Hallux Valgus: pijn en scheefgroei van de grote teen

Bij Hallux Valgus groeit de grote teen door een vergroeiing scheef naar binnen. Het gevolg is een pijnlijke knobbel aan de zijkant van de voet, een "bunion". Behandeling lukt soms met hulpmiddelen als een spalk of rechthouder die de teen recht houdt (zie onze webshop), maar bij ernstige klachten is een operatie soms nodig.

hallux valgus vergroeiing van de grote teen

De scheve teen past door de vergroeiing niet meer goed in de schoen, en de gevoelige knobbel schuift constant langs de schoen. Klachten als huidirritatie, pijn, ontsteking en zelfs open wonden kunnen het gevolg zijn. Als ook de tweede teen in het gedrang komt kan soms een hamerteen ontstaan. Omdat de grote teen een belangrijke speelt bij het lopen kunnen bij hallux valgus de pezen en gewrichten verder verzwakken. De voet wikkelt dan teveel naar binnen af, waardoor de blessure verergert of andere klachten ontstaan. 

Met name vrouwen hebben vaak last van hallux valgus, bij mannen is de blessure zeldzamer. De klacht is soms aangeboren en kan erfelijk zijn. Bij niet-aangeboren hallux valgus is verkeerd schoeisel waarschijnlijk de grootste boosdoener. Het komt trouwens vaak voor dat mensen een lichte vorm van hallux valgus hebben, maar er eigenlijk helemaal geen last van hebben. In dat geval is behandeling niet nodig, je kunt er dan prima mee leven.

valguloc thumb

In onze webshop vindt je de Valguloc nachtspalk en de Epitact orthese: vaak effectief bij hallux valgus klachten!

Oorzaak van hallux valgus

hallux valgus oorzaak infographic

Wat is de oorzaak van hallux valgus en hoe ontstaat het? Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Dat komt mogelijk omdat vrouwen relatief vaak "slechte" schoenen dragen. Ook erfelijkheid speelt een grote rol; in sommige families komt de klacht vaker voor dan normaal.

Niet de klacht op zich is echter erfelijk, maar wel bepaalde voetafwijkingen, of slapte in de voetpezen en -spieren. Deze afwijkingen leiden dan uiteindelijk tot de hallux valgus, waardoor het lijkt of de kwaal zelf overerfbaar is.

Schoenen

Een belangrijke oorzaak is het dragen van ongeschikt schoeisel. Interessant is bijvoorbeeld dat in landen waar mensen vooral op blote voeten lopen, hallux valgus vrijwel niet voorkomt. Vooral schoenen met een hoge hak of vernauwing bij de tenen zijn slecht omdat de tenen in een onnatuurlijke houding geperst worden.

hoge hakken tenen in de knel

Zorg dus altijd voor goede schoenen die goed passen, dat is een van onze beste tips. Zo kun je veel klachten voorkomen. Nieuwe schoenen kun je het beste aan het eind van de dag kopen, dan zijn je voeten vaak iets dikker en weet je zeker dat je schoenen ook dan passen. Liefst zijn de schoenen van zacht en soepel leer, dan buigen ze een beetje mee bij de bult. Laat eventueel de schoenen licht oprekken door een schoenmaker. Er zijn zelfs fabrikanten die aangepaste schoenen maken, zoals sommige typen van Hanwag (model Alta Bunion). Ook een goed voetbed is belangrijk. Zie ook het artikel over goede schoenen voor hielspoor. Vraag eventueel advies aan een podotherapeut of bij een goede orthopedische schoenenzaak. 

Daarnaast kan de klacht (mede) veroorzaakt worden door slapte in de gewrichtskapsels, artrose, reumatische aandoeningen, peesafwijkingen of voetafwijkingen.

Symptomen

Wat zijn de belangrijkste symptomen van hallux valgus?

 • De grote teen staat scheef ten opzichte van de andere tenen waardoor een bobbel (bunion) ontstaat aan de binnenkant van de voet
 • Er treedt vaak pijn op bij het aangetaste gewricht, aan de buitenkant van de voet
 • De huid is vaak rood en gezwollen
 • De voeten raken snel vermoeid
 • Doordat het gewricht naar buiten groeit past de voet vaak niet goed in de schoenen en kan huidirritatie of zelfs een slijmbeurs ontsteking optreden
 • Op de geïrriteerde plek treedt vaak eeltvorming op

hallux valgus

In ernstiger gevallen kan de 2e teen naast de grote teen in de knel komen en naar boven groeien. Daarnaast kunnen na verloop van tijd ook andere voetklachten optreden (bijvoorbeeld hamertenen of metatarsalgie), omdat het looppatroon verstoord is. Bij minder zichtbare symptomen kan een röntgenfoto duidelijkheid verschaffen bij het bepalen van de diagnose.

