Skip to main content

Hallux Rigidus - oorzaak, symptomen en behandeling

Bij Hallux Rigidus (bij beginnende klachten soms ook Hallux Limitus genoemd) is de grote teen stijf doordat de gewrichten tussen de botjes van de teen versleten raken. De teen staat recht vooruit, en kan moeilijk op en neer bewegen. Daardoor kan de teen niet meer goed afwikkelen.

hallux-rigidus

Soms treden de klachten alleen op in de ochtend, of bij beweging na een periode van rust. Bij hallux rigidus is het lopen ook vaak lastig, en soms zelfs pijnlijk. De teen kan dik en gezwollen worden omdat hij niet natuurlijk in de schoen beweegt. De aandoening kan soms echter ook optreden zonder dat er serieuze klachten zijn, en dan is behandeling onnodig. Bij veel pijn of andere klachten zal behandeling wel nodig zijn. Vooral ouderen hebben last van hallux rigidus, al komt het ook bij jongeren voor.

Soms komt ook een zogenaamde "functionele hallux limitus" voor. In dat geval is de beweeglijkheid alleen beperkt bij belasting als lopen en staan. Bij het liggen of zitten heb je er dan geen last van.

Oorzaak van hallux rigidus

De meest voorkomende oorzaken van de stijve teen zijn:

 • Slijtage van het kraakbeen (zichtbaar op röntgenfoto) of breuken in de teen. Bij sommige sporten is het risico op hallux rigidus aanwezig, bv voetbal (door trappen tegen de bal), of sporten waarbij veel gesprongen wordt (volleybal, turnen)
 • Andere voetafwijkingen kunnen de hallux rigidus mede veroorzaken. Vooral bij hallux valgus is dit het geval, maar soms ook bij platvoeten of holle voeten
 • Gewrichtsontstekingen (jicht, reuma). Deze zijn mede mede veroorzaker van de botwoekeringen rond het getroffen gewricht
 • Artrose
 • Bij functionele hallux limitus is de pees van de teen vaak te gespannen
zool thumb Met de Redux Hallux Steunzooltjes uit onze webshop verlicht je de pijn bij het lopen bij Hallux Rigidus klachten. Maar we hebben nog veel meer zooltjes in de webshop.

Symptomen van hallux rigidus

De symptomen van hallux rigidus zijn meestal de volgende:

 • Beperking van de beweging van de grote teen
 • Pijn bij het lopen en bewegen, vooral aan de bovenkant van de teen.
 • Soms zwelling bij de grote teen
 • Schoenen passen vaak niet lekker
 • Kraakbeen woekering tussen de gewrichten in de teen
 • Omhoog staan van het laatste kootje van de teen

Behandeling van hallux rigidus

Behandelen van de klacht is niet altijd nodig. Sommige mensen hebben de aandoening zonder dat ze er last van hebben. Voor mensen die wel klachten hebben zijn de volgende behandelingen mogelijk:

 • Speciale hallux rigidus zooltjes met een extra verstevigde zool, die zorgen dat de teen niet hoeft af te wikkelen.
 • Podotherapie: Als de oorzaak van de blessure een voetafwijking is moet dit mogelijk met speciaal aangemaakte zooltjes gecorrigeerd worden
 • Goede (stevige) schoenen dragen, vooral een stijve zool kan helpen om het afwikkelen te verminderen
 • Rust houden kan de pijn verminderen en mogelijk de blessure te verminderen.
 • Artrodese: operatief vastzetten van de gewrichten in de grote teen in een goede stand. Er kan dan geen wrijving tussen het kraakbeen plaatsvinden, en de teen is weer pijnvrij
 • Cheilectomie: het woekerende kraakbeen tussen de gewrichten wordt operatief verwijderd. Dit gaat wel enigszins ten koste van de kracht van de teen, en wordt daarom minder vaak bij jongeren toegepast

Je kunt natuurlijk ook proberen te voorkomen dat je dit soort klachten krijgt. Met wat simpele oefeningen kun je je tenen soepel en lenig houden. Een goede oefening is bijvoorbeeld om een handdoek op de grond te leggen en deze dan met je tenen naar je toe te trekken, zoals op deze foto:

voet versterken handdoek

Doe de oefeningen elke dag 2 tot 3 keer met een paar herhalingen.

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn.

ErgoPad Redux Hallux Steunzool

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Te koop in onze webshop: zooltjes waarmee je ook met hallux rigidus lekker loopt. Daarnaast hebben we ook goede slippers voor je moeilijke voeten!