Achillespeesontsteking

Achillespeesontsteking (tendinitis achillis) is een ontsteking van de achillespees, de pees die van de kuitspier naar de hiel loopt. Het is een zogenaamde steriele ontsteking (niet-bacterieel). De ontsteking is pijnlijk en kan sporten onmogelijk maken, zeker als de blessure wordt genegeerd en chronisch wordt.

achillespeesontsteking

Deze blessure is net als hielspoor een veel voorkomende en soms hardnekkige blessure. Het komt vaak voor bij hardlopers en het is de oorzaak van 6-17% van alle sportblessures! De wetenschappelijke naam voor achillespeesontsteking is tendinitis achillis. In plaats van tendinitis kan er ook sprake zijn van tendinose (degeneratie): de pees is dan niet ontstoken, maar is beschadigd. Ook wordt soms gesproken over achillespees tendinopathie of achillodynie. In serieuze gevallen is de achillespees niet alleen ontstoken, maar kan er zelfs een achillespees-ruptuur optreden, ofwel een (gedeeltelijke) scheur van de pees. Daarnaast kan er sprake zijn van bursitis van de achillespees, een ontsteking van de slijmbeurs van de pees.

Het deel van de achillespees dat ontstoken is, is meestal het deel vlak boven de hak, waar de aanhechting van de pees begint. Juist hier is de doorbloeding van het peesweefsel het slechtst, waardoor herstel van een kleine ontsteking moeizaam gaat, en er een serieuze ontsteking kan ontstaan.

achillo thumb

Te koop in onze webshop: de Bauerfeind Achillotrain: behandelt de pijn en symptomen van achillespeesontsteking. Ook gebruikt door veel ziekenhuizen.

Oorzaken van achillespeesontsteking

De oorzaak van achillespeesontsteking is vaak identiek aan die van hielspoor. Overbelasting door sporten en dragen van slechte schoenen zijn in veel gevallen verantwoordelijk voor de klacht, soms in combinatie met afwijkingen als platvoeten, doorgezakte voeten of slappe enkels. Vooral sporters op latere leeftijd zijn kwetsbaar. Al deze factoren dragen bij aan een onnatuurlijke belasting van de achillespees, waardoor deze beschadigd en mogelijk ontstoken raakt.

Andere oorzaken zijn:

 • Overpronatie, een afwijking in de stand van de voet waarbij de voet wat naar binnen zwikt.
 • Beenlengte verschil
 • Stijve kuitspieren (hiervoor help soms de Strassburg Sock)
 • Overgewicht 
 • Instabiliteit van de enkels
 • Ook een plotselinge verandering van belasting kan een oorzaak zijn, zoals bergwandelen tijdens een vakantie, of een plotselinge toename van het aantal trainingskilometers bij hardlopers, bijvoorbeeld bij het trainen voor een marathon. 
 • Harde ondergrond bij het sporten
 • Ongetraind fanatiek sporten
 • Antibioticumgebruik: In zeldzame gevallen kan de pees ontstoken raken bij het gebruik van sommige antibiotica (o.a. fluorchinolonen, ofloxacine). Merk je dat je dan last krijgt, ga dan gelijk naar je arts.

Meestal is de oorzaak van de blessure niet een "echte" ontsteking van de pees, maar degeneratie van het weefsel in de pees (mini-scheurtjes).

Symptomen

sporter met achillespeesklachtenTypische symptomen van achillespeesontsteking zijn de volgende:

Aanvankelijk treden er alleen direct na het sporten lichte pijnklachten op die na een paar uur weer verdwijnen. De pijn in de achillespees concentreert zich meestal enkele centimeters boven de hiel. Als deze klachten genegeerd worden kan de pijn aan de achillespees verergeren, en aanhouden. Bij een warming-up kunnen de pijnklachten soms weer tijdelijk verdwijnen, om na de training weer terug te komen. In ernstige gevallen is de pijn continue aanwezig, en verdwijnt deze ook in rust niet meer.

Vooral na rust of 's ochtends kan het gebied rond de pees en de pees zelf stijf aanvoelen. Tenslotte kan de pees wat gezwollen zijn.

In het geval van een achillespees-ruptuur (scheuring) treedt een hevige pijn in de achillespees op en is lopen direct onmogelijk. Ook kan de plek van de ruptuur met het oog waargenomen worden.