De ernst van de kwaal verschilt. De mate van scheefstand is daarbij een leidraad: hoe schever, hoe erger het ongemak. Artsen meten hierbij de hoek van de teen (vaak met een röntgenfoto) ten opzichte van een normale stand. Dit wordt aangeduid met intermetatarsale hoek (IMA) en / of hallux valgus hoek (HVA).

Behandeling van hallux valgus

valguloc thumb

In onze webshop vindt je de Valguloc nachtspalk en de Epitact Orthese: vaak effectief bij hallux valgus klachten!

Behandelen is niet altijd nodig. Als je geen pijn hebt en de voet normaal gebruikt kan worden is het prima om dit zo te laten. Soms wordt preventief geopereerd zonder dat er pijnklachten zijn, maar dit is dus lang niet altijd nodig.

Bij lichte klachten kunnen goede schoenen vaak al helpen. Tegenwoordig zijn er speciaal aangepaste schoenen die aan de zijkant wat meer ruimte hebben of flexibel zijn om de grote teen meer ruimte te geven. Ook kan soms met eenvoudige hulpmiddelen, zoals opvulschuim tussen de tenen, de stand van de voet wat gecorrigeerd worden. Het is vaak raadzaam om de hulp van een podotherapeut of orthopeed in te roepen. 

Andere behandelingen die je zou kunnen overwegen worden zijn de volgende:

 • Spalkjes: Een siliconen orthese of spalk om de teen in een rechte positie te dwingen, zie hieronder.
 • Soms kunnen oefeningen helpen. Daarmee worden de voetspieren weer sterk gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld met de Foot Gym.
 • Podotherapeutische zolen om stand afwijkingen van de voet te corrigeren
 • Fysiotherapie: vaak met oefeningen of bepaalde manuele therapie
 • Soms kan met tapen of medical tapen resultaat geboekt worden. Hierbij wordt de stand van de grote teen met tape gecorrigeerd
 • Tegen de pijn kun je eventueel eenvoudige pijnstillers als Paracetamol of Ibuprofen gebruiken
 • In de Hielspoorinfo webshop zijn teenspreiders en teenbeschermers verkrijgbaar, al mogen daar geen wonderen van verwacht worden

Als het lastig is de kwaal zelf te behandelen kunnen in ieder geval de symptomen verlicht worden. Dit kan bijvoorbeeld met warmte- of ijspacks, voorzichtig masseren of hoog leggen van het been. Er zijn ook schoenen die aangepast zijn door bij de grote teen wat extra ruimte te creëren (onder andere het merk Hanwag).

Tenslotte wordt hallux valgus vrij vaak operatief behandeld, zie hieronder.

Hallux Valgus Spalk of rechthouder

Bij orthopedische winkels en in onze webshop kun je vrij goedkoop allerlei spalkjes en ortheses vinden die de grote teen recht houden. Daarom worden ze soms ook gewoon "rechthouders" genoemd. Zeker bij wat minder ernstige klachten kun je zo de pijn verminderen en wat comfortabeler door het leven gaan. De werking wordt in deze tekening gedemonstreerd:

hallux valgus spalk

Voorbeelden van hallux valgus spalken zijn de Valguloc (voor gebruik 's nachts) en de Epitact orthese (voor gebruik overdag), maar er zijn er meer. Ze zullen niet altijd de oorzaak van de klachten helemaal kunnen wegnemen, maar ze verlichten in de meeste gevallen wel de pijn.

In een heel eenvoudige vorm kun je ook siliconen teenspreiders gebruiken. Dit zijn simpele blokjes siliconen die je tussen de grote teen en de teen ernaast plaatst. Ze drukken dan de grote teen wat naar buiten. Een voorbeeld hiervan is de GL-101 tenenspreider.

