Fat pad syndroom (beschadigd vetkussen)

Fat pad syndroom is een degeneratie van het vetweefsel onder de hak. De oorzaak is meestal slijtage door overbelasting of ouderdom. De belangrijkste klacht is pijn onder de hiel, maar vaak ook onder de voorvoetsbeentjes. Behandeling is lastig. Vreemd genoeg helpt het soms door de voeten te stimuleren door blootsvoets te lopen of een massage apparaat te gebruiken. Zooltjes verlichten de pijn soms.fat pad syndroom

Soms blijken mensen die hielklachten hebben geen hielspoor te hebben maar een beschadigd vetkussen: fat pad syndroom. Een goede Nederlandse benaming is er eigenlijk niet en de aandoening is vooral bekend in Engelstalige literatuur. De verwarringmet hielspoor is niet onlogisch omdat beide aandoeningen pijn onder de hiel veroorzaken. Helaas ondergaan veel mensen daardoor veel behandelingen die bij voorbaat kansloos zijn omdat de verkeerde diagnose gesteld is. 

Onder de hiel is het weefsel normaal gesproken opgebouwd uit een soort vetkussentjes. Deze kussentjes vormen een dempende laag onder de hiel waardoor schokken gedempt worden en het lopen prettig aanvoelt. Helaas zijn de vetkussentjes niet onkwetsbaar en beschadigen ze soms. Als dit structureel het geval is wordt de dempende laag weefsel steeds dunner en kan soms zelfs bijna helemaal verdwenen zijn. Het gevolg is dat je in extreme gavallen bijna direct op het bot loopt...

Symptomen van fat pad syndroom

De symptomen zijn net als bij hielspoor ook pijn onder de hiel, maar de locatie van de pijn is net wat anders. Waar de pijn bij hielspoor aan de voorkant van de hak zit, bevindt deze zich bij fat pad syndroom meer in het midden van de hak. Ook is de pijn meestal 'doffer' dan de scherpe pijn bij hielspoor. 

Vetkussen beschadigingen komen in verschillende gradaties voor. Bij lichte slijtage valt de pijn nog mee, maar sommige mensen hebben continue pijn. De klachten komen meestal voor bij wat oudere mensen.

Met een echografisch onderzoek kan de diagnose definitief vastgesteld worden. Hiermee kan de conditie van de vetkussentjes goed gemeten en bekeken worden. 

webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze Hielspoorinfo webshop vind je veel zelfhulp producten: onder andere de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, meestal de volgende dag al thuis bezorgd

Oorzaak

De oorzaak van fat pad syndroom is eigenlijk altijd een vorm van slijtage waarbij het weefsel soms langzaam afsterft (atrofie). Dit kan komen door ouderdom, maar ook overgewicht en overbelasting door sporten kunnen een rol spelen. Soms kan het ook komen door ziektes als reuma en diabetes.

Er zijn ook sterke aanwijzingen dat het westerse looppatroon een rol speelt: we lopen altijd op schoenen of zachte slippers en daardoor raken de voeten verwend. In culturen waarbij mesnen gewoon op blote voeten lopen komt de blessure bijna niet voor. 

Behandeling

Het slechte nieuws is dat behandeling zeer moeizaam is. Waar hielspoor bijvoorbeeld kan verdwijnen als de ontsteking is genezen is dit hier anders: de vetkussentjes die zijn verdwenen komen nooit terug. Opereren, injecties, shockwave en dat soort behandelingen hebben dan ook weinig zin. Voorkomen van het probleem is eigenlijk het beste: vooral goede schoenen dragen kan helpen.

Sommige therapeuten raden aan om juist weer op blote voeten te lopen. Waar dit bij een echte peesplaatontsteking uit den boze is, kan het bij beschadigd vetweefsel een zeker positief effect hebben, ondanks dat het pijn kan doen. Bouw het wel voorzichtig op, en loop liever op een natuurlijke ondergrond als zand of gras dan op een keiharde betonvloer. Ook houten voetrollers kunnen gebruikt worden om de voetzool te stimuleren:

houten voeten roller voor voetmassage

Als dit niet helpt, rest er niets anders dan er mee te leren leven. Hooguit kan de pijn draaglijker gemaakt worden door goede inlegzolen of siliconen hielkussens. Deze moeten een goed voetbed bieden en vooral onder de hiel een goede demping hebben. Daarmee wordt het lopen een stuk aangenamer. Ook kunnen sommige therapeuten de hiel tapen.

Reacties (13)

This comment was minimized by the moderator on the site

Hallo,

Ook ik heb de diagnose gekregen van Fat-pad syndroom. Ik krijg binnenkort al nieuwe, bij deze aandoening horende, inlegzolen. Was ook op zoek naar lotgenoten omdat ik graag te weten kom hoe het zich op lange termijn gedraagt. Artsen doen hier niet zoveel uitspraak over merk ik. Goed om de verhalen hierboven dan ook te lezen.
Als iemand zijn verhaal zou willen doen of andere verhalen wil lezen,tips te delen over zolen, schoeisel of andere hulpmiddelen dan kan dat: door mij een mail te sturen:


Ik hoor het graag zodat ik weer hoe ik mij de komende 10, 20 of 30 jaar moet gedragen om niet in een rolstoel terecht te komen.

Groet Robert

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik ben inmiddels 71 jaar, heb al jaren last van fat pad syndroom, maar heb ca. 10 jaar geleden ontdekt dat MBT schoenen met de enorm dikke zolen en het voetbed, het lopen dragelijk maakt. De pijn blijft uiteraard, maar ik zou niet weten wat ik zonder deze schoenen moet. Ga nu op zoek naar inlegzolen voor deze schoenen zodat het misschien nog verder verbeterd.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb al vanaf mijn jeugd weinig vet onder mijn voorvoet. Ik heb erfelijke polyneuropathie waar slechte voeten bijhoren. Nu heb ik ontstoken hielbot en krijg vrijdag schockwave om de genezing te helpen als er misschien kalk zit. Ik heb het gevoel of er glas in zit. Ik raad iedereen aan om eens goed te checken op eeltpitjes. Ik heb veel eeltgroei onder de bal van mijn voet. Een pitje van een zandkorrel doet al pijn. Eelt weghalen en dan een beetje natmaken. Dan zie je ze pas zitten. Het komt snel terug, dus ik kijk het wekelijks na

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb ook hielspoor van in november. Veel pijn gekregen na een wandeling, zitten in ern wandelclup en gaan ieder zondag wandelen, nooit iets gevoeld tot dan...foto laten nemen, flink hielspoor. Bij osteopaat, 12 chocqwave beurten , infiltratie en nog steeds pijn. Bij een andere voetspecialist in orthokliniek geweest en die denkt dat het hielspoor genezen is maar dat mijn vetkussens beschadigd zijn , eind van de maand MRI van voet. Zit thuis van het werk van februari pff. Hoop echt dat het de vetkussens niet zijn.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik ben al jaren op zoek naar wat ik heb. Vetweefsel/kussentjes zijn mijn hele leven afwezig. Samengevat: ik loop op botjes met vel. pijnlijk, maar met goede zooltjes prima te doen. Ik ben nu 40 en merk wel dat de klachten verergeren.
Herkent iemand dit? Ik ben al jaren op zoek wat dit kan zijn. Huisarts, podotherapeut, internist, reumatoloog, diverse pedicures gevraagd of iemand het (her)kent. Ze vonden mijn voeten zeer boeiend, maar niemand heeft dit ooit eerder gezien.

This comment was minimized by the moderator on the site

Hallo! Ik ben 45 en heb het fat pad syndroom al 2 jaar. Ik heb direct goede zooltjes met demping aangemeten gekregen door de beste voeten dokter die er is: de heer Herrema. Ik ben ook voor een second opinion naar de Bergman kliniek in Naarden geweest en zij gaven mijn podotherapeut een 10 voor het aanmeten van mijn geweldige zooltjes! Het is een aandoening die je een plekje moet geven. En vooral kijken wat je nog wel kan en daarvan genieten. Ik heb ook een andere zittende baan gezocht om mijn sociale leven een beetje terug te krijgen. Veel sterkte voor iedereen van een "partner in crime".....

This comment was minimized by the moderator on the site

Hallo, ik ben ook gediagnosticeerd met hielspoor; door de orthopeed nu, omdat ik al ca. 4 maanden last heb met lopen. Ondanks de fysiotherapie vooraf; heb verschillende behandelingen gehad, kan ik nog geen 600 meter lopen (wandelen) en dan verga ik van de pijn in mijn voet. Er was op de röntgenfoto wel een klein uitsteekseltje te zien in het hielbot, maar volgens de orthopeed niet noemenswaardig om te verwijderen. Het gekke is, dat ik tijdens sporten (ik doe aan t'ai chi) geen last heb, maar erna.... !! Het lijkt dan op ontstekingspijn, mijn voet steekt en is pijnlijk daarna bij het lopen. Ik heb rekoefeningen gekregen, waarbij het na verloop van tijd geen verlichting meer gaf maar juist erger werd. Nu krijg ik ook nog een nachtspalk aan gemeten, en word weer terugverwezen naar de fysio voor oefeningen.
Wat me nog meer opvalt, is dat wanneer ik een periode rust heb, ik minder last heb.
Het lijkt me vreselijk om hier niet meer vanaf te komen! Ik heb ook fibromyalgie en dat beperkt me al genoeg.

This comment was minimized by the moderator on the site

Mijn fysio vertelde mij dat ik ook fat pad syndroom heb. Heb hele dag door erge pijn, naar mate de dag vorderd bijna ondraaglijk. De fysio vertelde ook dat ik nergens rekening mee hoefde te houden, mag gewoon zwaar tillen en dergelijke. Waar aan ik sterk twijfel! Alleen gelzooltjes dragen.Heeft iemand tips over hoe je de dag kan doorkomen als bouwvakker.?

This comment was minimized by the moderator on the site

ben 27 en heb het al 2 jaar. Einde sociale leven. Einde normaal werken. Ben bang wat de stand van zaken zal zijn wanneer ik 40 ben (lopen op botten?)

This comment was minimized by the moderator on the site

Hallo
Pfff het is echt balen, heb het sinds een halfjaar.
Van alles geprobeerd en niks helpt.
De diagnose was bij mij gelijk duidelijk fat pad syndroom. Als je het bed uitstapt begint het gedonder van vooraf aan de hele dag door.
Als iemand nog tips heeft? Hoor ik het graag

Dick

This comment was minimized by the moderator on the site

Klopt helemaal.
Ook ik (49 jaar nog maar) heb al zeker 4 jaar deze aandoening.
Huisarts en vele anderen konden niet tot een diagnose komen.
Heb nu aangepast schoeisel, medicatie tegen zenuwpijn en kan niet langer als 45 minuten lopen. Hierdoor werd mijn werk als verzorgende in een instelling onmogelijk. Hoor idd weinig mensen om me heen die dit hebben.
Mee dealen en je aanpassen.
Is lastig...i know

This comment was minimized by the moderator on the site

Goedemorgen, vorig jaar zomer is er hielspoor geconstateerd. Dmv een röntgenfoto. Aangepaste inlegzolen gekregen. Goede stevige schoenen aangeschaft. Het ging een tijdje beter. De afgelopen 3 maanden werd de pijn weer veel erger. Lopen ging bijna niet meer. Daarbij een pijnlijke knobbel achter op mijn hiel, en zere knieën door verkeerder loophouding. Nu vanmorgen bij de Fysiotherapeut is er een echo van mijn hiel gemaakt, en ik moet het nog laten bezinken, maar het is helemaal geen hielspoor!! Maar een Fat pad syndroom!! Nu eerst zorgen voor ontstekingsremmers en andere schoenen.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik ben 57 jaar en heb ook fad pad syndroom aan beide voeten Heb altijd goede schoenen gedragen. Draag nu sinds een jaar zooltjes en schoenen met demping. Kan door de pijn maar 20 in lopen. Ben gestart met pijnstilling. Het is een serieus probleem maar in mijn omgeving hoor ik er maar weinig over hoe kan dat? Heeft hele grote invloed op sociale leven.

Nog niemand heeft gereageerd. Wees de eerste ;)

Laat je reactie achter

Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Contact gegevens

  • Concordiastraat 68 - 140
  • 3551 EM Utrecht
  • +31 30 6336 936

(Correspondentieadres, klik hier)