Achillespeesontsteking

achillespees ontsteking

Achillespeesontsteking (tendinitis achillis) is een ontsteking van de achillespees, de pees die van de kuitspier naar de hiel loopt. Het is een zogenaamde steriele ontsteking (niet-bacterieel). De ontsteking is pijnlijk en kan sporten onmogelijk maken.

Achillespeesontsteking is net als hielspoor een veel voorkomende en soms hardnekkige blessure. Het komt veel voor bij mensen die aan hardlopen doen, en is de oorzaak van 6-17% van alle sportblessures! De wetenschappelijke naam voor achillespeesontsteking is tendinitis achillis (soms ook tendinose = degeneratie). 

In serieuze gevallen is de achillespees niet alleen ontstoken, maar kan er zelfs een achillespees-ruptuur optreden, ofwel een (gedeeltelijke) scheur van de pees. Daarnaast kan er sprake zijn van bursitis van de achillespees, een ontsteking van de slijmbeurs van de pees.

Het deel van de achillespees dat ontstoken is, is meestal het deel vlak boven de hak, waar de aanhechting van de pees begint. Juist hier is de doorbloeding van het peesweefsel het slechtst, waardoor herstel van een kleine ontsteking moeizaam gaat, en er een serieuze ontsteking kan ontstaan.

Oorzaken van achillespeesontsteking

De oorzaak van achillespeesontsteking is vaak identiek aan die van hielspoor:
Overbelasting door eenzijdig of te fanatiek sporten en verkeerd schoeisel (weinig demping, geen goed voetbed, knellend) zijn in veel gevallen verantwoordelijk voor de klacht, vaak in combinatie met afwijkingen als platvoeten, doorgezakte voeten of slappe enkels. Deze factoren dragen bij aan een onnatuurlijke belasting van de achillespees, waardoor deze beschadigd en vervolgens ontstoken raakt.

Andere oorzaken zijn:

 • Overpronatie, een afwijking in de stand van de voet waarbij de voet wat naar binnen zwikt.
 • Ouderdom (slijtage)
 • Beenlengte verschil
 • Overgewicht 
 • Instabiliteit van de enkels
 • Ook een plotselinge verandering van belasting kan een oorzaak zijn, zoals bv bergwandelen tijdens een vakantie, of een plotselinge toename van het aantal trainingskilometers bij hardlopers, bv bij het trainen voor een marathon. 
 • Harde ondergrond bij het sporten
 • Ongetraind fanatiek sporten

Meestal is de oorzaak van de blessure niet een "echte" ontsteking van de pees, maar degeneratie van het weefsel in de pees (mini-scheurtjes).

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars
Laat ook je reactie achter, klik hier
9 Reacties |
 • Carola kusters

  Hallo,, ik heb 2jaar geleden hielspoor gehad aan beide hakken, na 2jaar zei me eeen kennis dat ik de shokwave moest proberen, dat heb ik gedaan en na 4behandelingen ging het een stuk beter, nu een jaar later is het weer terug plus dat mijn achilles is ontstoken, hoe dat voelt weten jullie allemaal. Ik heb inmiddels 5 schokwave's gedaan en voel geen verbetering, is er misschien nog iets anders wat ik kan doen?

  Like 0
 • Judith Bakker

  hallo, ik ben inmiddels na jarenlange pijnklachten aan de achillespezen geopereerd. Mijn linker is gekliefd en opgerekt, en de rechter is verlengd...maar WAT een ellende!!! Ik heb ernstige holvoeten en MS en vandaaruit verkeerde spierspanning in de kuiten. De geliefde pees heeft een infectie opgelopen en litteken is verkleefd aan de pees,dit wordt nu behandeld door een litteken therapeut.. De beide pezen worden nu door de fysio behandeld. id rekken en strekken mag ik thuis maar zij behandeld met name de kuitspieren. operaties zijn wel een verademing wbt de 24/7 non stop knallende pijn, maar alles is en blijft pijnlijk met name de hiel/enkek/pees bij de verlengde achillespees. het blijft warm en pijnlijk (operatie is 5 mnd geleden) dus het is daar wederom ontstoken. volgende maand terug naar de ortopheed...

  Like 0
 • Margriet

  hallo ,mijn achillespezen steken en staan in de brand,maakt niet of ik loop of zit,wat kan dit zijn .

  groet Margriet.