Met röntgen-foto's, echografie of soms zelfs een MRI-scan kan de diagnose eventueel bevestigd worden. Er is dan vaak kalkvorming te zien.

hielspoor sok thumb

In onze webshop vindt je zowel de originele Strassburg Sock als de iets goedkopere, maar vergelijkbare Viofix Hielspoor Sok Meestal de volgende dag al thuis bezorgd!

Behandeling

In het beginstadium is de blessure vaak goed te behandelen, pas als de blessure chronisch wordt is dit lastiger:

 • Rust houden: het beste is om belastende training te vermijden. Ga bijvoorbeeld zwemmen om toch in conditie te blijven.
 • Warming up: Zorg dat je de belasting rustig opbouwt. Begin rustig en doe lichte rek-oefeningen. Ook na de training is het zaak om weer rustig af te bouwen middels cooling down oefeningen zoals rustig uitlopen.
 • Voer rek en strek oefeningen uit, vooral voor de kuitspieren (de lange en de korte). De oefeningen die op de pagina voor hielspoor rekoefeningen genoemd zijn, zijn ook voor de behandeling van achillespeesontsteking geschikt. Wees wel voorzichtig, zeker bij zwaarder letsel kun je het de oefeningen het beste met een therapeut doornemen. Stop in ieder geval als je pijn voelt!
 • Spierversterkende oefeningen voor de kuitspier. Ga met de tenen op de trap staan met de hak naar beneden en breng het lichaam dan langzaam omhoog. Eventueel kan dit met 1 been tegelijk gedaan worden, maar pas wel op voor overbelasting. Doe dit liefst onder begeleiding van een fysiotherapeut.
 • Bandages, zoals de Achillotrain, die een masserende werking hebben op de achilles pees.
 • De Strassburg sok helpt vaak, door de rek die 's nachts op de kuitspieren wordt uitgeoefend.
 • Koelen met ijs (niet direct op de huid) kan in het acute stadium helpen door de bloedstroom naar het gebied te stimuleren. Doe dit vooral na de training, en liefst enkele keren per dag. Bij een chronische ontsteking is deze methode minder effectief.
 • Massage van de kuitspier helpt zowel het voorkomen van achillespeesontsteking als de behandeling ervan. Laat dit door een ervaren masseur uitvoeren.
 • Goede schoenen zijn erg belangrijk, bezuinig hier niet op. Elke goede hardloop winkel kan je hierover adviseren, of ga naar een gespecialiseerde (orthopedische) winkel. Let vooral op een goed voetbed en goede demping.
 • Inleg zooltjes kunnen naast goed schoeisel soms hulp bieden voor de ontsteking. Een podotherapeut kan op maat zooltjes maken die de voet nog extra ondersteunen, vooral bij voetafwijkingen als platvoeten en holle voeten.
 • Hielkussens onder de hiel, voor demping en verzachting. Ook kunnen hiermee soms beenlengte verschillen opgeheven worden.
 • Kinesiotape kan soms ook goed helpen, zoals die van KT Tape in onze webshop.
 • Soms kunnen ontstekingsremmers als ibuprofen e.d. effect hebben.
 • Injecties met corticosteroïden worden soms nog toegepast, maar de effectiviteit hiervan wordt betwijfeld, en er is ook kans op bijverschijnselen.
 • Tenslotte kan soms gekozen worden voor een operatie: het aangetaste peesgedeelte wordt daarbij vrijgelegd, schoongemaakt en vervolgens weer gehecht. Na de operatie moet enkele weken rust gehouden worden, en moet met krukken gelopen worden.
 • Operatie: In uiterste gevallen wordt geopereerd, waarbij de verdikking op de pees wordt schoongemaakt. Als de oorzaak ligt in te korte kuitspieren wordt er soms voor gekozen deze te verlengen middels de zogenaamde gastroc slide operatie.

Behandeling van achillespeesontsteking moet vaak langdurig worden volgehouden, aangezien de klacht erg hardnekkig kan zijn. Wees vooral voorzichtig met te snel weer belasten, anders kan de klacht snel weer terugkomen.

