Fat pad syndroom (beschadigd vetkussen)

Fat pad syndroom is een degeneratie van het vetweefsel onder de hak. De oorzaak is meestal slijtage door overbelasting of ouderdom. De belangrijkste klacht is pijn onder de hiel, maar vaak ook onder de voorvoetsbeentjes. Behandeling is lastig. Vreemd genoeg helpt het soms door de voeten te stimuleren door blootsvoets te lopen of een massage apparaat te gebruiken. Zooltjes verlichten de pijn soms.fat pad syndroom

Soms blijken mensen die hielklachten hebben geen hielspoor te hebben maar een beschadigd vetkussen: fat pad syndroom. Een goede Nederlandse benaming is er eigenlijk niet en de aandoening is vooral bekend in Engelstalige literatuur. De verwarring met hielspoor is niet onlogisch omdat beide aandoeningen pijn onder de hiel veroorzaken. Helaas ondergaan veel mensen daardoor veel behandelingen die bij voorbaat kansloos zijn omdat de verkeerde diagnose gesteld is. 

Onder de hiel is het weefsel normaal gesproken opgebouwd uit een soort vetkussentjes. Deze kussentjes vormen een dempende laag onder de hiel waardoor schokken gedempt worden en het lopen prettig aanvoelt. Helaas zijn de vetkussentjes niet onkwetsbaar en beschadigen ze soms. Als dit structureel het geval is wordt de dempende laag weefsel steeds dunner en kan soms zelfs bijna helemaal verdwenen zijn. Het gevolg is dat je in extreme gevallen bijna direct op het bot loopt...

Symptomen van fat pad syndroom

De symptomen zijn net als bij hielspoor ook pijn onder de hiel, maar de locatie van de pijn is net wat anders. Waar de pijn bij hielspoor aan de voorkant van de hak zit, bevindt deze zich bij fat pad syndroom meer in het midden van de hak. Ook is de pijn meestal 'doffer' dan de scherpe pijn bij hielspoor. 

Vetkussen beschadigingen komen in verschillende gradaties voor. Bij lichte slijtage valt de pijn nog mee, maar sommige mensen hebben continue pijn. De klachten komen meestal voor bij wat oudere mensen.

Met een echografisch onderzoek kan de diagnose definitief vastgesteld worden. Hiermee kan de conditie van de vetkussentjes goed gemeten en bekeken worden. 

webshop thumbZelf wat aan je hielspoor doen? In onze Hielspoorinfo webshop vind je veel zelfhulp producten: onder andere de Strassburg Sock, allerlei zooltjes en nog veel meer, meestal de volgende dag al thuis bezorgd

Oorzaak

De oorzaak van fat pad syndroom is eigenlijk altijd een vorm van slijtage waarbij het weefsel soms langzaam afsterft (atrofie). Dit kan komen door ouderdom, maar ook overgewicht en overbelasting door sporten kunnen een rol spelen. Soms kan het ook komen door ziektes als reuma en diabetes.

Er zijn ook sterke aanwijzingen dat het westerse looppatroon een rol speelt: we lopen altijd op schoenen of zachte slippers en daardoor raken de voeten verwend. In culturen waarbij mensen gewoon op blote voeten lopen komt de blessure bijna niet voor. 

Behandeling

Het slechte nieuws is dat behandeling zeer moeizaam is. Waar hielspoor bijvoorbeeld kan verdwijnen als de ontsteking is genezen is dit hier anders: de vetkussentjes die zijn verdwenen komen nooit terug. Opereren, injecties, shockwave en dat soort behandelingen hebben dan ook weinig zin. Voorkomen van het probleem is eigenlijk het beste: vooral goede schoenen dragen kan helpen.

Sommige therapeuten raden aan om juist weer op blote voeten te lopen. Waar dit bij een echte peesplaatontsteking uit den boze is, kan het bij beschadigd vetweefsel een zeker positief effect hebben, ondanks dat het pijn kan doen. Bouw het wel voorzichtig op, en loop liever op een natuurlijke ondergrond als zand of gras dan op een keiharde betonvloer. Ook kun je een voetroller (zie de Foot Gym uit onze webshop) gebruiken om de voetzool te stimuleren:

voetmassage

Als dit niet helpt, rest er niets anders dan er mee te leren leven. Wel kan de pijn draaglijker gemaakt worden door goede inlegzolen of siliconen hielkussens. Deze moeten een goed voetbed bieden en vooral onder de hiel een goede demping hebben. Ze moeten de hele voet gelijkmatig ondersteunen zodat de druk zo optimaal mogelijk verdeelt wordt. Daarmee wordt het lopen een stuk aangenamer. Ook kunnen sommige therapeuten de hiel tapen.

Reacties (19)

This comment was minimized by the moderator on the site

Heb maandag 1 april te horen gekregen dat ik fat pad syndroom heb.
Steunzolen zijn besteld volgende week heb ik ze.

Wat ik toch verwarrend vind ik loop zoveel mogelijk blootsvoets doe allen schoenen aan als ik de straat op moet, eens binnen waar dan ook gaan de schoenen af.

Nu lees ik hier dat blootsvoets lopen een must is? Terwijl mijn arts mij vertelde dat ik altijd met schoenen met steunzolen mag rondlopen ook thuis.

This comment was minimized by the moderator on the site

Vandaag, na jaren gesukkel met mijn voeten bij dr Verfaille in het ziekenhuis in Herentals (België) geweest. Verdikt: hielkussen totaal verdwenen. Ik ben 57 jaar. Hij heeft me een paar merken schoenen aangeraden, gelijkaardig aan mbt-schoenen maar iets minder bol onderaan. In combinatie met een steunzool die overal zacht is zou dit soelaas moeten brengen. Benieuwd. Ik voel me hier veeeeeeeeeeeel te jong voor. Hou van dansen op blote voeten, wandelen... .

This comment was minimized by the moderator on the site

Hallo, ik ben 47 jaar en heb de klachten van fat pad syndroom een aantal jaren. Steunzooltjes gekregen, fysiotherapeut gezien, niets. Nadat ik zelf een echo heb aangevraagd vorige week, weet ik dat ik dit heb en ook in een gevorderd stadium.
Ik weet eigenlijk niet hoe ik nu verder moet want ik heb continue pijn in mijn voeten, ook in de nacht. Wat doen jullie tegen de pijn overdag en ook vooral de pijn 's nachts?
Als jullie iets weten hoor ik het ontzettend graag, ik weet het nu echt even niet meer.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb al twee en een half jaar last van mijn hielen. Dit in beide voeten. Ik heb van alles geprobeerd. Van zooltjes, tot aan aangepaste gipsspalken, chocqwave therapie, injecties en ga maar door. Nu ben ik bij het hielspoorcenrtum geweest. Waar eerst mij oude orthopeed dacht dat ik hielspoor had, blijkt het nu dat ik aan beide voeten tarsaal tunnel syndroom heb en ook bij beide voeten te weinig vet onder mijn hielen. Zonder het hielspoorcentrum was ik daar nooit achter gekomen. Ik ben nu nog onder behandeling. Maar ik raad iedereen aan die last heeft van zijn hielen om een bezoek aan het hielspoorcetrum te brengen. Misschien kunnen die u van al u voetproblemen afhelpen.

This comment was minimized by the moderator on the site

Hai, ik heb het fat pad syndroom nu een jaar of 3, ben 55 en je sociaal leven is wel over. Lopen is alleen nog kleine stukjes mogelijk. Ik heb zooltjes maar ik merk dat het gebied uitbreidt. Was het eerst alleen onder mijn voorvoet, nu kan ik niet meer op mn hielen lopen en DE goed, verende zool nog niet gevomden. Merk dat mensen om mij heen t gezeur wel beu zijn en t probleem niet zien. Je hebt zooltjes dus zeur niet. Goede schoen a 200 euro dus wat mekker je nou. Ik zeg wel eens, doe een kiezeltje in je sokken en loop eens een tijdje rond, hoe fijn voelt dat. Maar klaar ben ik ermee .. maak me ernstig zorgn over mn toekomst. Waar vind ik in omgeving Amersfoort een goede therapeut die echt goede zolen maakt en ook luistert naar t probleem

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik ben 70 jaar en heb ook fad pad syndroom aan beide voeten.
Hieraan is m.i. niets aan te doen alleen om het dragelijker te maken heb ik aangepaste inlegzolen . Deze zolen helpen mee om draag oppervlakte te vergroten over je hele voet waardoor minder drukbelasting komt op de bal van je voet en hiel, de druk wordt door de inlegzool verdeeld over je hele voet.
Een goed passende veterschoen is belangrijk dat je voeten geen ruimte hebben om te schuiven waardoor wrijving ontstaat en eeltplekken kunnen ontstaan.
Om mijn huid soepel te houden smeer ik mijn voeten overdag in met “schapenwol voetcreme”en voor de nacht met sudocreme. Beide voetcreme helpen mijn huid in redelijke goede conditie te houden .
Schoenen met harde of zachte zool ben ik nog aan het uitproberen m.i. hangt dit af van de ondergrond welke type schoen je gebruikt.
Bij boswandeling werkt m.i. een harde onderzool beter voor de druk verdeling dan een zachte zool , deze zool gaat te veel mee met de ondergrond waardoor meer drukbelasting komt op bepaalde plekken van je voet . De truc is m.i. om de druk zo veel mogelijk te verdelen over je hele voet.

This comment was minimized by the moderator on the site

Hallo,

Ook ik heb de diagnose gekregen van Fat-pad syndroom. Ik krijg binnenkort al nieuwe, bij deze aandoening horende, inlegzolen. Was ook op zoek naar lotgenoten omdat ik graag te weten kom hoe het zich op lange termijn gedraagt. Artsen doen hier niet zoveel uitspraak over merk ik. Goed om de verhalen hierboven dan ook te lezen.
Als iemand zijn verhaal zou willen doen of andere verhalen wil lezen,tips te delen over zolen, schoeisel of andere hulpmiddelen dan kan dat: door mij een mail te sturen:


Ik hoor het graag zodat ik weer hoe ik mij de komende 10, 20 of 30 jaar moet gedragen om niet in een rolstoel terecht te komen.

Groet Robert

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik ben inmiddels 71 jaar, heb al jaren last van fat pad syndroom, maar heb ca. 10 jaar geleden ontdekt dat MBT schoenen met de enorm dikke zolen en het voetbed, het lopen dragelijk maakt. De pijn blijft uiteraard, maar ik zou niet weten wat ik zonder deze schoenen moet. Ga nu op zoek naar inlegzolen voor deze schoenen zodat het misschien nog verder verbeterd.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb al vanaf mijn jeugd weinig vet onder mijn voorvoet. Ik heb erfelijke polyneuropathie waar slechte voeten bijhoren. Nu heb ik ontstoken hielbot en krijg vrijdag schockwave om de genezing te helpen als er misschien kalk zit. Ik heb het gevoel of er glas in zit. Ik raad iedereen aan om eens goed te checken op eeltpitjes. Ik heb veel eeltgroei onder de bal van mijn voet. Een pitje van een zandkorrel doet al pijn. Eelt weghalen en dan een beetje natmaken. Dan zie je ze pas zitten. Het komt snel terug, dus ik kijk het wekelijks na

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb ook hielspoor van in november. Veel pijn gekregen na een wandeling, zitten in ern wandelclup en gaan ieder zondag wandelen, nooit iets gevoeld tot dan...foto laten nemen, flink hielspoor. Bij osteopaat, 12 chocqwave beurten , infiltratie en nog steeds pijn. Bij een andere voetspecialist in orthokliniek geweest en die denkt dat het hielspoor genezen is maar dat mijn vetkussens beschadigd zijn , eind van de maand MRI van voet. Zit thuis van het werk van februari pff. Hoop echt dat het de vetkussens niet zijn.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik ben al jaren op zoek naar wat ik heb. Vetweefsel/kussentjes zijn mijn hele leven afwezig. Samengevat: ik loop op botjes met vel. pijnlijk, maar met goede zooltjes prima te doen. Ik ben nu 40 en merk wel dat de klachten verergeren.
Herkent iemand dit? Ik ben al jaren op zoek wat dit kan zijn. Huisarts, podotherapeut, internist, reumatoloog, diverse pedicures gevraagd of iemand het (her)kent. Ze vonden mijn voeten zeer boeiend, maar niemand heeft dit ooit eerder gezien.

This comment was minimized by the moderator on the site

Hallo! Ik ben 45 en heb het fat pad syndroom al 2 jaar. Ik heb direct goede zooltjes met demping aangemeten gekregen door de beste voeten dokter die er is: de heer Herrema. Ik ben ook voor een second opinion naar de Bergman kliniek in Naarden geweest en zij gaven mijn podotherapeut een 10 voor het aanmeten van mijn geweldige zooltjes! Het is een aandoening die je een plekje moet geven. En vooral kijken wat je nog wel kan en daarvan genieten. Ik heb ook een andere zittende baan gezocht om mijn sociale leven een beetje terug te krijgen. Veel sterkte voor iedereen van een "partner in crime".....

This comment was minimized by the moderator on the site

Hallo, ik ben ook gediagnosticeerd met hielspoor; door de orthopeed nu, omdat ik al ca. 4 maanden last heb met lopen. Ondanks de fysiotherapie vooraf; heb verschillende behandelingen gehad, kan ik nog geen 600 meter lopen (wandelen) en dan verga ik van de pijn in mijn voet. Er was op de röntgenfoto wel een klein uitsteekseltje te zien in het hielbot, maar volgens de orthopeed niet noemenswaardig om te verwijderen. Het gekke is, dat ik tijdens sporten (ik doe aan t'ai chi) geen last heb, maar erna.... !! Het lijkt dan op ontstekingspijn, mijn voet steekt en is pijnlijk daarna bij het lopen. Ik heb rekoefeningen gekregen, waarbij het na verloop van tijd geen verlichting meer gaf maar juist erger werd. Nu krijg ik ook nog een nachtspalk aan gemeten, en word weer terugverwezen naar de fysio voor oefeningen.
Wat me nog meer opvalt, is dat wanneer ik een periode rust heb, ik minder last heb.
Het lijkt me vreselijk om hier niet meer vanaf te komen! Ik heb ook fibromyalgie en dat beperkt me al genoeg.

This comment was minimized by the moderator on the site

Mijn fysio vertelde mij dat ik ook fat pad syndroom heb. Heb hele dag door erge pijn, naar mate de dag vorderd bijna ondraaglijk. De fysio vertelde ook dat ik nergens rekening mee hoefde te houden, mag gewoon zwaar tillen en dergelijke. Waar aan ik sterk twijfel! Alleen gelzooltjes dragen.Heeft iemand tips over hoe je de dag kan doorkomen als bouwvakker.?

This comment was minimized by the moderator on the site

ben 27 en heb het al 2 jaar. Einde sociale leven. Einde normaal werken. Ben bang wat de stand van zaken zal zijn wanneer ik 40 ben (lopen op botten?)

Nog niemand heeft gereageerd. Wees de eerste ;)
Laat meer berichten zien

Laat je reactie achter

Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Contact gegevens

  • Concordiastraat 68 - 140
  • 3551 EM Utrecht
  • +31 30 6336 936

(Correspondentieadres, klik hier)