  Like 0
 • Esther

  Ongeveer 2 jaar geleden wist ik nog niet dat ik met 2 ontstoken achillespezen rond liep. Ik werk in een winkel waar ik veel loop en dus aardig wat kilometers maak. Ik had al een tijdje last van mijn hielen en toen dacht ik nog gaat wel weer over. Zonder te weten waar ik aan begon, ben ik begonnen met hard lopen waardoor het heel snel veel erger geworden was. Na nieuwe schoenen en van alles geprobeerd te hebben ben ik na een half jaar hardgelopen te hebben toch naar de dokter gegaan, die mij door verwees naar de fysiotherapeut. Daar had ik wel verbetering maar heb er nog steeds veel last van. Onder tussen is het dus bijna 2 jaar dat ik er last van heb. Ik weet niet zo goed hoe ik er vanaf kan komen, liefst wil ik een operatie voorkomen...

  Like 0
 • Frank

  Hallo ik heb met voetballen de achillespees gescheurd oftewel helemaal door en is een dag na het ongeval gehecht nu heb ik inmiddels 2 weken gips erom gehad en heb er nu dus mijn 2 gips om gekregen 80 graden wat mag ik nu doen? kan ik al iets belasten zonder dat het schade aan de gehechte pees kan veroorzaken ? ik bedoel dus niet lopen maar gewoon wat steunen ? en dat natuurlijk ook niet te hard omdat anders het gips kapot kan gaan

  Like 0
 • Ton

  Hallo Allemaal.

  Elke achillespees is verschillend om te behandelen, zo ook met bestralingen, geld het zelfde als opereren ,wat ze niet gauw doen, het blijft een gok. Nu ik ben in Nov 2013 rechts geopereerd, dus schoonmaken en in snijden van de pees, wat een verademing geen pijn meer en kan goed bewegen en lopen, nu ga ik voor mijn linker enkel operatie op 9 Mei, en als dat zo gaat als de rechter spring ik een gat in de lucht.
  Mijn dokter is v/d/ Laar Rijnland Ziekenhuis Leidendorp, dit was wel mijn tweede de eerste wist het niet meer maar v/ d Laar liet een MRI maken en toen was opereren onvermijdelijk. Tip als je dokter het niet meer weet ga naar een andere dokter, en dring aan op een MRI. Veel Succes.Allemaal.

  Like 0
 • Liesbeth Hoff

  Ik heb ook al jaren last van mijn achillespees (gehad). N.a.v. andere voetproblemen ben ik bij Dr Chin beland in het LUMC en het REinier de Graaff ziekenhuis in Delft. Hij is radiotherapeut. Ik heb 6 bestralingen gehad en de pijn is helemaal weg en ik kan weer goed lopen. Een aanrader.

  Like 0
 • Renata

  Gulan, bedankt voor je tip. Ik heb de knoop doorgehakt en ben nu inmiddels 1,5 week thuis om rust te houden en ben onder behandeling bij een fysiotherapeut. Zij vertelde mij ook dat als ik aan mijn hielspoor geholpen wordt , het een probleem wordt om op krukken te lopen, zolang de achillespees is ontstoken.. Dus nu voorlopig rust.

  Like 0
 • Gulan

  Renata voor jou ook een kleine/grote TIP, denk aub vooral aan je zelf!! ik heb altijd als bijbaan in de winkel gestaan en de afgelopen jaar zelfs fulltime. als je al die klachten blijft houden zou ik er zsm achteraan gaan wat ik al zei in mn andere reactie; los van de nalatigheid van artsen was ik zelf ook zo koppig om maar te denken dat ik met de pijn kon leven.. als je achillespees al ontstoken is of vocht vast houdt hebben al die dingen die jij probeert geen nut vooral rek oefeningen, je hoeft maar niet wetend net een verkeerde beweging te maken en het kan al nare gevolgen hebben ik denk dat jij vooral heel veel rust moet nemen en je achillespees minder moet belasten!! als je nog vragen hebt of advies wil wat betreft je werk mail me maar gerust ik weet er echt alles van ;))

  Like 0

Willekeurige producten uit de webshop

Contact gegevens

 • van Tuyllplantsoen 6
 • 3611AL Oud Zuilen
 • 06 - 2940 7899