operatie gebeurt door het doorzagen en rechtzetten van de middenvoetsbeentje (Chevron-operatie of basis-osteotomie). Hiervoor kan een schroef in het bot nodig zijn, soms tijdelijk, soms permanent. Ook wordt er soms voor gekozen het gewricht permanent vast te zetten (arthrodesis). De verschillende operaties worden vaak aangeduid naar de arts die ze het eerst heeft uitgevoerd, zoals Skarf, Chevron, Wilson, Hohmann, Lapidus of Akin. 

Vroeger traden er vaak complicaties op bij dergelijke operaties, maar tegenwoordig is dit veel minder het geval door nieuwe chirurgische ontwikkelingen. Een voorbeeld van zo'n nieuwe techniek is de minimaal invasieve techniek.

Toch heeft gemiddeld zo'n 10% van de patiënten complicaties in de vorm van pijn, stijve gewrichten of ontstekingen. Na ongeveer 6 weken zal de wond genezen zijn en moeten bot en bindweefsel weer voldoende zijn aangegroeid. Tot die tijd is het nodig om rust te houden of om met krukken te lopen. Ook moet je dan vaak een tijdje met een speciale schoen lopen om de voorvoet te ontzien.

Operaties zijn helaas niet altijd succesvol; soms komen de klachten terug of treden er complicaties op. Neem dit dus altijd goed door met de orthopedisch chirurg die de operatie uit gaat voeren.  Hoe lang het duurt voordat de klachten na de ingreep weg zijn verschilt van persoon tot persoon. Dit varieert van enkele weken tot enkele maanden.

Hulpmiddelen en webshop

Je kunt in onze webshop allerlei hulpmiddelen tegen hallux valgus en bunions kopen of bestellen. Denk bijvoorbeeld aan ortheses, spalken en nachtspalken om de teen recht te houden, zowel voor gebruik 's nachts als overdag. Sommige zijn voor normaal dagelijks gebruik, maar sommige juist voor gebruik bij het sporten. We hebben zelfs sneakersokken die een rechthoudende werking hebben. Maar ook hele simpele siliconen producten als teenspreiders zijn vaak verbluffend effectief.

Naar de webshop

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

Bauerfeind Valguloc

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Te koop in onze webshop: de Bauerfeind Valguloc en de Epitact Hallux Valgus Orthese: vaak erg effectief bij de behandeling en pijn van hallux valgus. Maar we hebben meer producten: