Hielspoor en shockwave

Shockwave therapie is een zeer succesvolle behandeling voor hardnekkige blessures. Het begint de laatste jaren bij veel fysiotherapeuten de standaard methode te worden om hielspoor en fasciitis plantaris te behandelen. Shockwave wordt ook wel E.S.W.T. genoemd (Extracorporeal ShockWave Therapie).

Shockwave therapie is gebaseerd op geluidsgolven die met een soort stift of bol direct gericht worden op de plek van het hielspoor. Deze geluidsgolven zijn hoog energetisch en prikkelen het aangetaste peesweefsel. Het idee is dat door deze prikkeling het weefsel een genezings reactie in gang zet, in plaats van maar eindeloos te blijven ontsteken. Als de behandeling aanslaat zijn niet meer dan 4-6 behandelingen nodig.

Deze hielspoor behandeling zelf kan vrij pijnlijk zijn. De geluidsgolven (een soort hard tik-geluid) kunnen behoorlijk stevig aankomen, zeker in het begin van de behandeling. De intensiteit kan echter aangepast worden aan de pijngrens van de patiënt. Meestal wordt vrij laag begonnen, en wordt de intensiteit opgevoerd als de eerste gevoeligheid wegtrekt. De pijn na de behandeling verschilt. De ergste pijn is weg zodra de behandeling stopt, maar sommige patiënten hebben nog enkele uren tot dagen na de shockwave behandeling een wat zeurderige napijn.

Tenslotte een video die de behandeling toont:

{/youtube}

Copyright van de video is van BTL

Reacties  

#16 Chantal 18-08-2013 18:07
Ik heb 2x 4 shockwave behandelingen gehad en was uiteindelijk voor 70% pijnvrij. Nu is het weer teruggekomen en wil eigenlijk de dryneedling uitproberen...i emand tips voor me??
#17 D.beks 09-11-2013 09:55
Ik heb nu 7x chockwave gehad ben nu bijna pijnvrij ik heb daarvoor dryneedling gehad was ook bijna pijnvrij maar dat kwam terug .ik denk dat het allemaal veel tijd nodig heeft doe iedere dag oefeningen en ga betijds zitten om even te rusten ...
#18 M.José 13-03-2014 22:41
Na maanden tobben met speciale zooltjes heeft shockwave mij voor 100% van de hielspoor afgeholpen. Als je zoveel pijn hebt dat je echt niet meer op je voet kunt steunen, is de shockwave-behan deling echt geen ramp. Niet echt prettig, maar wat maakt het uit als je weer ongehinderd kunt staan en lopen.
Het slaat niet bij iedereen aan, maar het is absoluut de moeite van het proberen waard.
Mijn therapeut stopt met de shockwave als na 3 behandelingen geen verbetering is opgetreden.
Ik zou het zo weer doen en aan iedereen adviseren.
#19 Dimphie beks 22-08-2014 16:53
Ik heb chockwave en dryneedling gehad , ben nu helemaal pijnvrij , maar ik deed iedere dag ook met je tenen op een tree trap staan en met mijn hah stampen op de vloer en daar ben ik het mee kwijt geraakt maar chockwave werkte het beste ....