Hallux Rigidus

Bij Hallux Rigidus (bij beginnende klachten soms ook Hallux Limitus genoemd) is de grote teen stijf doordat de gewrichten tussen de botjes van de teen versleten raken. De teen staat recht vooruit, en kan moeilijk op en neer bewegen. Daardoor kan de teen niet meer goed afwikkelen.


hallux-rigidus

Soms treden de klachten alleen op in de ochtend, of bij beweging na een periode van rust. Bij hallux rigidus is het lopen ook vaak lastig, en soms zelfs pijnlijk. De teen kan dik en gezwollen worden omdat hij niet natuurlijk in de schoen beweegt. De aandoening kan soms echter ook optreden zonder dat er serieuze klachten zijn, en dan is behandeling onnodig. Bij veel pijn of andere klachten zal behandeling wel nodig zijn. Vooral ouderen hebben last van hallux rigidus, al komt het ook bij jongeren voor.

Soms komt ook een zogenaamde "functionele hallux limitus" voor. In dat geval is de beweeglijkheid alleen beperkt bij belasting als lopen en staan. Bij het liggen of zitten heb je er dan geen last van.

Oorzaken van hallux rigidus

De meest voorkomende oorzaken van de stijve teen zijn:

 • Slijtage van het kraakbeen (zichtbaar op röntgenfoto) of breuken in de teen. Bij sommige sporten is het risico op hallux rigidus aanwezig, bv voetbal (door trappen tegen de bal), of sporten waarbij veel gesprongen wordt (volleybal, turnen)
 • Andere voetafwijkingen kunnen de hallux rigidus mede veroorzaken. Vooral bij hallux valgus is dit het geval, maar soms ook bij platvoeten of holle voeten.
 • Gewrichtsontstekingen (jicht, reuma). Deze zijn mede mede veroorzaker van de botwoekeringen rond het getroffen gewricht.
 • Artrose
 • Bij functionele hallux limitus is de pees van de teen vaak te gespannen
rigidus thumb

Met de Redux Hallux Steunzooltjes uit onze webshop verlicht je de pijn bij het lopen bij Hallux Rigidus klachten.

Symptomen

De symptomen van hallux rigidus zijn meestal de volgende:

 • Beperking van de beweging van de grote teen
 • Pijn bij het lopen en bewegen, vooral aan de bovenkant van de teen.
 • Soms zwelling bij de grote teen
 • Schoenen passen vaak niet lekker
 • Kraakbeen woekering tussen de gewrichten in de teen
 • Omhoog staan van het laatste kootje van de teen

Behandelingen

Behandelen van de klacht is niet altijd nodig. Sommige mensen hebben de aandoening zonder dat ze er last van hebben. Voor mensen die wel klachten hebben zijn de volgende behandelingen mogelijk:

 • Speciale hallux rigidus zooltjes met een extra verstevigde zool, die zorgen dat de teen niet hoeft af te wikkelen.
 • Podotherapie: Als de oorzaak van de blessure een voetafwijking is moet dit mogelijk met speciaal aangemaakte zooltjes gecorrigeerd worden.
 • Goede (stevige) schoenen dragen, vooral een stijve zool kan helpen om het afwikkelen te verminderen.
 • Rust houden kan de pijn verminderen en mogelijk de blessure te verminderen.
 • Artrodese: operatief vastzetten van de gewrichten in de grote teen in een goede stand. Er kan dan geen wrijving tussen het kraakbeen plaatsvinden, en de teen is weer pijnvrij
 • Cheilectomie: het woekerende kraakbeen tussen de gewrichten wordt operatief verwijderd. Dit gaat wel enigszins ten koste van de kracht van de teen, en wordt daarom minder vaak bij jongeren toegepast.

Je kunt natuurlijk ook proberen te voorkomen dat je dit soort klachten krijgt. Met wat simpele oefeningen kun je je tenen soepel en lenig houden. Een goede oefening is bijvoorbeeld om een handdoek op de grond te leggen en deze dan met je tenen naar je toe te trekken, zoals op deze foto:

voet versterken handdoek

Doe de oefeningen elke dag 2 tot 3 keer met een paar herhalingen.

Reacties (6)

This comment was minimized by the moderator on the site

Heb me laten opereren aan de hallux rigidus, ik had veel pijn,ook in ruststand. Teen is vastgezet met 2 schroeven. Pijn totaal weg, schroeven een jaar later laten verwijderen. Geen enkele pijn meer, nadeel is dat teen niet flexibel is en dat je speciale inlegzolen nodig hebt. Ook semi orthopedisch schoeisel, wat overigens tegenwoordig écht geen duffe schoenen zijn. Dus al met al een goede beslissing.

This comment was minimized by the moderator on the site

Iemand ervaring met teenprotese? Ik ziu dit moeten laten ddoen omdat mijn andere onderbeenspieren beginnen op te spelen door het anders lopen. Vastzetten zie ik minder zitten omdat ik daarvoor nog vrij jong ben.. begin 40... mnu heb ik vermoeden dat het ook aan andere voet begint.. hellup!

This comment was minimized by the moderator on the site

Hallux rigidus, was bij mij een grote stijve teen die niet meer kon afwikkelen. Oorzaak: lange-grote-teen-buiger ( pees die aan een van de kuitspieren vast zit en onder de hiel door aan de grote teen vast zit niet meer de teen kan opteekjen imdat hij door beschadigingen niet door de schacht onder de voet kan glijden. Hierdoor stoten de botten bij de grote teen bij afwikkeling tegen elkaar en ontstaat artrose ( botaangroei en ontsteking) bij opreratie wordt littekens weefsel pees verwijderd en schacht verwijdt, in hiel, ook botaangroei vij teen wordt verwijderd. Ca twee weken in drukverband en met krukken lopen, daarna fysio
Onlangs geopereerd in de Bergman kliniek

This comment was minimized by the moderator on the site

Heeft iemand ervaring met het plaatsen van een teenprothese?
Ik heb er één laten plaatsen maar kan mijn grote teen met moeite omhoog plooien en heb nog veel pijn bij het stappen

This comment was minimized by the moderator on the site

Jordi,
Ik ben er drie weken geleden aan geopereerd en kan dus nog niet zeggen wat het resultaat is. Echter had ik er zo lang last van en heel mijn voet ging zeer doen, dat dit voor mij zeer noodzakelijk was. Ook de arts vond dat het zien van de foto. Ik heb goede hoop dat het goed komt. Mocht je nog vragen hebben dan lees ik t wel. Groeten

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb hier nu al jaren last van, en denk er aan om te laten opereren. Heeft iemand hier ervaringen mee?

Nog niemand heeft gereageerd. Wees de eerste ;)

Laat je reactie achter

Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Contact gegevens

 • Concordiastraat 68 - 140
 • 3551 EM Utrecht
 • +31 30 6336 936

(Correspondentieadres, klik hier)