Achillespees bandages

Met een achillespees-bandage kun je vaak zelf wat doen aan je ontsteking. Deze bandage is een van de weinige zelfhulpmiddelen die specifiek voor achillespeesblessures zijn ontwikkeld. Gelukkig zijn ze vaak effectief. Een goed voorbeeld is de Achillotrain van Bauerfeind:

achillotrain voor zelfhulp

Ze worden vaak door ziekenhuizen voorgeschreven na rupturen of operaties, maar je kunt ze ook prima zelf toepassen. Het effect is tweeledig:

 • 1: Tegen de achilleshiel zit een siliconen-stukje ingeweven. Dit biedt een constante masserende werking op de pees. Het klinkt erg simpel, maar is verrassend vaak effectief.
 • 2: Daarnaast zit er een klein siliconenhakje onder de hiel. Dit zorgt voor een lichte hakverhoging, wat de pezen in de hiel ontlast. 

De Achillotrain is verkrijgbaar in onze webshop.

 

Reacties (69)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ongeveer jaar geleden links pijnlijke archillispees, na 3 mnd. ( met veel rust) was pijn bij lopen verdwenen.
Nu rechts klachten van de pees, pijn, niet alleen bij lopen, ook bij rust. De plek voelt warm aan en is iets dik.
Mijn vraag is moet ik weer veel zitten om dit snel voorbij te laten gaan?
Bewegen op mijn leeftijd ( 86) is toch van belang?

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb sinds kerst 2017 last van achillespees ontsteking aan beide pezen. De rechterpees is ook opgezet. Ik heb excentrische oefeningen gedaan. Die brachten verlichting echter door niet door te zetten/te vroeg te stoppen zijn de ontstekingen niet verdwenen. Ik heb half mei Strassburg sokken in bed gelegen. Dit gaf direct verlichting. Na twee weken kon ik deze niet meer verdragen. Sinds een maand ben ik de pezen aan het masseren met deel blues run van Doterra. Dat lijkt nu aan te slaan. Ik combineer het met stevige schoenen en excentrische oefeningen en heb goede hoop er nu vanaf te komen.

This comment was minimized by the moderator on the site

lk sukkel al 14 maanden met een ontsteking (alleen linkerachillespees ) en het wordt met de dag erger !
als ik s'morgens opsta dan zak ik precies door en voel of dat ik op stenen loop, draag steunzolen en heb een extra gewone zool in om wat rechter te gaan . de pijn is niet te harden
heb alle mogelijke scans achter de rug resultaat een ontsteking op de slijmbeurs ik ben ten einde raad de laat visite zei de arts als oefening 1000 per dag ( 1 x per min.)met gestrekte been de voet naar binnen stretchen pijnlijk en dus ondoenbaar
graag reactie liefst ook van deskundigen (ben van Gent)
bij voorbaat dank
ik heb alleen emai
lucl

This comment was minimized by the moderator on the site

Heb nu 3 jaar last van beide achillespezen. Heb in april 2015 te hard getraind voor een hardloopwedstrijd met als gevolg pijn en stijfheid in beide achillespezen. Heb eerst een paar weekjes rust genomen en weer geprobeerd te hardlopen maar ging niet, daarna 3 maand rust en weer proberen maar was nog niet over. Omdat ik november een maand op reis ging wou ik graag afwachten hoe het ging maar na mijn reis maar niet opgeknapt dus actie ondernomen. Ging april mei juni juli 2016 naar een fysio waar ik shockwave behandeling kreeg (op eigen verzoek), werd op het moment iets beter maar ging niet over. Januari 2017 naar huisarts gegaan en doorverwijzing naar sportarts UMCG. Sportarts gaf me oefeningen mee, werd er iets beter van en geprobeerd te hardlopen maar ging niet over en was al snel weer op oude niveau van klachten. MRI scan en Echo liet zien dat achilles in orde was maar ik had in beide hielen een slijmbeursontsteking. De sportarts gaf aan dat operatie geen optie was en zijn voorstel was cortisonen injectie in beide. Had gelezen dat het wel nadelen heeft maar goed het was een advies van een sportarts dus ingestemd. juni/juli 2017 zijn beide gezet. Gaf eerst wel verlichting maar klachten kwamen terug.
Omdat mijn opties een beetje op waren eerst niks gedaan. In april 2018 bij fysio UMCG geweest en zelf voorgesteld om zelf met excentrische oefeningen te beginnen en dan naar een sportfysio om het harlopen weer op te pakken. Bij het doen van excentrische oefeneningen kreeg ik meer last van beide achillespezen dus weer gestopt.
Toen kwam ik deze link tegen https://www.hagaziekenhuis.nl/a-tm-z/behandelingen/achillespeesontsteking.aspx
Ben nu een week bezig met deze oefeningen https://www.hagaziekenhuis.nl/media/810044/rekoefeningen_kuit_en_fascia_plantaris.pdf en het gaat vooruit. Vooral de eerste dagen koelde ik 2x per dag omdat ik anders pijn had en de oefeningen niet door kon zetten.
Weet dat ik niet te snel moet belasten dus probeer veel rust te nemen en niet meer te zwemmen en lopen te beperken.

Leermomenten:
- Volgende keer zo snel als mogelijk naar goede fysiotherepeut zonder zelf eerst onderzoek te doen
- Stop met sporten en meteen koelen bij start achilles-blessure
- Heb te snel opgebouwd met hardlopen wanneer het iets beter voelde, beter is om een hardloopschema te volgen om weer heel rustig op te bouwen eventueel met fysiotherepeut. Zo voorkom je dat je meteen weer terugvalt.
- Doe oefeningen in overleg met fysio, probeer verschillende oefeningen, kan zijn dat die wel het probleem oplossen.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb zelf nu al 3j een chronische archillespeesontsteking aan beide kanten, heb fysio gehad, dry needle therapie, dat verzachtte maar bij stopzetting komt het terug, vooral in de zomer is het het ergst, draag ik sandalen en slippers, schoenen die minder steun geven. Als ik sneakers draag met steunzolen en een hiel verhoging dan is het te doen. Links staat er een bobbel op. De pijn is het ergst als ik lang stil gezeten heb of bij het opstaan, ik kan de eerste 10 stappen niet normaal lopen, daarna gaat het beter . Heb de pees nu al 6 keer met traumeel laten inspuiten en ik voel verbetering, het verzacht de pijn en het versoepelt de pees aanzienlijk. Het is nog niet helemaal weg, rechts bijna, links is er serieuse verbetering. Ik hoop dat het met traumeel zal overgaan.

This comment was minimized by the moderator on the site

Heb heb ook net zoals Kees EPTE therapie gehad. Had daarvoor ook dry needling en shockwave, dat hielp niet. Ik heb 5 behandelingen gehad en merkte al snel verbetering.
Moet alleen oppassen dat ik in de zomer niet met te platte schoenen of slippers loop.

This comment was minimized by the moderator on the site

Hallo mensen, ik heb goede ervaringen met EPTE (google maar eens). Ik had al een jaar lang achillespeesklachten. Een deel van mijn peesweefsel was gedegenereerd (soort littekenweefsel) en ik kon niet normaal hardlopen of voetballen. Shockwave hielp mij niet, EPTE wel. Bij die behandeling wordt een dunne naald (vergelijkbaar met dry needling) in je achillespees gebracht. Dat lijkt eng en pijnlijk maar dat is het niet. Het is hooguit wat ongemakkelijk. Daarna wordt er ongeveer anderhalve minuut zwakstroom via de naald losgelaten op de plek van het slechte weefsel in de pees.
Gedachte daarachter is dat de zuurgraad verandert en daardoor het herstel op gang komt. Na acht behandelingen was het weefsel weer normaal en kon ik weer sporten. Helaas ben ik iets te fanatiek van start gegaan en heb ik nu een geirriteerde achillespees, maar dat doet niets af aan het succes van EPTE. Ik zeg niet dat het bij iedereen helpt, maar voor de schijnbaar 'hopeloze' gevallen kan het misschien een uitkomst zijn. Laat ook even weten als jij EPTE hebt gedaan en welk effect het op jouw pijnlijke peesje had.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik ben 23 oktober 2017 geopereerd aan linkerbeen, achillespees verlenging en verwijderen van knobbel erop, 4 weken gips en krukken, mocht er niet op steunen, daarna vier weken loopgips, ondertussen ook op intensieve beland wegens longembolen. We zijn nu bijna zes maanden verder en ik heb nog steeds pijn, volg nog steeds kinesist, heb ook nog een infiltratie gehad vorige maand in de hiel want heb ook hielspoor, die pijn is weg maar de achillespees doet nog pijn. Volgende week weer op controle. Steunzolen heb ik al bijna twee jaar. Mijn geduld en mijn centen geraken op.

This comment was minimized by the moderator on the site

Had ook jaren lang last van mijn achillespees. Dikke bult en pijn bij lopen. Totdat deze scheurde. De schacht van de pees was in tact en de arts besloot niet te opereren maar met verschillende gipsstanden mijn pees te laten aangroeien op natuurlijke wijze. Na 8 weken gips was de pees aangegroeid en heb ik er nooit meet last van gehad. De voorheen te korte pees was op “natuurlijke” wijze langer geworden.

This comment was minimized by the moderator on the site

sukkel ook al bijna 2 jaar met achillespeesontsteking ,heb al kine gehad alsook verschillende inspuitingen bij een sportarts door de lange duur heeft die mij doorverwezen naar de fysio ,heb 18 beurten gehad en het is wel wat verbeterd ,doe ook dagelijks mijn oef die ik bij de fysio deed ,maar kan nog steeds nie gewoon wandelen laat staan lopen ben ook een beetje ten einde raad ,en overweeg nog maar eens een specialist te raadplegen ,zal waarschijnlijk niets anders opzitten dan een operatie ,maar wil die zo lang mogelijk uitstellen want dat is wel het laatste wat ik wil ,heeft er iemand nog ideeen want het is frustrerend gewoon dat ik niks meer van sport kan doen pfffff

This comment was minimized by the moderator on the site

Hoi,

Loop nu net 1jaar te sukkelen met mijn linker achillespees. En ik weet het echt niet meer... Manuele therapie, Shockwave, zooltje, speciale dokter geweest die op verschillende plaatsen spuiten zetten. (Dr. Mertens Rotselaar) maar niets betert. Ik ben visual merchandiser dus ik sta 9u (ladders op en af). Het is zo frustrerend. Het laatste wat ik wil is een operatie. Maar ik heb zowat de indruk da da zowat de enigste oplossing is. Zucht.....

This comment was minimized by the moderator on the site

hey iedereen ik ben sinds 28november2017 aan mn achillespees geopereerd en ik dacht yes ben er vanaf niks is minder waar dus ,kan nog steeds ni normaal wandelen heb constant pijnscheuten door mn voet alsook hele tijd branderig gevoel erin ,nu ben k doorverwezen naar een andere specialist ene die fysiche geneeskunde en revalidatie doet ben eens benieuwd wat die zal zeggen

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik heb ook heel lang last gehad van mijn linker achillespees. Zeker wel een jaar. Soms zo erg dat ik bijna niet kon lopen en dat ik de pijn de hele dag voelde. Heb zooltjes gekregen via de podoloog. Ook heb ik shockwave therapie gevolgd. De pijn nam wel wat af maar niet helemaal. Ik ben via de huisarts doorgestuurd naar een arts in het ziekenhuis en heb daar voor een nachtspalk gekregen(gips voor snachts met klittenband) en moest dat snachts en de pijn is gewoon weg! Ik zou echt iedereen aanraden om naar het ziekenhuis te gaan en een spalk aangemeten te krijgen want bij mij was het dus ook zo dat als dit niet zou helpen dat ik dan geopereerd zou worden, niet nodig Dus!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik na ongeval kuitbeen en scheenbeen gebroken door de breuken was achillespees gekrompen zit titanium staaf in scheenbeen eerste 3maanden hard afgezien om pees terug te laten uitrekken nu sedert vorige donderdag na operatie om pinnen uit pols en bouten van staaf net onder de knie te verwijderen weer last van ontstoken achillespees en ontstoken kuitspier en radiale spier vooraan kuit ,dokters en kinesisten weten geen raad ze begrijpen het niet waarom alles terug ontstoken en vast zit

This comment was minimized by the moderator on the site

Bij mij helpt schockwave ook, al na 2 behandeldelingen merkbaarbaar minder pijn.
De behandeling zelf is niet prettig, maar zeker de moeite waard om zo snel van je klachten af te komen. Ik liep er al maanden mee. Van alles geprobeerd en de oplossing bleek relatief simpel te zijn.

Nog niemand heeft gereageerd. Wees de eerste ;)
Laat meer berichten zien

Laat je reactie achter

Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Contact gegevens

 • Concordiastraat 68 - 140
 • 3551 EM Utrecht
 • +31 30 6336 936

(Correspondentieadres, klik hier)