Skip to main content

Achillespeesontsteking: pijn aan de achillespees

Bij achillespees ontsteking (tendinitis achillis) doet de achillespees pijn en voelt hij stijf aan, vooral na het slapen. Soms is sporten zelfs onmogelijk. Gelukkig gaat de ontstoken pees vaak vanzelf over als je op tijd rust neemt. Met onze zelfhulp tips en eventueel een achillees bandage kun je de genezing bespoedigen.

achillespeesontsteking

Achillespees ontsteking is net als hielspoor een veel voorkomende blessure, vooral  bij wat oudere hardlopers. Het is de oorzaak van 6-17% van alle sportblessures! Mannen hebben er vaker last van dan vrouwen. Gelukkig gaat de pijn en stijfheid aan de achillespees bij de meeste mensen na enkele weken of maanden weer over. Soms gebeurt dat vanzelf, soms door alleen wat rust te houden of met simpele hulpmiddelen. Bij een minderheid is de pijnlijke achillespees hardnekkiger en soms zelfs chronisch.

De wetenschappelijke naam voor achillespeesontsteking is tendinitis achillis. Het is een steriele ontsteking (niet-bacteriëel). In plaats van tendinitis (ontsteking) kan er ook sprake zijn van tendinose (degeneratie): de achillespeespees is dan niet ontstoken, maar beschadigd. Ook wordt soms gesproken over achillespees tendinopathie of achillodynie. In ernstige gevallen is de achillespees niet alleen ontstoken, maar kan er zelfs een achillespees-ruptuur optreden, ofwel een (gedeeltelijke) scheur van de pees. Daarnaast kan er sprake zijn van bursitis: een ontsteking van de slijmbeurs van de achillespeespees. 

Het deel van de achillespees dat ontstoken is, is meestal het deel vlak boven de hak, waar de aanhechting van de pees begint. Juist hier is de doorbloeding van het peesweefsel slecht, waardoor herstel van een kleine ontsteking moeizaam gaat, en er een serieuze ontsteking kan ontstaan.

achillo thumbTe koop in onze webshop: de Bauerfeind Achillotrain en Silistab Achillo: behandelt de pijn en symptomen van achillespeesontsteking. Ook gebruikt door veel ziekenhuizen.

Oorzaak van achillespeesontsteking

De belangrijkste oorzaak van achillespeesontsteking is overbelasting door sporten en het dragen van slechte schoenen, soms in combinatie met voetafwijkingen als platvoeten, doorgezakte voeten of slappe enkels. Al deze factoren dragen bij aan een onnatuurlijke belasting van de achillespees, waardoor deze beschadigt en mogelijk ontstoken raakt. Vooral sporters op leeftijd zijn kwetsbaar.

Andere oorzaken zijn:

 • Overpronatie, een afwijking in de stand van de voet waarbij de voet wat naar binnen zwikt.
 • Beenlengte verschil
 • Stijve kuitspieren (hiervoor help soms de Strassburg Sock)
 • Overgewicht
 • Instabiliteit van de enkels
 • Plotselinge verandering van belasting, zoals bergwandelen tijdens een vakantie of een plotselinge toename van het aantal trainingskilometers bij hardlopers

 • Harde ondergrond bij het sporten
 • Ongetraind fanatiek sporten
 • Antibioticumgebruik: In zeldzame gevallen kan de pees ontstoken raken bij het gebruik van sommige antibiotica (o.a. fluorchinolonen, ofloxacine). Merk je dat je dan last krijgt, ga dan gelijk naar je arts.
 • Diabetes

 • Overgewicht

Meestal is het probleem van de blessure niet een "echte" ontsteking van de pees, maar degeneratie van het weefsel in de pees (mini-scheurtjes).

Symptomen van achillespeesontsteking

symptoom: pijn aan de achillespees

Typische symptomen en klachten van een ontstoken achillespees zijn de volgende: aanvankelijk treden er alleen direct na het sporten lichte pijnklachten of stijfheid op, die na een paar uur weer verdwijnen. De pijn in de achillespees concentreert zich meestal enkele centimeters boven de hiel. Als deze klachten genegeerd worden kan de pijn verergeren en aanhouden. Bij een warming-up kunnen de pijnklachten soms tijdelijk verdwijnen, om na de training weer terug te komen. In ernstige gevallen is de pijn continue aanwezig, en verdwijnt deze ook in rust niet meer. Tenslotte kan de pees wat gezwollen zijn. 

Vooral na rust of 's ochtends na het slapen kan het gebied rond de pees en de pees zelf stijf aanvoelen. Vooral bij deze symptomen kan het dragen van een Strassburg Sock of nachtspalk soelaas bieden.

In het geval van een achillespees-ruptuur (scheuring) treedt een hevige pijn in de achillespees op en is lopen direct onmogelijk. Ook kan de plek van de ruptuur met het oog waargenomen worden.

Met röntgen-foto's, echografie of eventueel een MRI-scan kan de diagnose eventueel bevestigd worden. Er is dan vaak kalkvorming in het peesweefsel te zien.

visco heel webshopTe koop in onze webshop: de Viscoheel hielkussens. Verhoogt de hak en dempt. En we hebben ook de originele Strassburg Sock (bij opstartpijn).