Operatie bij hallux valgus

Bij ernstige klachten wordt vaak geopereerd. Het doel van de operatie is om de stand van de grote teen blijvend te corrigeren. Afhankelijk van de klacht kan de operatie via een gewone "open" procedure worden uitgevoerd of via een Minimaal Invasieve Methode.

De operatie gebeurt door het doorzagen en rechtzetten van de middenvoetsbeentje (Chevron-operatie of basis-osteotomie). Hiervoor kan een schroef in het bot nodig zijn, soms tijdelijk, soms permanent. Ook wordt er soms voor gekozen het gewricht permanent vast te zetten (arthrodesis).

De volgende video toont een schematisch overzicht hoe een operatie er uit kan zien:

De verschillende operaties worden vaak aangeduid naar de arts die ze het eerst heeft uitgevoerd, zoals Skarf, Chevron, Wilson, Hohmann, Lapidus of Akin. Welke techniek wordt toegepast hangt af van de aard van de blessure. 

Vroeger traden er veel complicaties op bij dergelijke operaties, maar tegenwoordig is dit veel minder het geval door nieuwe chirurgische ontwikkelingen. Toch heeft gemiddeld zo'n 10% van de patiënten complicaties in de vorm van pijnlijke of stijve gewrichten, pijn of ontstekingen. Na ongeveer 6 weken zal de wond genezen zijn en moeten bot en bindweefsel weer voldoende zijn aangegroeid. Tot die tijd is het nodig om rust te houden of om met krukken te lopen. Ook moet je dan vaak tijdelijk met een speciale schoen lopen om de voorvoet te ontzien.

De operatie is helaas niet altijd succesvol, soms komen de klachten terug of treden er complicaties op. Neem dit dus altijd goed door met de orthopedisch chirurg die de operatie uit gaat voeren.
Hoe lang het duurt voordat de klachten na de ingreep weg zijn hangt van de ernst van de blessure af. Dit varieert van enkele dagen tot enkele weken.

Hallux Valgus Webshop

hallux valgus beschermer om voet

valguloc

br4 hallux valgus sok 1

teenspreiders hallux valgus

Je kunt in onze webshop allerlei hulpmiddelen tegen hallux valgus en / of bunion kopen of bestellen. Denk bijvoorbeeld aan ortheses, spalken en nachtspalken om de teen recht te houden, zowel voor gebruik 's nachts als overdag. Sommige zijn voor normaal gebruik, maar sommige juist voor gebruik bij het sporten. We hebben zelfs sneakersokken die een rechthoudende werking hebben. Maar ook hele simpele siliconen producten als teenspreiders zijn vaak verbluffend effectief.

Naar de webshop

Reacties (52)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik ben in juli 2018 geopereerd aan rechtervoet n.a.v. Haalux valgus.
Bij eindconsult bij orthopedisch chirurg bleek uit de foto, dat een van de
Ingebrachte (2) metalen pinnen (chirurgisch metaal neem ik aan) krom was gaan staan.
Ik heb mij in de herstelperiode correct aan de voorschriften gehouden.
Op mijnvraag hoe dat kromtrekken nu mogelijk was antwoordde de chirurg dat er ontzettende kracht wordt uitgeoefend op de grote geen.
Ik verbaas me over deze complicatie, dat krom gaan van die Ingebrachte pinnen.
Is er iemand die daar ook ervaring mee heeft en zo ja, welke oplossing is er geboden ?

This comment was minimized by the moderator on the site

Mijn opa had een Hallux Valgus. Mijn grote teen doet die stand na, maar vooralsnog zonder problemen. Zijn er dingen die ik ondernemen kan om dit te vermijden?

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik vind inderdaad dat de orthopeed er te lichtzinnig over doet.
Zij denken alleen technisch veel negatieve ervaringen van geslaagde operaties.
Pijn geld voor die mensen niet.
Ze staan wel snel eerste rij met spuiten in teen.
Hoelang helpt dat dan?

This comment was minimized by the moderator on the site

Mijn opa had een hallux valgus, in elk geval aan het been dat hij nog had. Al zijn nageslacht heeft de klacht in meer of mindere mate. Ik zelf herken de teenstand, maar bij mij is het asymptomatisch.

