Podotherapie en Podologie

In de zelfhulp sectie over zolen en hakjes is al gesproken over het nut van podotherapie bij de bestrijding van hielspoor en fasciitis plantaris. Soms kunnen standaard zooltjes al wel hulp bieden, maar vaak ook zal blijken dat dit toch niet de oplossing is, en moeten professionele zolen aangeschaft worden.

Dit kan bij zowel podologen, orthopedische schoenmakers als podotherapeuten gedaan worden.  Er is veel kwaliteits verschil in de soorten zooltjes die geproduceerd worden. Het loont zich dus om op internet of via patiënten verenigingen informatie in te winnen.

Goede podotherapeuten zullen eerst goed de voet en de plantaire fasciitis onderzoeken door de houding te bestuderen, loop-analyses te doen, en inkt- of gips afdrukken te maken. Vervolgens worden de zooltjes dan handmatig of tegenwoordig ook wel met geavanceerde apparatuur geproduceerd.

Podologen zijn HBO-opgeleide voetdeskundigen die de voet vooral op een mechanische wijze kunnen onderzoeken en analyseren. Evenals de podotherapeuten kunnen Podologen ook zooltjes aanmeten en maken voor hielspoor-klachten.

Dit soort zooltjes is niet goedkoop, maar betaal ook niet te veel. Er zijn therapeuten die meer dan 300 voor een paar zolen vragen, dat is gewoon te veel. Reguliere prijs voor een paar zolen is tussen de 150 en 250 euro.

Reacties  

#1 Rilana 06-04-2012 09:21
Om even aan te haken op dit onderwerp waarin staat dat ´zooltjesmakers ´ niet echt een geregistreerd beroep is.
Een podotherapeut is een paramedicus die geregistreerd staat in de Wet BIG, dit betekend dat podotherapie een geregistreerd beroep is.
#2 M.Buisman 10-10-2012 07:59
Er wordt gesproken over een goede podotherapeut?e n Podologen die HBO zijn?
Ik krijg het idee dat ik dan de podoloog, orthopedisch schoenmaker boven de podotherapeut moet plaatsen?
Maar podotherapeut is BIG geregistreerd?
Ik vind het een manipulatieve site t.a.v therapeuten..
#3 e 19-01-2013 14:09
wow! zooltjes door een podoloog en meteen kon ik weer lopen!
ik had het een half jaar eerder moeten doen.
#4 Petra 27-02-2013 08:36
Ik heb de speciale zolen van n podotherapeut gekregen, eerst een ellende om ermee te leren lopen en na een half jaar nog geen verbetering.... Ik heb nu siliconen hak zooltjes van de gehwohl en heb hier iets verlichting mee.
Ook al n injectie gehad, nóóit meer, zo pijnlijk, foei. Dit hielp n half jaar en toen was de pijn nog erger terug dan eerst... Loop nu bij t ziekenhuis en de arts adviseerde n operatie... Sta hier niet om te springen, heb bedenktijd en n nachtspalk gekregen, de spalk klemt alle zenuwen af en ik word halverwege de nacht wakker van n slapende ijskoude pijnlijke voet, werkt dus ook niet.....
Loop er nu 2 jaar mee te sukkelen, wat n ellende...

Gr Petra
#5 Tessa 04-08-2014 08:38
Ik heb correctiezolen laten maken bij een podologe,
ik kan er redelijk goed mee stappen, maar echt beter is die voet nog niet, ontsteking blijft aanhouden. Het valt moeilijk voldoende rust in bouwen omdat ik een heel actief leven had ! Niet meer lopen, badmintonnen, dansen, bah ! alleen nog zwemmen en beetje fietsen... na 3 maanden rust zou het moeten over zijn zei de dokter, ben benieuwd...