Behandeling van achillespeesontsteking

Hoe kun je de genezing van een ontstoken achillespees bespoedigen? In het beginstadium zijn de klachten vaak goed te behandelen. Bij veel mensen geneest het vanzelf na een paar weken of maanden. Pas als de achillespees-pijn chronisch wordt is behandeling lastiger. Probeer dus zo snel mogelijk actie te ondernemen als je klachten krijgt.  Denk dan aan de volgende maatregelen:

 • Rust houden: het beste is om belastende training te vermijden. Ga bijvoorbeeld zwemmen om toch in conditie te blijven.
 • Zooltjes of hielkussens: het verhogen van de hak kan de spanning op de achillespees wat verlichten. Een siliconen hakje als de Viscoheel is daar speciaal voor gemaakt.
 • Achillespees bandages, zoals de Achillotrain en de Silistab Achillo, die een masserende werking hebben op de achillespees.

 • Warming up: zorg dat je de belasting rustig opbouwt. Begin rustig en doe lichte rekoefeningen. Ook na de training is het zaak om weer rustig af te bouwen middels cooling down oefeningen zoals rustig uitlopen.

 • Doe rek en strek oefeningen, vooral voor de kuitspieren (de lange en de korte). De oefeningen die op de pagina voor hielspoor oefeningen genoemd zijn, zijn ook voor de behandeling van achillespeesontsteking zeer geschikt. Wees wel voorzichtig, zeker bij zwaarder letsel kun je de oefeningen het beste eerst met een fysiotherapeut doornemen. Stop in ieder geval als je pijn voelt!

 • Spierversterkende oefeningen voor de kuitspier. Ga met de tenen op de trap staan met de hak naar beneden en breng het lichaam dan langzaam omhoog. Eventueel kan dit met 1 been tegelijk gedaan worden, maar pas wel op voor overbelasting. Doe ook dit eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut.

 • Een nachtspalk of Strassburg sok helpt vaak, door de rek die 's nachts op de kuitspieren wordt uitgeoefend.

 • Koelen met ijs (niet direct op de huid) kan in het acute stadium helpen door de bloedstroom naar het gebied te stimuleren. Doe dit vooral na de training, en liefst enkele keren per dag. Bij een chronische ontsteking is deze methode minder effectief. Massage van de kuitspier helpt zowel het voorkomen van achillespees ontsteking als de behandeling ervan. Laat dit door een ervaren masseur uitvoeren.

 • Goede schoenen zijn erg belangrijk, bezuinig hier niet op. Elke goede hardloop winkel kan je hierover adviseren, of ga naar een gespecialiseerde (orthopedische) winkel. Let vooral op een goed voetbed en goede demping.
 • Kinesiotape kan soms ook goed helpen, zoals de Gladiator Tape in onze webshop.
 • Soms kunnen ontstekingsremmers als ibuprofen e.d. effect hebben (NSAID's). Injecties met corticosteroïden worden soms nog toegepast, maar de effectiviteit hiervan wordt betwijfeld, en er is ook kans op bijverschijnselen.

 • Tenslotte wordt soms gekozen voor een operatie: het aangetaste peesgedeelte wordt daarbij vrij gelegd, schoongemaakt en vervolgens weer gehecht. Na de operatie moet enkele weken rust gehouden worden, en moet je met krukken lopen. Als de oorzaak ligt in te korte kuitspieren wordt er soms voor gekozen deze te verlengen middels de zogenaamde gastroc slide operatie.

Behandeling van achillespees klachten moet vaak langdurig worden volgehouden, aangezien de pijn en stijfheid erg hardnekkig kunnen zijn. Wees vooral voorzichtig met te snel weer belasten, anders kan de klacht snel weer terugkomen.

Achillespees bandages

Met een achillespees-bandage kun je zelf wat doen aan je pijnlijke en ontstoken achillespees. Deze bandage is een van de weinige zelfhulpmiddelen die specifiek voor achillespeesblessures is ontwikkeld en hij werkt vaak verbluffend goed. Goede voorbeelden zijn de Achillotrain van Bauerfeind (afbeelding hieronder) en de wat goedkopere Lyon Achillespees brace.

Deze braces worden vaak door ziekenhuizen voorgeschreven na een operatie of ruptuur, maar je kunt ze ook prima zelf toepassen. Het effect is tweeledig:

 • Tegen de achilleshiel zit een siliconen-stukje ingeweven. Dit biedt een constante masserende werking op de pees. Het klinkt erg simpel, maar is verrassend vaak effectief
 • Daarnaast zit er een klein siliconenhakje onder de hiel. Dit zorgt voor een lichte hakverhoging, wat de pezen in de hiel ontlast. Mocht dit ongewenst zijn (voor sporters of als je aangepaste zolen draagt), dan kun je beter de Achillotrain Pro kiezen

Zowel de Achillotrain als de Silistab Achillo zijn verkrijgbaar in onze webshop.

Simon Kloostra

Simon Kloostra

Voetkundig Adviseur en eigenaar Hielspoorinfo

Dit artikel is geschreven door Simon Kloostra. Simon is opgeleid als voetkundig adviseur aan de Academie voor Podologie. Daarnaast heeft hij zelf chronisch hielpijn en weet daarom goed hoe vervelend voetklachten kunnen zijn. 

De Achillotrain bandage

Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden

Te koop in onze webshop: de Bauerfeind Achillotrain: vaak erg effectief bij de behandeling van achillespees-ontsteking. Maar we hebben meer producten: de Strassburg Sock, siliconen hielkussens en zelfs goede slippers!