This comment was minimized by the moderator on the site

Wel geschrokken van alle negatieve berichten,ik ben 6 jaar geleden aan mijn linkervoet geopereerd (hallux valgus)ernstige vorm. De pijn was erg, gehele narcose rust voorzichtig lopen ik heb totaal geen pijn gehad dus mijn ander voet ook laten doen 2 weken geleden en ondanks alle waarschuwingen(goed bedoeld) helemaal geen pijn in de uitslaapkamer in de voet gelijk in het gips gezet 1 week totale rust toen de loopschoen 2 weken licht belasten en dan na 2 weken meer belasten. 2 oktober gaat het gips eraf en ben benieuw.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb 10 jaar geleden beide voeten tegelijk laten doen en in beide tenen blijvende schroeven. Mijn herstel heeft zeker 1 jaar geduurd voor ik weer een beetje normale schoenen aan kon.
Heb flinke na pijn gehad en kan eigenlijk niet meer op hakken lopen. Aan 1 voet begint het nu weer te groeien met gevoel van naald prikken.
Ik zou de operatie zo weer doen want door blijven lopen met die zeer diepe pijn...daar kan zelfs een podoloog niks aan veranderen.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik ben 2 weken geleden geopereerd aan hallux valgus aan mijn rechte voet. Vandaag moest ik terug naar het ziekenhuis om mijn hechtingen eruit te halen en mijn drukband eraf te halen maar ik heb nu alleen een soort van sillicoon tussen mijn grote teen en een schoen gehad. Mijn wond is nu gewoon open en bloot en het schuurt nu steeds tegen mijn schoen aan. Is dit normaal? Want ik had eigelijk verwacht dat ik wel gips of verband zou krijgen

This comment was minimized by the moderator on the site

Wat ik lees in diverse reacties is het volgende:
Operatie heeft onvoldoende geholpen of de bunion hallux falgus en hielspoor komt weer terug.

Je kunt het probleem wel verhelpen door een spalkje enz of een operatie, alleen als er niets aan de oorzaak gedaan wordt zal het niet voorgoed opgelost kunnen worden.

De oorzaak van hallux zijn vaak schuldgevoelens en niet je eigen rechte weg durven te lopen, zware emotionele lasten en het voldoen aan de verwachtingen uit je omgeving.
Dit kan de reden zijn dat dit veel vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen.

Oorzaak Hielspoor: je hakken in het zand zetten( vaak letterlijke weerstand) en in wiens “voetspoor” loop je ? Meestal blijf je geworteld in zaken die je zijn aangeleerd (regels, gewoonten, systemen)

Als je de oorzaak weg kunt nemen door coaching of andere technieken, dan zal het lichaam ook geen signalen meer geven in de vorm van pijn en klachten!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik ben aan beiden voeten geopereerd geweest ik dacht dat ik er van af was ja nee hoor ! Hier lig ik met de voet omhoog weer geopereerd een hallux aan de bovenkant gegroeid dit hebben ze nu weg gehaald de pijn is ondraaglijk maar hier was ik Tog een beetje op voorbereid van mijn voet links en rechts nu heb ik een hallux valgus aan de kleine teen rechtervoet en houd niet op ik ben 28 ik ben het enigste kind van de 5 dat zo sukkeld met haar voeten en het ergste geen hakken meer om ze een stukje pees en bot hebben weg gehaald mijn tenen buigen niet meer me

This comment was minimized by the moderator on the site

Ben 5 jaar geleden geopereerd aan hallux valgus.
Er werden 2 schroeven gebruikt.
Nu, 5 jaar later heb ik terug hetzelfde probleem met nog meer pijn dan vroeger.
Ben teneinde raad !!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Helpt het om iedere dag oefeningen te doen om hiervan af te komen, heeft iemand hier ervaring mee? Zie een operatie niet zo zitten.

This comment was minimized by the moderator on the site

Op 13 december 2017 heb ik mijn linkervoet laten opereren. Hierbij werd mijn teen gebroken en het uitstekend bot (bunion) afgezaagd. Ik had wel verwacht dat ik in slaap ging zijn maar ik was plaatselijk verdoofd. De eerste 2 à 3 dagen voelde ik weinig tot niks dankzij de verdoving die tot 3 dagen kon aanhouden. Ik moest 10 dagen met mijn voet omhoog liggen, het verband mocht niet nat worden, wat wel moeilijk is. In een douche loopt het water naar het verband en uit een bad was ik nooit nog uitgeraakt. Hiervoor heb ik bij de apotheker iets gekocht om over mijn been te trekken. Het blijft nog steeds onhandig om op 1 voet te staan in de douche. Krukken zijn zo belangrijk, daar loop je de eerste 2 à 3 weken mee en dan kreeg ik een speciale schoen die niet kon buigen en hiermee mocht ik korte afstanden beginnen stappen. Dat ging wel maar dat was natuurlijk wennen na een aantal weken. Het deed ook veel pijn. Na 4 weken moest ik terug naar de specialiste en moest de ijzeren zool van die schoen er uit zodat die terug zou buigen. Op de scan zag alles er goed uit. Lopen op die schoen waarvan de zool uit was deed heel veel pijn in het begin maar was na een week over behalve bij lange afstanden, waardoor dagelijkse handelingen terug aangenomen konden worden. Na 6 weken heb ik weer een scan laten maken en mocht ik weer met losse, gewone schoenen lopen. Dat is nog maar sinds 2 weken geleden vrijdag. Zoveel pijn had ik daar nog nooit gevoeld. Het eerste uur was uiterst verschrikkelijk. En nu ook nog als ik mijn schoenen juist aan heb. Na een tijdje stappen voel ik eindelijk verbetering. De specialiste rekent minstens 2 maand en 2 weken voor 1 voet. Ik ben bijna aan 2 maand tegen dat ik mijn andere laat doen. 12 februari is het weer zover. Tot nu toe is het het zeker waard. Als ik rondloop heb ik nu last van die naast, wat nog niet helemaal genezen is en last van de bunion aan mijn rechtervoet. Het is een heel verschil van pijn waarmee ik nu al heel blij ben. En om te antwoorden op de vraag of de orthopeed erover deed alsof het niks was? Dat was zeker zo. Plak er een plakkertje op voor de steun. 38 euro voor dat advies. Dan heb ik direct contact opgenomen met de specialist. Van Riet Anne in Herentals is daarvoor een aangeraden arts. Hierop heb ik 2 maand moeten wachten voor consultatie en altijd 1 uur rijden en het was het zo waard. Succes iedereen!

This comment was minimized by the moderator on the site

Hallux Valgus aan de rechtervoet, kloppen en hevige speldenprikken van binnenuit naar de bunion toe. Peesverkramping treedt nu en dan op tussen de grote teen en de lange teen ernaast. De huid op de bunion gloeit rood, voelt warm aan. Ik slik Diclofenac, Ibuprofen en paracetamol. Eet met regelmaat gember vanwege de ontstekingsremmende werking, ben pescotarier, maar overweeg om ook vis te laten staan vanwege de hoge purinegehalte. Suikerwaar en zoete troep komt sowieso mijn lichaam niet in. Dit zijn wel de boosdoeners, verantwoordelijk voor hevige jichtaanvallen. Verder ben ik gelukkig.

This comment was minimized by the moderator on the site

heb zelf last van hallus .. aan linkervoet erg, aan rechtervoet een beetje. mijn moeder en oma hadden het ook. vorige week naar orthopeed, die wil alleen steunzool, vindt operatie niet nodig, maar ik heb ook pijnklachten in rust, wordt er soms zelf wakker van. maandag ga ik weer terug, niet dat ik op operatie zit te wachten, maar nu heb ik last bij elke stap die ik zet, en dat wil ik niet de rest van mijn leven zo houden. heeft iemand ook ervaring dat orthopeed het wat gemakkelijk afdoet ?
ik kreeg het idee dat hij het een beetje onzin vond.... baal ervan en ga het maandag zeker nogmaals bespreken.

This comment was minimized by the moderator on the site

Een voet 15 jaar geleden laten doen super! zonder schroeven of iets dergelijks, nu woensdag de 24 januari eindelijk de tweede voet, maar nu moeten er wel twee schroeven in, daar zie ik wel een beetje tegenop maar moet wel om de teen weer recht te zetten. Dus wat moet dat moet hoop dat het net zo goed gaat als de vorige keer!

Nog niemand heeft gereageerd. Wees de eerste ;)
Laat meer berichten zien

Laat je reactie achter

Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Willekeurige producten uit de webshop

Contact gegevens

 • Concordiastraat 68 - 140
 • 3551 EM Utrecht
 • +31 30 6336 936

(Correspondentieadres, klik hier)